Με το σχέδιο "Καλλικράτης" να βρίσκεται στο προσκήνιο και τις "ζυμώσεις" ένθεν και ένθεν στο.... παρασκήνιο, ολοκληρώθηκαν χθες οι εργασίες της 1ης ημέρας του Ετήσιου Συνεδρίου της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Δωδεκανήσου, στο ξενοδοχείο Grand Hotel.
Με τα βλέμματα όλα στραμμένα στην επόμενη μέρα της επικείμενης νέας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι αιρετοί της περιοχής μας έδωσαν το "παρών" αν και με εμφανείς απουσίες (από τους 230 συνέδρους, ήρθαν οι 130).
Αίσθηση προκάλεσε η αποχώρηση -γι' ακόμη μια φορά- του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου Δωδεκανήσου κ. Βασίλη Υψηλάντη, όταν ζήτησε τον λόγο και ενώ έπρεπε να τηρηθεί το πρωτόκολλο -όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ κ. Μ. Κορδίνας- εκείνος διαπληκτίσθηκε μαζί του και εγκατέλειψε την αίθουσα, καταγγέλλοντας το δ.σ της ΤΕΔΚ.
Η νέα χωροταξία στο νησί της Ρόδου, η έδρα της νέας περιφέρειας και κυρίως η έδρα της νέας γενικής διοίκησης, ήταν τα θέματα στα οποία επικεντρώθηκαν οι αιρετοί στις τοποθετήσεις τους.
Οι παρουσiες
Παρόντες στο Συνέδριο της ΤΕΔΚΔ ήταν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Γιώργος Νικητιάδης, Νίκος Ζωίδης και Στάθης Κουσουρνάς, της Ν.Δ. η κ. Μίκα Ιατρίδη, ο περιφερειάρχης κ. Βασίλης Μπρακουμάτσος, ο Νομάρχης Δωδεκανήσου Γιάννης Μαχαιρίδης, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Κυκλάδων και Δήμαρχος Σύρου κ. Γιάννης Δεκαβάλλας, οι δήμαρχοι του νησιού της Ρόδου καθώς και από άλλα νησιά όπως της Κω, της Σύμης, της Χάλκης, της Τήλου, της Αστυπάλαιας, των Λειψών, ο πρώην υπουργός Αριστοτέλης Παυλίδης, ο πρώην περιφερειάρχης κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, ο πρώην βουλευτής κ. Γιάννης Παρασκευάς, ο πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ Σάββας Χατζησάββας, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, αντινομάρχες και αντιδήμαρχοι.
Πριν από την έναρξη των εργασιών, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Γαληνού Φλάσκου, που διετέλεσε Κοινοτάρχης στο Πυλί της Κω.
Οι τοποθετhσεις
Τις εργασίες άνοιξε με τον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ροδίων κ. Χατζής Χατζηευθυμίου, ο οποίος ξεκαθάρισε τις θέσεις του για τον "Καλλικράτη":
"Η διοικητική μεταρρύθμιση δεν αποτελεί θεωρητικό σχήμα και δεν προσφέρεται για επιφανειακές προσεγγίσεις. Είναι ένα ώριμο αίτημα της κοινωνίας και του αυτοδιοικητικού κινήματος για να υπερβούμε αγκυλώσεις του παρελθόντος και πρακτικές που οδήγησαν σε ένα προβληματικό Κράτος και σε μια αδύναμη και εξαρτημένη αυτοδιοίκηση". (σημ.: η εισήγηση του δημάρχου δημοσιεύεται στη σελ. 6).
Ο Γ. Νικητιaδης
Ακολούθησε η τοποθέτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Νικητιάδη, ο οποίος υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής απόφασης να προχωρήσει στον "Καλλικράτη" παρά την οικονομική κρίση, λέγοντας ότι απαιτείται ένα πιο ευέλικτο κράτος με ισχυρούς δήμους. Ειδικά για την χωροταξία, δήλωσε: "Πιστεύω ότι είναι ζήτημα για το οποίο αποκλειστική αρμοδιότητα για να αποφασίσει, έχει η αυτοδιοίκηση και οι τοπικές κοινωνίες".
Όσον αφορά θέματα της νέας αιρετής περιφέρειας, τόνισε: "Το Αιγαίο θα έχει 2 περιφέρειες και μία Γενική Διοίκηση. Η μία έδρα είναι στην Μυτιλήνη, η άλλη στην Σύρο και θεωρώ αδιανόητο η έδρα της νέας γενικής διοίκησης να μην είναι στην Ρόδο. Σ' αυτή την διεκδίκηση, θέλω δίπλα μας και τις Κυκλάδες".
Ο Μ. Κορδiνας
Πιο ξεκάθαρες απόψεις από ποτέ, εξέφρασε χθες ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΔ κ. Μ. Κορδίνας για την επικείμενη Διοικητική Μεταρρύθμιση.
