13 Ιουνίου 2010

Της μοίρας τα περίεργα σχετικά με τις αδελφοποιήσεις με Τουρκικούς Δήμους και Κυπριακούς Δήμους

Πριν από δώδεκα χρόνια περίπου ,Ο Δήμος Πυθαγορείου επί Δημαρχίας Νίκου Μάρκου πήρε την απόφαση και αδελφοποιήθηκε με τον κατεχόμενο από τους Τούρκους Δήμο Κεραύνειας της Κύπρου,έγιναν αρκετές ανταλλαγές και οι Κύπριοι με τους Σαμιώτες ήρθαν αρκετά κοντά.

Για την Ιστορία
τα τουρκικά στρατεύματα έκαναν απόβαση στις βόρειες ακτές της Κύπρου με πρόφαση το πραξικόπημα που είχε εκδηλωθεί εναντίον του τότε εκλεγμένου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας πέντε μέρες προηγουμένως, στις 15 Ιουλίου 1974. Οι πραξικοπηματίες ανατράπηκαν και η δημοκρατία αποκαταστάθηκε σε μια βδομάδα. Ο τουρκικός στρατός όμως, καταπατώντας τη συμφωνία ειρήνευσης, που έγινε στις 22 Ιουλίου, προχώρησε, μπήκε στην πόλη της Κερύνειας, την κατέλαβε και έδιωξε με τη βία όλους τους Έλληνες γηγενείς κατοίκους της. Στη συνέχεια, μέχρι τα μέσα Αυγούστου, προωθήθηκε και κατέλαβε το 35% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας ακολουθώντας την ίδια τακτική.

Έδιωξε τους γηγενείς Έλληνες κατοίκους, λεηλάτησε τα σπίτια τους, και οικειοποιήθηκε όλα τα υπάρχοντά τους, αναγκάζοντας και αυτούς που είχαν το θάρρος να παραμείνουν, παρά το φόβο των σφαγών και της καταπίεσης, να καταφύγουν στις μη κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου στους επόμενους 18 μήνες. Μόνον ένας μικρός αριθμός Ελλήνων Κυπρίων γηγενών Ελλήνων κατάφερε και παραμένει σήμερα, στη χερσόνησο της Καρπασίας, παρά τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης και τους κατατρεγμούς.

Οι Κερυνειώτες, παρόλο που σκόρπισαν αναγκαστικά στο μη κατεχόμενο μέρος του νησιού (και αρκετοί σε άλλες χώρες), παραμένουν συγκροτημένη κοινότητα. Οι γηγενείς Έλληνες ψηφοφόροι της Κερύνειας, όπως και οι Μαρωνιτική κοινότητα εξασκούν τα πολιτικά τους δικαιώματα σε ξεχωριστούς καταλόγους και εκλέγουν τους εκπροσώπους τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Ο Δήμος Κερύνειας είναι ενεργό μέλος:
• Της Ένωσης Δήμων Κύπρου
• Του Δικτύου Αρχαίων Ελληνικών Λιμανιών Μεσογείου και Ευξείνου Πόντου (Ancient Greek Mediterranean Trading Ports Association),
• Της Αμφικτυονίας Αδελφοποιημένων Πόλεων και Περιοχών της Μεσογείου και
Έχει αδελφοποιηθεί με:
• τη Χίο
το Πυθαγόρειο Σάμου
• τη Νέα Ερυθραία
• το Αίγιο
• τη Σκόπελο
• το Πανόραμα Θεσσαλονίκης
• την Κερύνεια Αχαΐας – Δήμος Διακοπτού.

Με μια πατριωτική ενέργεια ο τότε Δήμαρχος Πυθαγορείου Νίκος Μάρκου και το Συμβούλιο προχώρησε στην αδελφοποίηση με αυτόν τον ταλαιπωρημένο ιστορικό κατεχόμενο Δήμο από του Τούρκους.



Μετά από δυο χρόνια περίπου ο Δήμος Σαμίων επί Δημαρχίας Φίλιππα Πετρούσκα, ζήλεψε τον Δήμο Πυθαγορείου και στα πλαίσια της κρυφής διπλωματίας ,ήταν άλλωστε και η γνωστή εποχή των ζειμπεκιών ,πήρε την απόφαση να αδελφοποιηθεί με τον Τουρκικό Δήμο Κουσάντασι.

Πριν την κρίσιμη ψηφοφορία του Δημοτικού Συμβουλίου έφτασαν στη Σάμο Κύπριοι σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποτρέψουν το Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να πάρουν μια τέτοια απόφαση.

Ικέτες στα πόδια τους έπεσαν οι Κύπριοι ,τους παρακάλεσαν θερμά να μην προχωρήσουν σε αυτή την απόφαση, αλλά το αποτέλεσμα ήταν ήδη γνωστό και προδιαγεγραμμένο.

Ο Δήμος Σαμίων αδελφοποιήθηκε και τα υπόλοιπα αυτής της αδελφοποίησης έχουν γίνει ήδη γνωστά με αρκετά έγγραφα που έχουν αναρτηθεί σε αυτό το μπλοκ.

Η μοίρα όμως όπως αναφέρει και ο τίτλος του άρθρου παίζει τα δικά της παιχνίδια, αγνοώντας πολλές φορές τις αποφάσεις των ανθρώπων.

Ο Καλλικράτης για την ενοποίηση των Δήμων της Σάμου είναι πλέον Νόμος.


Ο ενιαίος Δήμος Σάμου θα αναλάβει την υποχρέωση να χειριστεί τα θέματα της αδελφοποίησης πατώντας σε δυο πυλώνες .

Θα είναι ένας Δήμος που θα είναι αδελφοποιημένος και με του Τούρκους στο Κουσάντασι και συγχρόνως και με τον κατεχόμενο από τους Τούρκους τον Δήμο Κερύνειας της Κύπρου.


Σε λίγο οι υποψήφιοι για τις Δημοτικές εκλογές θα γίνουν γνωστοί.Θα πρέπει να μας ξεκαθαρίσουν πως θα αντιμετωπίσουν μεταξύ των άλλων και αυτά τα θέματα.Οι Σαμιώτες θα ήθελαν να γνωρίζουν τις απόψεις τους,τώρα που είναι ακόμα νωρίς.