27 Ιουνίου 2010

Το μεγάλο πρόβλημα αρχών και αξιών της ελληνικής κοινωνίας


http://www.newstime.gr/resources/2010-03/fakelaki-thumb-large.jpg
του Σάββα Καλεντερίδη
Διαβάσαμε στο Τρωκτικό καταγγελία που αναδημοσιεύθηκε από το ιστολόγιο newschios της όμορφης Χίου για τον τρόπο που διοικεί το νοσοκομείο ο απόστρατος συνταγματάρχης Ελευθέριος Παπαϊωάννου. Η υποτιθέμενη καταγγελία, με εξαίρεση τις προσβλητικές φράσεις που φέρεται να χρησιμοποιεί για τους γιατρούς ο διοικητής, στην ουσία είναι ένας ύμνος στον καταγγελόμενο, ενώ ταυτόχρονα καταδεικνύει την παθογένεια της ελληνικής κοινωνίας.
Ο λαϊκισμός, ο κομματισμός, ο παραγοντισμός, ο καταχραστικός συνδικαλισμός, η κατάλυση κάθε έννοιας πειθαρχίας και υπευθυνότητας στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, η διαστρέβλωση της έννοιας της καταγγελίας από καταγγέλοντες και δημοσιεύοντες, αποτελούν το κύριο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας και όχι το δημόσιο χρέος αυτό καθαυτό.
Γιατί το λέμε αυτό;
Γιατί όσο ο λαός δεν δείχνει ότι είναι αποφασισμένος να 'χαράξει μια νέα πορεία' που θα ξεκολήσει τη χώρα από το βούρκο και τη στασιμότητα, όσο τα φαινόμενα εκφυλισμού, παρακμής και ασυδοσίας που, με βάση το δημοσίευμα, επιδιώκει να πατάξει ο διοικητής του νοσοκομείου, παρουσιάζονται από καταγγέλοντες και ΜΜΕ ως 'καταγγελίες' εις βάρος εκείνου που επιδιώκει την διασφάλιση του κοινού συμφέροντος, η χώρα δεν θα βρει τις δυνάμεις που απαιτούνται για ξεκολήσει από την κρίση, το βούρκο και τη διαφθορά, δεν θα βρει τη δύναμη να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της και να νικήσει το πρόβλημα του χρέους.
Αν δε αποκαλυφθεί ότι πίσω από την 'καταγγελία' βρίσκονται κάποιοι που θίγονται από μέτρα που έλαβε ο απόστρατος συνταγματάρχης για να σταματήσει το 'πάρτυ' των προμηθειών στο νοσοκοκείο της Χίου, τότε συμπληρώνεται για τα καλά το κάδρο της παρακμής της ελληνικής κοινωνίας.
Όσο δε για τη ρατσιστική επίκληση και προβολή της προέλευσης του διοικητή από το τιμημένο σώμα των αξιωματικών, αυτό θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το κερασάκι στην τούρτα του προοδευτισμού και του πνεύματος της γενιάς του Πολυτεχνείου, που οδήγησε τη χώρα στο βάραθρο της διαφθοράς και της καταστροφής.