14 Μαΐου 2010

«Στενή συνεργασία» με Τουρκία, πλην Αμυνας


Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΣΕ ΕΠΟΧΗ «ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ», ΜΕ ΤΟ ΥΕΘΑ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΩΝ 10 ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ
Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η σημερινή επίσκεψη εργασίας του πρωθυπουργού της Τουρκίας στην Αθήνα σηματοδοτεί «την έναρξη συνεργασίας και όχι διαπραγμάτευσης». Στρέφει έτσι την πορεία των δύο χωρών σε στενή οικονομική συνεργασία, μακριά από τα μεγάλα προβλήματα που παγιώνει με την πρακτική της η Αγκυρα στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή, στόχος της κυβέρνησης Παπανδρέου είναι «η έναρξη διαδικασίας για στενή (οικονομικού περιεχομένου) συνεργασία με την Τουρκία», προχωρώντας «βήμα βήμα σε όλο το φάσμα της προσέγγισης των θεμάτων, αν και δεν βιαζόμαστε...».

Χωρίς το Αιγαίο
Καθώς η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα συνέπεσε με τη μεγάλη οικονομική κρίση στην Ελλάδα και επομένως «τη μείωση της εθνικής κυριαρχίας», όπως κατ' επανάληψη έχει τονίσει ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, η Αθήνα δεν θέλει (ή και δεν μπορεί) να αντιπαρατεθεί και πολύ περισσότερο να διαπραγματευθεί με την Αγκυρα τα μείζονα προβλήματα που δημιουργεί η Αγκυρα στο Αιγαίο, αμφισβητώντας εμπράκτως ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στην κοινή συνεδρίαση σήμερα των 10 υπουργείων και από τις δύο χώρες έχουν αποκλειστεί τα υπουργεία Αμυνας και των δύο χωρών.

Η ίδια κυβερνητική πηγή αιτιολόγησε αυτή την εντυπωσιακή απουσία από τις συνομιλίες, επιμένοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει ποιος είναι ο ρόλος που παίζει ο τουρκικός στρατός... και γι' αυτό απαιτείται μεγάλη προσοχή στον χειρισμό του θέματος... Το ΥΕΘΑ δεν εντάσσεται στο τωρινό σκεπτικό της συνεργασίας... Η συνεργασία γίνεται μέσω των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης...».

Ετσι δεν είναι τυχαίο ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν «αγγίζει» τώρα το θέμα της μείωσης των στρατιωτικών δαπανών και εξοπλισμών ανάμεσα στις δύο χώρες, αν και η Τουρκία έχει επιμένει μέχρι τέλους στην προοπτική αυτή, αφού για την ίδια σε απόλυτους αριθμούς και σε αναλογία με την Ελλάδα το θέμα είναι μάλλον εύκολο και χωρίς συνέπειες...

Η «νέα εποχή»
Ετσι, οι δύο χώρες αναμένεται σήμερα να οριοθετήσουν «τη νέα εποχή» στη συνεργασία τους στον οικονομικό τομέα, με την Τουρκία του κ. Ερντογάν να επιμένει αδιαπραγμάτευτα στην «οικονομική σύνδεση» κυρίως των ελληνικών νησιών του Ανατ. Αιγαίου με τα τουρκικά παράλια, μέσω των τουριστών στην Τουρκία που θα «περνούν» και στα ελληνικά νησιά. Γι' αυτό και η Αγκυρα απαιτεί «ειδική ρύθμιση» για τη χαλάρωση της ευρωπαϊκής βίζας Σένγκεν που είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει η Αθήνα. Είναι εμφανές ότι, λόγω του τεράστιου αριθμού τουριστών στην Τουρκία με ανταγωνιστικοτατες τιμές σε σχέση με τις τιμές ευρώ στην Ελλάδα, τα ελληνικά ανατολικά νησιά θα περάσουν πολύ γρήγορα στον ευρύτερο «οικονομικό χώρο» της Τουρκίας, μια πολιτική μέθοδο που εφαρμόζει σταθερά η Αγκυρα με όλους τους γείτονές της...

Ενδιαφέρον ακόμη θα έχει η προσπάθεια για στενότερη τραπεζική συνεργασία των δύο χωρών, αλλά και η συνεργασία τους στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Αιγαίο.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός θα συναντηθεί επίσης με το σύνολο των «Τούρκων ομοεθνών» στην Ελλάδα, όπως αρέσκεται η κυβέρνηση Ερντογάν να αναφέρεται πλέον στους μουσουλμάνους της Θράκης.

Και 70 επιχειρηματίες
Ο κ. Ερντογάν, άλλωστε, συνοδεύεται στην επίσκεψή του στην Αθήνα με τον εντυπωσιακό αριθμό των 70 και πλέον επιχειρηματιών. Οι 10 υπουργοί της Τουρκίας συναντώνται σήμερα το πρωί με τους αντίστοιχους δέκα συναδέλφους του στο πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, το οποίο θα επισφραγίσουν οι δύο πρωθυπουργοί αργότερα με τις σχετικές συμφωνίες.

Από τουρκικής πλευράς, τον κ. Ερντογάν συνοδεύουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο υπουργός Επικρατείας και διαπραγματευτής στην Ε.Ε., και οι υπουργοί Εσωτερικών, Παιδείας, Ενέργειας, Μεταφορών, Τουρισμού και Περιβάλλοντος, που θα συναντηθούν με τους αντίστοιχους Ελληνες συναδέλφους τους. *
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