17 Ιουνίου 2010

Συζήτηση στην Ολομέλεια για τα χρέη νοσοκομείων σε προμηθευτές


«Αυτό το οποίο θα πρέπει να έχουν υπ’ όψιν τους τουλάχιστον οι προμηθευτές του ΕΣΥ, είναι ότι εφεξής η Δικαιοσύνη θα έχει άγρυπνο μάτι σε ό,τι αφορά την εκτέλεση των σχετικών συμβάσεων και, όπου χρειαστεί, και των συμβάσεων του παρελθόντος» δήλωσε στη Βουλή, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης.

Στο περιθώριο της συζήτησης στην Ολομέλεια, του νομοσχεδίου για την διασυνοριακή πτώχευση και μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των προμηθευτών του ΕΣΥ και του υπουργείου Υγείας, ο κος Καστανίδης εκλήθη από τον εισηγητή του ΛΑΟΣ, Μάκη Βορίδη, να συστήσει στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ειδικό Σώμα επανελέγχου των επίμαχων συμβάσεων του παρελθόντος και ειδικά εκείνων του χώρου της Υγείας, όπου εμφανίζονται - σύμφωνα με δικές του πληροφορίες - υπερτιμολογήσεις της τάξεως του 400%.

«Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν» ανέφερε ο εισηγητής του ΛΑΟΣ. «Δεν είναι δυνατόν να δώσουμε 4 δισ. ευρώ παραπάνω απ’ ό,τι πρέπει υπό το πρόσχημα της νομιμότητας, την ώρα που αξιώνουμε την περικοπή του 13ου και 14ου μισθού. Εάν οι υπερτιμολογήσεις ήσαν τέτοιας τάξεως, τότε κακώς έγινε ο συμβιβασμός για μείωση των αξιώσεων κατά 15%, γιατί ο συμβιβασμός νομικά, αποτελεί επιβεβαίωση της οφειλής. Έπρεπε να έχει υπάρξει έλεγχος εξ αρχής όλων των συμβάσεων και αν οι τιμές ήσαν 400% επάνω, να σταλούν οι προμηθευτές και οι αντισυμβαλλόμενοι στον εισαγγελέα - και μπροστά στον εισαγγελέα, θα βλέπαμε τότε ποιά θα ήταν η μείωση» σημείωσε ο κος Βορίδης.

«Η διαπραγμάτευση της κυρίας Ξενογιαννακοπούλου και του κυρίου Παπακωνσταντίνου ενόψει του δυσθεώρητου χρέους με τους προμηθευτές, ήταν λυσιτελής διαπραγμάτευση γιατί οδήγησε έστω και στο 15% της μείωσης του χρέους της ελληνικής πολιτείας προς τους προμηθευτές» απάντησε υπουργός Δικαιοσύνης, υπενθυμίζοντας ότι το χρέος ήταν αναγνωρισμένο από την προηγούμενη κυβέρνηση. «Ενόψει των συνθηκών που αντιμετωπίζουν σήμερα τα νοσοκομεία δεν μπορούσε να αφήσει η σημερινή κυβέρνηση, όμηρο το ΕΣΥ» συμπλήρωσε.

Από την άλλη, ο υπουργός Δικαιοσύνης διαβεβαίωσε πως «όπου χρειάζεται να επέμβει το υπουργείο Δικαιοσύνης και οι αρμόδιες δικαστικές αρχές για να ελέγξουν και συμβάσεις του παρελθόντος, θα το κάνουν με τρόπο απολύτως αποφασιστικό - μην έχετε καμία αμφιβολία. Και αυτό παρακαλώ πολύ, να είναι ένα κοινό μήνυμα που πρέπει να εκπεμφθεί από την αίθουσα της Ολομελείας του ελληνικού Κοινοβουλίου».

Στη συζήτηση παρενέβη και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου, τονίζοντας πως στις δύο περιόδους διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ το ΕΣΥ, «ιδρύθηκε, ενθαρρύνθηκε και εδραιώθηκε σε υποδομές, προσωπικό και λειτουργικότητα, ενώ τα προβλήματα που τέθηκαν σήμερα εδώ, έχουν ονοματεπώνυμο, καθώς προμετωπίδα του προγράμματος της ΝΔ το 2004, ήταν η κατάργηση της λίστας φαρμάκων. Έτσι άρχισε το πάρτη με τα φάρμακα…». Από πλευράς ΚΚΕ, ο Άγγελος Τζέκης υπενθύμισε τη θέση του κόμματός του ενάντια στην επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της υγείας και συμφώνησε για τον κεντρικό έλεγχο των συμβάσεων των νοσοκομείων.

Το νομοσχέδιο για την διασυνοριακή πτώχευση, υπερψηφίστηκε με την στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σε όλα τα άρθρα, ενώ καταψηφίστηκε από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Υπερψηφίστηκε ωστόσο η τροπολογία που αναστέλλει για ένα εξάμηνο τους πλειστηριασμούς λόγω χρεών (με το ΚΚΕ να ψηφίζει «παρών», σημειώνοντας πως μαζί με τους πλειστηριασμούς δεν παγώνουν και οι τόκοι των δανείων που εξακολουθούν να συσσωρεύονται).

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