19 Μαΐου 2010

Σημεία Ομιλίας στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων,από τη Βουλευτή Δωδεκανήσου Μ.Ιατρίδη

http://www.rhodes.com.gr/greek/images/articles/2042.jpg


Σημεία Ομιλίας στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων,

με θέμα ημερήσιας διάταξης:

«Ενημέρωση από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Παύλο Γερουλάνο, για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του»

Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων,

Κύριε Υπουργέ,

θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία στο έργο σας, διότι η κατάργηση και η συγχώνευση δύο τόσο σημαντικών Υπουργείων θα φανεί στο χρόνο κατά πόσο θα μπορεί να λειτουργήσει. Επομένως, εύχομαι το καλύτερο πάνω απ’ όλα για τον τόπο μας.

Τα ζητήματα του πολιτισμού δεν θα πρέπει να επικεντρώνονται και δεν αφορούν μόνο τους αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και την πρόσληψη υπαλλήλων εκεί. Αφορά και έχει να κάνει κυρίως με την διατήρηση των ηθών και των εθίμων της χώρας μας, αλλά και μια σειρά θεμάτων που αντιμετωπίζουν οι περιοχές, οι περιφέρειες, της χώρας μας και το πώς μπορούμε να προωθήσουμε την ειδική μορφή τουρισμού, τον πολιτισμό, διότι περί αυτού πρόκειται, ώστε να προσελκύσουμε περισσότερους τουρίστες.

Σε μια εποχή όπου η οικονομική κρίση έχει φέρει όλα αυτά τα ζητήματα και τα προβλήματα στην χώρα μας, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, αλλά και βραχυπρόθεσμα να δούμε κάποια θέματα υποδομών που θα βοηθήσουν τις περιοχές, προκειμένου να μπορέσουν να αναπτυχθούν.

Ένα σημαντικό ζήτημα, που αντιμετωπίζουμε και στο νομό Δωδεκανήσου, για τον οποίο δείξατε πραγματικά το ενδιαφέρον σας, επισκεφθήκατε δύο φορές την Ρόδο για να ενημερωθείτε, είναι οι σημαντικές ελλείψεις από το Υπουργείο σας για την λήψη άμεσων μέτρων. Επειγόντως, θα έπρεπε άμεσα να δούμε, καταρχήν, την ολοκλήρωση λιμενικών έργων και χερσαίων εγκαταστάσεων σε όλα τα νησιά. Επίσης, να δούμε την ολοκλήρωση της μαρίνας της Ρόδου, διότι έτσι προσελκύεται μια εξειδικευμένη μορφή τουρισμού που έχει να κάνει με το θαλάσσιο τουρισμό.

Σε ότι αφορά την ΕΤΑ, εφόσον έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, θα πρέπει να δούμε επιτέλους και την αξιοποίηση από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μάλιστα τώρα ενόψει και του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ. Θα πρέπει λοιπόν να λυθεί αυτό το ζήτημα. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα από σημαντικές εγκαταστάσεις και σημαντικά έργα πνοής στον τόπο μου, στο Νομό Δωδεκανήσου όπως είναι στη Ρόδο το γκολφ Αφάντου, το οποίο σας το έχουμε αναφέρει αρκετές φορές και το γνωρίζετε. Επίσης, οι πηγές Καλλιθέας, όπου και εκεί αντιμετωπίζονται αυτά τα ζητήματα, νομίζω ότι έτσι θα δοθεί μια λύση δια παντός. Θα πρέπει να εμπιστευτείτε και να εμπιστευτούμε την τοπική αυτοδιοίκηση και να το δούμε επιτέλους αυτό το ζήτημα και να προβούμε στην επίλυση του.

Ένα άλλο θέμα, είναι και η χρήση παραλιών και η χρήση γης και τα ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι ξενοδοχειακές μονάδες ως προς αυτό. Δεν είναι δυνατόν, να έχουμε παραδεισένιες παραλίες και να βλέπουμε να διαφημίζονται άλλες περιοχές ανταγωνιστικές για εμάς κι εμείς να μη μπορούμε ουσιαστικά να διαχειριστούμε ή να «εκμεταλλευτούμε» τις παραλίες τις οποίες διαθέτουμε.

Επίσης θα ήθελα να αναφερθώ στο ζήτημα της μείωσης κόστους και του χρόνου απόκτησης της βίζας, που έχει πει ο Πρωθυπουργός για τις ανατολικές χώρες, να συμπεριληφθεί και η Τουρκία, διότι για εμάς θα ήτανε πολύ σημαντικό. Γνωρίζω ότι υπάρχουν δυσκολίες, απλά θα ήθελα να σας αναφέρω χαρακτηριστικά, ότι πριν από μια εβδομάδα κρατήθηκε για δύο ημέρες – και ο Πρόεδρος της Επιτροπής το γνωρίζει, ο οποίος είναι και αυτός από τον ίδιο νομό και εκείνος αγωνιά και παλεύει για το νομό μας – ένας Τούρκος επισκέπτης στη Σύμη, στα κρατητήρια. Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το νομό Δωδεκανήσου, όμως δημιουργεί μια δυσαρέσκεια και άσχημη διαφήμιση γενικότερα σε ό,τι αφορά τη χώρα μας.

Επίσης, θα έπρεπε να καταργηθεί το σπατόσημο, κύριε Υπουργέ. Νομίζω ότι στις δύσκολές αυτές ώρες, είναι ένα πάγιο αίτημα όλων των φορέων, ο κ. Νικητιάδης το γνωρίζει αυτό, και της EASY JET και της RΥΑΝ AIR το έχουνε ζητήσει οι εταιρείες αυτές, δηλαδή την κατάργηση του σπατοσήμου, κυρίως για τους χειμερινούς μήνες. Τα νησιά μας έχουν απομονωθεί και έχουμε να αντιμετωπίσουμε σημαντικά ζητήματα συρρίκνωσης της τουριστικής σεζόν. Ας δώσουμε με αυτόν τον τρόπο μια πνοή ανάπτυξης και για τους χειμερινούς μήνες. Σας ξαναλέω, ότι αυτό είναι πάγιο αίτημα τόσο των εταιρειών αυτών, αλλά και των υπολοίπων Οργανισμών.

Υπάρχει μια προσπάθεια από τον Οργανισμό Τουρισμού της Νομαρχίας και από άλλους φορείς, όπως είναι ο ΠΡΟΤΟΥΡ (Προώθηση Ροδιακού Τουρισμού) και άλλων φορέων, προκειμένου να συμβάλλουν στη διαφήμιση, για τις δύσκολες αυτές ώρες. Αυτό θα ήθελα να το δείτε με την ευαισθησία που σας διακρίνει, προκειμένου να ενισχύσετε από το Υπουργείο σας οικονομικά αυτήν τη προσπάθεια.

Τώρα, για τα επιπλέον ζητήματα, διότι είναι πάρα πολλά, θα επανέλθω όταν ξαναέρθετε στην Επιτροπή.

Σας ευχαριστώ.