24 Ιουνίου 2010

η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Σοφία Θεολογίτου,Στην 3η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματο

Στην 3η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013, που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά σήμερα Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010, συμμετείχε η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Σοφία Θεολογίτου, όπου μαζί με τους Γενικούς Γραμματείς των Περιφερειών Κρήτης κ. Αθανάσιο Καρούντζο και Νοτίου Αιγαίου κ. Βασίλειο Μπρακουμάτσο και την παρουσία του Υφυπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Σταύρου Αρναουτάκη και του Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπεύθυνου για το ΕΣΠΑ στην Ελλάδα κ. Ζακ Πονσέ, συζητήθηκε η πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ, οι στόχοι και τα επόμενα στάδια για την ενεργοποίηση του συνόλου του προγράμματος.

Στην ομιλία της η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Σοφία Θεολογίτου, αναφέρθηκε στις «σημαντικές προσπάθειες που καταβάλουμε για να επιτύχουμε τους αναπτυξιακούς και χρηματοοικονομικούς στόχους του Επιχειρησιακού Προγράμματος. Έτσι από το τρέχον έτος μέχρι και το τέλος της προγραμματικής περιόδου 2007-2013, τόσο οι στόχοι του ν+3, όσο και οι στόχοι του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, να έχουν επαρκώς καλυφθεί».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά στους στόχους τονίζοντας ότι: «Καταρχήν απαιτείται να έχουν καλυφθεί χρηματοοικονομικοί στόχοι ύψους, τουλάχιστον, 35 εκ. ευρώ από την δική μας πλευρά ως Βόρειο Αιγαίο. Ο στόχος αυτός υπερκαλύπτεται στο τέλος του έτους και πολύ πιθανόν να ανέρχεται σε 41 εκ. ευρώ. Φυσικά χωρίς να εφησυχάζουμε θεωρούμε ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε κατά πολύ τον στόχο αυτό, όμως θα ήθελα να σε αυτή την φάση να κρατήσετε αυτό το νούμερο ως δείκτη ασφαλείας για το μέρος του Προγράμματος που αφορά στην Περιφέρειά μας.

Σημαντικό ζητούμενο είναι φυσικά η δυναμική την οποία θα πρέπει εφέτος να δημιουργήσουμε, ώστε και του χρόνου, αλλά και στο σύνολο της προγραμματικής περιόδου, να επιτύχουμε τους στόχους μας. Εμείς σήμερα δημιουργούμε τις προϋποθέσεις αποτελεσματικής εφαρμογής του Προγράμματος μέχρι το τέλος της παρούσας προγραμματικής περιόδου. Πρέπει λοιπόν να ενεργοποιηθεί το μέγιστο δυνατόν του Προγράμματος. Έχοντας ενεργοποιήσει σήμερα το 65% του Προγράμματος, τον Ιούλιο 85% και ο στόχος είναι να τείνουμε στο 100% στο τέλος του έτους. Οι εντάξεις είναι σήμερα στο 23% του Προγράμματος ή 89 εκ. ευρώ και πρέπει να φτάσουμε στο 50% τουλάχιστον. Με συμβάσεις σήμερα 47 εκ. και ενταγμένα έργα που επίσης θα επιφέρουν δαπάνες το 2011, εκτιμάται ότι και το 2011 θα εξασφαλιστούν οι στόχοι. Όμως γι αυτό πρέπει να δουλέψουμε φέτος. Και αυτό κάνουμε».

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ως ένα μέρος του μηχανισμού εφαρμογής του ΕΣΠΑ, αλλά και το σύνολο του συστήματος διοίκησης και διαχείρισης του ΕΣΠΑ, θα πρέπει να συνεισφέρουν στην αναπτυξιακή προσπάθεια του τόπου και της χώρας, στηρίζοντας την τοπική οικονομία, δίνοντας όμως και αναπτυξιακή μεσομακροπρόθεσμη προοπτική, με σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία και τεχνικές. «Η προσπάθειά μας σε αυτή την κατεύθυνση επικεντρώνεται στο Jessica όπου τεχνικές συναντήσεις σε υψηλό επίπεδο, αλλά και ενέργειες στην βάση για ευαισθητοποίηση, οδηγούν σε σταδιακή ωρίμανση της πρωτοβουλίας αυτής. Η προκήρυξη των αστικών συνεισφέρει συμπληρωματικά σε αυτή την κατεύθυνση, δίνοντας ταυτόχρονα μια σημαντική προοπτική για τον τόπο, ενόψει μάλιστα, της αναδιάρθρωσης του διοικητικού χάρτη του τόπου μας» τόνισε η κ. Θεολογίτου.