"Το Συνέδριό μας πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη και εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την χώρα μας. Η οικονομική κρίση αποτελεί επί μακρόν πια την πρώτη παγκόσμια είδηση. Οι κατεστημένες δομές του Ελληνικού Κράτους χαρακτηρίζονται από υπερσυγκεντρωτισμό, γραφειοκρατία, σπατάλη, αντιπαραγωγικότητα, διαφθορά και πελατειακές σχέσεις. Ο Μεγάλος Ασθενής στην Ελλάδα, είναι το Κράτος και η Δημόσια Διοίκηση".
Σε μια αποστροφή του λόγου, έσπευσε να "απαντήσει" στον κ. Χατζηευθυμίου σχετικά με τον 'Καποδίστρια': "Είναι λάθος να λένε κάποιοι ότι ο "Καποδίστριας" απέτυχε. Αντιθέτως, έπαιξε ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην ιστορία του κράτους".
Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΔ μίλησε ξεκάθαρα και για τον "Καλλικράτη" αφήνοντας σαφέστατες αιχμές κατά συναδέλφων του για τις θέσεις που εκφράζουν και υπογράμμισε:
"Το διακύβευμα του "Καλλικράτη" είναι ή τώρα ή ποτέ. Η κοινωνία είναι έτοιμη και μπροστάρης. Η κυβέρνηση θέλει; Ο "Καλλικράτης" δεν κόβεται και δεν ράβεται σαν κοστούμι στα μέτρα του ενός ή του άλλου βουλευτή, δημάρχου ή νομάρχη. Δεν παζαρεύεται και δεν επιδέχεται εκπτώσεις υπό την πίεση που εκφράζουν ένα ξεπερασμένο και επικίνδυνο παλαιοκομματισμό ή άνευ ουσίας τοπικισμό και πολύ περισσότερο σ' αυτούς που κόβουν αυτή την εθνική προσπάθεια στα μέτρα προσωπικών φιλοδοξιών και ανασφαλειών".
Ο κ. Κορδίνας στηλίτευσε την στάση της ΚΕΔΚΕ που δεν περιέλαβε τη νησιωτικότητα στα ψηφίσματά της και τόνισε: "Τα ψηφίσματα δεν έχουν κανένα αντίκρισμα. Από τώρα και στο εξής θέλουμε αποφάσεις. Η ΚΕΔΚΕ ξέχασε ότι στην Ελλάδα υπάρχει και θάλασσα. Ξέχασαν τα νησιά και το Αιγαίο και πέταξαν απλά· "ένα νησί και δήμος". Εμείς είμαστε αυτοί που πρέπει να αναδείξουμε τις νησιωτικές πολιτικές και να τις εξειδικεύσουμε".
Μίλησε ακόμη για την ανάγκη διατήρησης του ΔΗΦΟΔΩ, της επαναφοράς του τέλους παρεπιδημούντων, των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ κ.λπ. και ζήτησε να υπάρξουν ξεκάθαρες αποφάσεις.
Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του στον αρχηγό της Ν.Δ. όταν είπε, κλείνοντας: "Εμείς καλούμεθα να βάλουμε τις βάσεις. Εμείς καλούμεθα να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα έτσι όπως ανταποκρίθηκε και ο Αντώνης Σαμαράς για να στήσουμε την Ελλάδα στα πόδια της. Να σηκωθούμε όρθιοι να πάρουμε την θέση που μας αξίζει στην διεθνή οικονομική και πολιτική σκηνή".
Ο Γ. Δεκαβaλλας
Η τοποθέτηση του προέδρου της ΤΕΔΚ Κυκλάδων, κ. Γ. Δεκαβάλλα δεν έκρυβε εκπλήξεις! Ο ίδιος, αφού ανέλυσε τις θέσεις της ΤΕΔΚ Κυκλάδων και ανακοίνωσε ότι "κατ' αρχήν συμφωνούμε με την ανάγκη του "Καλλικράτη", περιορίστηκε στα εξής:
- να γίνει η νέα αιρετή περιφέρεια στα όρια της σημερινής Ν. Αιγαίου (Κυκλάδες/Δωδεκάνησα)
- να διασφαλιστεί ο α΄ βαθμός αυτ/σης
- να διασφαλιστούν οι πόροι και οι αρμοδιότητες
Απέφυγε όμως συστηματικά να πάρει θέση για τις Έδρες:
"Δεν θέλω να υπεισέλθω τώρα σε θέματα Έδρας. Περισσότερα είναι αυτά που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν...." είπε ο Δήμαρχος Σύρου, αφήνοντας γλυκόπικρη γεύση σε πολλούς. Σχόλια προκάλεσε ακόμη το γεγονός ότι σε μία αποστροφή του λόγου του είπε ότι στις Κυκλαδες θέλουν τους 20 δήμους που έχουν να τους κάνουν 24!
