12 Μαΐου 2010

Τρεις τουρκικές ασκήσεις στο Αιγαίο

Με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ετοιμάζει τις αποσκευές του για την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα μεθαύριο Παρασκευή, οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν απρόσκοπτα τον προγραμματισμό τους, με τρεις ασκήσεις να διεξάγονται αυτή την εβδομάδα στο Αιγαίο.

Η βασικότερη εξ αυτών είναι η αποβατική άσκηση «Εφές», η οποία διεξάγεται στον κόλπο της Σμύρνης και στην περιοχή νοτιοανατολικά της Χίου. Η δεύτερη άσκηση είναι αεροναυτική και φέρει την κωδική ονομασία «Ασπρη Θύελλα». Για την πραγματοποίησή της έχουν δεσμευθεί περιοχές στο Βόρειο, Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο. Η τριάδα των τουρκικών ασκήσεων συμπληρώνεται από την άσκηση ναρκαλιείας «Βορειοανατολικός Ανεμος» η οποία θα διεξαχθεί κυρίως σε τουρκικά χωρικά ύδατα.

Η τουρκική δραστηριότητα προβληματίζει στελέχη του Πενταγώνου. Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούνται, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο η άσκηση «Εφές» όσο και η «Ασπρη Θύελλα». Ειδικά για τη δεύτερη άσκηση η Αγκυρα έχει δεσμεύσει και περιοχές νοτιοανατολικά της Ρόδου, όπου τα τελευταία χρόνια η Τουρκία έχει προβεί σε πολλές προκλητικές κινήσεις, αμφισβητώντας τα όρια του FΙR Αθηνών και το καθεστώς έρευνας και διάσωσης.