Στη συνέχεια η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Σοφία Θεολογίτου ανέφερε ότι: «Ευθύνη μας επίσης είναι, στην παρούσα φάση, η αποτελεσματική ενεργοποίηση του μηχανισμού παραγωγής έργων σε όλα τα επίπεδα. Η Διαχειριστική Αρχή είναι ένας σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα αυτή. Δεν είναι ο μόνος όμως. Οι φορείς και γενικά οι Δικαιούχοι (Τελικοί Δικαιούχοι) θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αποτελούν το μηχανοστάσιο στην παραγωγή έργων. Εγώ, ως Γενική Γραμματέας έχω κινητοποιήσει, από τις πρώτες ημέρες παρουσίας μου, τον μηχανισμό και μάλιστα προχώρησα στην στελέχωση ΔΕΚΕ και ενεργοποίησα την ΔΔΕ, ενώ αμέσως τις πιστοποιήσαμε, προκειμένου να βοηθήσω στην περίπτωση αδύναμων Τελικών Δικαιούχων. Οργάνωσα περισσότερες από 40 συσκέψεις στα Γραφεία μου, αλλά και στα γραφεία των Τελικών Δικαιούχων για να τους κινητοποιήσω και να τους κάνω κοινωνούς της γιγάντιας προσπάθειας. Τα αποτελέσματα φαίνονται ήδη τόσο σε επίπεδο ανάπτυξης μιας κοινής κουλτούρας διαχείρισης, όσο επίσης και από τα οικονομικά αποτελέσματα».

Για την διαδικασία που ακολουθήθηκε η κ. Θεολογίτου τόνισε ότι: «έχουν γίνει σημαντικά βήματα στο πεδίο αποτελεσματικής εφαρμογής του Προγράμματος με συναντήσεις και ενέργειες προς τους Τελικούς Δικαιούχους, σημαντική διαβούλευση για ανάδειξη και προετοιμασία έργων τα οποία θα μπορούσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, βοήθεια από υποστηρικτικούς μηχανισμούς όπως την ΜΟΔ, ΑΕ την ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ και από όπου αλλού απαιτηθεί και από την Τεχνική Βοήθεια, θα επιτύχουν τους υψηλούς, αλλά εφικτούς στόχους μας».

Για την προσπάθεια που καταβλήθηκε για την ολοκλήρωση του ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου 2000-2006, η κ. Θεολογίτου τόνισε ότι: «ολοκληρώθηκε με επιτυχία, εξασφαλίζοντας το σύνολο των κοινοτικών πόρων, χωρίς να επιβαρύνουμε το εθνικό πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων. Τα τελικά βήματα και για το διοικητικό κλείσιμο του Προγράμματος διενεργούνται εντός του Ιουνίου, ενώ το πρώτο σχέδιο έκθεσης κλεισίματος υποβλήθηκε στις Εθνικές Αρχές και συμπληρώνεται ώστε η Τελική Έκθεση Κλεισίματος να υποβληθεί οριστικά τις επόμενες ημέρες. Το Βόρειο Αιγαίο δεν θα έχει να αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα στην διαδικασία κλεισίματος του ΠΕΠ 2000-2006».

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή της, η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Σοφία Θεολογίτου τόνισε ότι: «το Επιχειρησιακό πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007 - 2013, βρίσκεται στην φάση εκείνη που μπορεί να μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι θα πετύχουμε και θα υπερβούμε τους στόχους μας. Εμείς θα προσπαθούμε καθημερινά για τον τόπο μας γνωρίζοντας ότι και μας αξίζει και μπορούμε να έχουμε ένα καλύτερο αύριο, με αξιοπρέπεια, όραμα και προοπτική για τα χρόνια που έρχονται».