24 Ιουνίου 2010

Απολογισμός για τα επιχειρησιακά προγράμματα και προγραμματισμός με ορίζοντα το 2020

ΘΕΜΑ: Απολογισμός για τα επιχειρησιακά προγράμματα και προγραμματισμός με ορίζοντα το 2020

Στην 3η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Χανιά συμμετείχε ο νομάρχης Δωδεκανήσου Γιάννης Μαχαιρίδης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, που ήταν η τελευταία με την παρούσα σύνθεση της Επιτροπής εν όψει «Καλλικράτη», παρουσιάστηκε η πορεία υλοποίησης των επιχειρησιακών προγραμμάτων ανά Περιφέρεια, νομό και μέτρο.

Διαπιστώθηκε ότι η προσπάθεια των φορέων έφερε αποτελέσματα, καθώς στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου καταγράφηκαν υψηλοί ρυθμοί ένταξης, δέσμευσης και απορρόφησης πόρων (πληρωμές), με ειδική αναφορά στο πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση και Ανταγωνιστικότητα» που ενισχύει της μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Παρουσιάστηκε επίσης η αξιολόγηση του προγράμματος στο σύνολό του, οι δράσεις που αφορούν στην Επιχειρηματικότητα και, τέλος, το κλείσιμο των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Γ’ ΚΠΣ.

Επισημάνθηκε, ότι εξακολουθούν να υπάρχουν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που δημιουργούν προβλήματα στην παραγωγή των έργων, -αγκυλώσεις που επιβάλλεται να ξεπεραστούν. Παράλληλα, κρίθηκε επιβεβλημένη η περαιτέρω απλούστευση των διαδικασιών.

Κίνδυνος απώλειας

Πόρων

Ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης τόνισε το γεγονός ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος, με ευθύνη κυρίως της προηγούμενης διακυβέρνησης, ενώ ήδη βρισκόμαστε στο μέσο της προγραμματικής περιόδου και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος απώλειας πόρων, παρ’ ότι σήμερα διαφαίνεται ότι τα πράγματα εξελίσσονται ικανοποιητικά.

Ζήτησε επίσης να υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός για τον προγραμματισμό των μελετών και την υλοποίηση έργων περιβαλλοντικού χαρακτήρα σε όλα τα νησιά, κυρίως στα μικρά (νερά, υγρά και στερεά απόβλητα).

Ο νομάρχης επανέφερε την πρότασή του για επαναδιαπραγμάτευση του ΕΣΠΑ (μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε) για τις νησιωτικές περιοχές, εν όψει μάλιστα της εφαρμογής της Διοικητικής Μεταρρύθμισης που διαμορφώνει νέα δεδομένα στον σχεδιασμό και στην παραγωγή έργων μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ήταν η παρέμβαση του συμπατριώτη μας κ. Γιώργου Κρεμλή, που ως εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρθηκε στη λογική ανάπτυξης έργων περιβάλλοντος στην περιοχή μας.

Ο νομάρχης συμφώνησε με τον κ. Κρεμλή, ότι παράλληλα με την επαναδιαπραγμάτευση του ΕΣΠΑ θα ήταν χρήσιμη μια αρχική συζήτηση προετοιμασίας για την προγραμματική περίοδο 2013 – 2020.

Επικαλούμενος τα όσα ισχύουν σε άλλες περιοχές της Ευρώπης (πχ Βαλτική κλπ), ο κ. Μαχαιρίδης είπε πως πρέπει να διαμορφωθεί μια τεκμηριωμένη πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σκοπό τον σχεδιασμό ολοκληρωμένων πολιτικών για τον νησιωτικό χώρο, ζητώντας μάλιστα την πολύτιμη βοήθεια του κ. Κρεμλή.