Μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει και ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί ποια θα είναι τα τελικά μέτρα που πρόκειται να επιβληθούν -ίσως και- από τις αρχές του 2011.
«Ταράκουλο» προκαλούν οι νέες απαιτήσεις της τρόικας, που ζητάει ανατροπή του προσχεδίου νόμου και υιοθέτηση νέων – πιο επώδυνων- μέτρων με αυξήσεις των ορίων ηλικίας, αλλά μειώσεις των συντάξεων.
Παρά τις προσπάθειες ο κ. Λοβέρδος δεν κατάφερε να πείσει τους εμπειρογνώμονες, ότι οι ρυθμίσεις που θέλουν να επιβάλουν οδηγούν σε συντάξεις χαμηλότερες και από το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ και ότι δεν υπάρχει λόγος οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν 40 χρόνια για να λάβουν τελικά σύνταξη αυτού του ύψους.
Έτσι η κυβέρνηση αναβάλλει την ανακοίνωση του τελικού κειμένου του ασφαλιστικού νομοσχεδίου για το τέλος του Ιουνίου και συγκαλεί σήμερα έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, στην οποία θα συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.
Σε ακραίες καταστάσεις φαίνεται ότι οδηγούμαστε με τις διαφαινόμενες προτάσεις-σοκ που επεξεργάζονται οι Βρυξέλλες για το καθεστώς των συντάξεων και τα εργασιακά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης σε όλη την Ευρώπη, με την προοπτική να μην παίρνει κανείς σύνταξη πριν από το... 70ό έτος από το 2060 και μετά, ενώ από το 2018 η σύνταξη πείνας θα δίνεται από το 68ο έτος. Εάν γίνει δεκτή η πρόταση αυτή, θα σημάνει διαδοχικές και αλλεπάλληλες αυξήσεις των ορίων ηλικίας.
Oπως μάλιστα αναφέρεται χαρακτηριστικά στη γερμανική έκδοση της εφημερίδας «Financial Times», η Κομισιόν επισημαίνει πως η αύξηση των ωρών εργασίας και η επιμήκυνση του εργασιακού βίου είναι μονόδρομος, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα οδηγηθούμε σε «έναν επώδυνο συνδυασμό μικρότερων συντάξεων και υψηλότερων ασφαλιστικών εισφορών». Σε σχετική έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημειώνεται, ακόμη, πως το 2060 θα έχει αυξηθεί σημαντικά και το προσδόκιμο ζωής και οι Ευρωπαίοι κατά μέσο όρο θα ζουν επτά χρόνια περισσότερο.
Και εάν για τη Γηραιά Ηπειρο τα μαντάτα είναι κακά, για την Ελλάδα ειδικά δείχνουν να είναι ακόμη χειρότερα. Η τρόικα (που αποτελείται από τεχνοκράτες της Ε.Ε., του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) διατυπώνει προτάσεις για τη θεσμοθέτηση συντάξεων της τάξης των... 480 ευρώ μετά από σαράντα χρόνια δουλειάς και σε ηλικία 65 ετών, ανατρέποντας πλήρως το ασφαλιστικό σύστημα.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο των επαφών που είχαν οι εμπειρογνώμονες με τους εκπροσώπους του υπουργείου Εργασίας, απαίτησαν από το 2015 να αλλάξει για όλους τους ασφαλισμένους σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων και να υπολογίζεται με το 1,2% για κάθε έτος από 2% (ποσοστό αναπλήρωσης για κάθε έτος ασφάλισης). Το μέτρο αυτό οδηγεί σε συντάξεις ύψους 480 ευρώ (μείωση δηλαδή κατά 50%) ακόμη και γι’ αυτούς που είναι σήμερα ασφαλισμένοι. Η εν λόγω απαίτηση της τρόικας έχει προκαλέσει την έντονη ενόχληση και δυσαρέσκεια της ελληνικής πλευράς, αφού κάτι τέτοιο δεν περιλαμβάνεται καν στο μνημόνιο που έχουμε υπογράψει και έχει επικυρωθεί από τη Βουλή.
Μέσα σε όλα αυτά ανατρέπονται πλήρως και οι εργασιακές σχέσεις, καθώς αναμένεται να μειωθούν οι αποζημιώσεις για όλους όσοι απολύονται και να παρέχεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να τις καταβάλλουν σε περισσότερες της μίας δόσεις. Είναι άγνωστο τι θα λαμβάνει ο απολυμένος σε περίπτωση που η προηγούμενη εργασία του κλείσει ή ο εργοδότης αδυνατεί να πληρώσει.
Σε αυτό το κλίμα, αρχίζει σήμερα η διαπραγμάτευση της ΓΣΕΕ με τον ΣΕΒ και τις υπόλοιπες εργοδοτικές οργανώσεις για την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας. Χθες πάντως η ΓΣΕΕ απουσίαζε από την πρώτη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων με τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο.