12 Μαΐου 2010

Διάλεξη για τη γεωπολιτική και τους κινδύνους


Tη νομιμοποίηση των γεωστρατηγικών προθέσεων της Αγκυρας επιχειρεί ο Νταβούτογλου με τη μονομερή ερμηνεία του Κορανίου

Στο θέμα της γεωπολιτικής και στους κινδύνους που κρύβει για μελετητές και επιστήμονες αναφέρθηκε εκτενώς χθες το βράδυ ο καθηγητής sir Βασίλειος Μαρκεζίνης σε διάλεξή του με τίτλο «Γεωπολιτική στον 21ο αιώνα. Δυσχέρειες και κίνδυνοι», που πραγματοποιήθηκε στην Ακαδημία Αθηνών.

Ο κ. Μαρκεζίνης, απευθυνόμενος στο ακροατήριο που είχε κατακλύσει την αίθουσα της Ακαδημίας, σημείωσε ότι «η γεωπολιτική είναι ευρύτατος κλάδος του γνωστικού», ενώ τη χαρακτήρισε «δύσκολη επιστήμη».

Αίσθηση προκάλεσε, παραμονές της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού κ. Ερντογάν στην Αθήνα, η αναφορά του κ. Μαρκεζίνη στη μονομερή ερμηνεία του περιεχομένου του Κορανίου που επιχειρεί ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, κ. Νταβούτογλου, προκειμένου να νομιμοποιήσει τις γεωστρατηγικές προθέσεις της Αγκυρας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο sir Βασίλειος Μαρκεζίνης στην ομιλία του χρησιμοποίησε παραδείγματα για να τεκμηριώσει τα λεγόμενά του, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην πολιτική της Ρωσίας και του Ιράν.

Αναρωτήθηκε κατά πόσο η εμπειρία από πολέμους έχει γίνει κατανοητή από χώρες που επιχειρούν επεμβάσεις σε άλλα κράτη, αναφέρθηκε στην επιβολή εμπάργκο στο Ιράν εκφράζοντας δυσπιστία για την αποτελεσματικότητα τέτοιων μέτρων, ενώ μίλησε για τη στρατηγική της Ρωσίας απέναντι στις χώρες της Ευρώπης και στα «ανοίγματα» που επιχειρεί.

Αναφέρθηκε και στη διεθνή πολιτική χαρακτηρίζοντάς την «πολυγαμική» και μίλησε για την ανάγκη διανοητικής ανεξαρτησίας και ειλικρίνειας, τόσο στην πολιτική όσο και στη γεωπολιτική.

Επικεντρώθηκε ειδικά στη χρήση των όρων που χρησιμοποιούνται σε αναλύσεις, λέγοντας ότι από την πλευρά του συγγραφέα ή ακόμα και του δημοσιογράφου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ορολογία που να κρύβει κινδύνους. Μάλιστα, σε άλλο σημείο, έκανε αναφορά σε σύγχρονους όρους, όπως «παγκοσμιοποίηση», «πολυμέρεια», «περιφερειακή συνεργασία», λέγοντας πως ο ίδιος δεν έχει πειστεί ότι επί της ουσίας η χρήση τέτοιων όρων θα μειώσει τις συγκρούσεις στον κόσμο.

Η αίθουσα της Ακαδημίας χθες το βράδυ ήταν κατάμεστη και αμέσως μετά το πέρας της ομιλίας του, οι παρόντες ξέσπασαν σε θερμά χειροκροτήματα.

Μεταξύ άλλων, παρευρέθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, η πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Αννα Ψαρούδα Μπενάκη, ακαδημαϊκοί, πανεπιστημιακοί και εκπρόσωποι του πνευματικού κόσμου.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΒΟΝΑΤΣΟΥ
ΕΘΝΟΣ


http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/05/blog-post_253.html#ixzz0nhQ4f9Fe