Επεισoδιο με
Υψηλaντη
Μετά την ολοκλήρωση των χαιρετισμών τον λόγο ζήτησε ο κ. Β. Υψηλάντης. Ο κ. Κορδίνας, αρνήθηκε να του επιτρέψει να απευθύνει χαιρετισμό, επικαλούμενος το θεσμικό πρωτόκολλο που λέει ότι πρώτα ομιλούν οι βουλευτές, μετά ο περιφερειάρχης, ο νομάρχης και τέλος οι εκπρόσωποι του νομαρχιακού συμβουλίου, οι δήμαρχοι κ.λπ.
Ο κ. Υψηλάντης, εξεμάνη έντονα και δήλωσε ότι αποχωρεί καταγγέλλοντας το δ.σ της ΤΕΔΚΔ: "Απαξιώνετε το 40% του Δωδεκανησιακού λαού! Θα συνεχίσω τον αγώνα για να γίνει η Δωδεκάνησος μία περιφέρεια".
Οι βουλευτές, στις τοποθετήσεις τους, μίλησαν για τον το νέο χωροταξικό σχεδιασμό και για την ανάγκη της έδρας της νέας γενικής διοίκησης στην Ρόδο. "Ο Καποδίστριας πέτυχε, αλλά έκλεισε τον κύκλο του και πλέον, πρέπει να αναδειχθεί η διαφορετικότητα των νησιωτικών περιοχών" δήλωσε ο περιφερειάρχης κ. Β. Μπρακουμάτσος.
"Ειδικά στα Δωδεκάνησα, καθόσον αφορά στους Δήμους, φαίνεται ότι το ζήτημα -κυρίως- θίγει την υφιστάμενη κατάσταση στην Κάρπαθο, την Κω και τη Ρόδο, δεδομένου ότι τα υπόλοιπα νησιά ανακοινώθηκε ότι διατηρούν την αυτοδυναμία τους. Μέχρι σήμερα πληροφορίες που μεταδίδονται, παρουσιάζουν τις συζητήσεις Υπουργείου Εσωτερικών και εκπροσώπων ΟΤΑ να έχουν την εικόνα, όπως την περιέγραψε συμπατριώτης μας Δήμαρχος, του «παιχνιδιού της κολοκυθιάς». Παρ' ,ότι κατά τη γνώμη μου είναι μικρή η χρονική απόσταση από την προηγούμενη ενοποίηση Κοινοτήτων, πιστεύω πως το συζητούμενο π.χ. στη Ρόδο από δέκα Δήμους να πάμε σε έναν, θα οξύνει αντί να αμβλύνει τα σημερινά προβλήματα" ήταν η τοποθέτηση του τ. Υπουργού κ. Αρ. Παυλίδη.
Ο Γ. Μαχαιρiδης
"Αποτελεί συνειδητή μου θέση και άποψη, ότι επίκεντρο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο νησιωτικό χώρο πρέπει να είναι ο ισχυρός Δήμος" είπε ο κ. Μαχαιρίδης, "στον οποίο Δήμο πρέπει να μεταφερθούν όλες οι αρμοδιότητες και πόροι, όπως είναι τα έσοδα από τα ακίνητα του δημοσίου και το σπατόσημο".
"Αυτά είναι κεκτημένα που δεν μπορούμε να απεμπολήσουμε" υπογράμμιζε ο νομάρχης, κάνοντας λόγο για "δομές και παράκεντρα" που έχουν δυσχεράνει όλα αυτά τα χρόνια την λειτουργία της Αυτοδιοίκησης, σημειώνοντας:
"Ήλθε η ώρα να κοπεί ο ομφάλιος λώρος με την Κεντρική Διοίκηση, όπως την γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, κάτι που μπορεί να συμβεί μόνο αν υπάρχει ειλικρινής πρόθεση της κυβέρνησης για αποκέντρωση".
Τέλος, ο κ. Μαχαιρίδης, αφού ευχήθηκε στους δημάρχους επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου, θύμισε πως "αυτή είναι μια μεγάλη, μοναδική ευκαιρία για την Αυτοδιοίκηση να κερδίσει τη θέση και τον ρόλο που της αξίζει, κάτι που πρέπει να αποτυπωθεί καθαρά και αποφασιστικά στην απόφαση - ψήφισμα του Συνεδρίου".
• Οι εργασίες του συνεδρίου της ΤΕΔΚΔ συνεχίστηκαν χθες το απόγευμα με εισηγήσεις και παρεμβάσεις, και θα ολοκληρωθούν σήμερα το μεσημέρι με την έκδοση των ψηφισμάτων.