«ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»: Η «ΓΡΑΜΜΗ ΡΗΓΙΛΛΗΣ» ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
«Τους ζητήσαμε διάλογο κι εκείνοι ψάχνουν να βρουν τρόπους να συγκρουστούν»
«Κόκκινο» σε αλλαγές του νομοσχεδίου για τον «Καλλικράτη» τις οποίες ζητουν οι δήμαρχοι ανάβει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών λόγω της στάσης που κρατούν οι επικεφαλής των αιρετών της ΝΔ στην ΚΕΔΚΕ, παίρνοντας «γραμμή» κατευθείαν από τη Ρηγίλλης να το καταψηφίσουν (
Αυτό που έχει εξοργίσει την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΕΣ. είναι το γεγονός ότι ενώ η ΚΕΔΚΕ συμμετείχε με εκπροσώπους της στη νομοπαρασκευαστική Επιτροπή που επεξεργάστηκε το ν/σ, με αποτέλεσμα να γίνουν δεκτά πολλά από τα αιτήματα των δημάρχων, τώρα, χωρίς επιχειρήματα, όπως λένε πηγές του ΥΠ.ΕΣ., οι επικεφαλής δήμαρχοι της ΝΔ εμφανίζονται αντίθετοι σε αυτό: «Πρόκειται για καθαρά μικροκομματικά παιχνίδια. Εμείς τους ζητήσαμε διάλογο και τους εντάξαμε σε αυτόν κι αυτοί ψάχνουν να βρουν τρόπους να συγκρουστούν», τονίζουν στην αυτοδιοίκηση gr οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι «η πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΕΣ. ούτε καν κλήθηκε στο συνέδριο».
Φέρνουν δε, μεταξύ άλλων, ως παράδειγμα τα όσα, ανακριβή, όπως λένε, είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης μετά την συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά την Παρασκευή, ως επιχείρημα ότι στο χωροταξικό υπήρξαν μεροληψίες. Συγκεκριμένα, ο κ. Κακλαμάνης υποστήριξε ότι ο δήμος Βιάνου βρίσκεται μόλις 78 μέτρα πάνω από τη θάλασσα και δεν είναι δυνατόν να χαρακτηρίζεται ορεινός προκειμένου να παραμείνει αυτόνομος, ενώ, όπως τονίζουν από το ΥΠ.ΕΣ. ο συγκεκριμένος δήμος στο πιο χαμηλό του σημείο είναι τουλάχιστον 470 μέτρα από τη θάλασσα και είναι κατά 98% ορεινός.
Στοπ στις αλλαγές
Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι ενώ το υπουργείο ήταν έτοιμο για μια σειρά από αλλαγές στον «Καλλικράτη» τις οποίες ζητούν οι δήμαρχοι ( δεν πρόκειται να τις προχωρήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται, μεταξύ άλλων για:
- Το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των δημάρχων: το ν/σ προβλέπει ότι ισχύει για δήμους άνω των 10.000 κατοίκων (δηλαδή, για το σύνολο, σχεδόν, των δήμων πλην ορεινών και νησιωτικών), οι δήμαρχοι ζητούν το όριο να ανέβει στις 50.000 και στο υπουργείο υπήρχε η πρόθεση το σημερινό όριο να αυξηθεί
- Για τη νομιμοποίηση συμβάσεων με ιδιωτικές εταιρείες στον τομέα της καθαριότητας , που παρατύπως έχουν υπογράψει δήμοι με ελλείψεις στο προσωπικό.
- Για την καταστατική θέση των αιρετών, όσον αφορά, για παράδειγμα, το θέμα της δεύτερης εργασίας τους.
πηγή aftodioikisi.gr