10 Μαΐου 2010

Συμμετοχή της Βουλευτού Δωδεκανήσου Ν.Δ. Μίκας Ιατρίδη στη Γενική Συνέλευση της Αδελφότητος Ολυμπιτών Καρπάθου


Εμμένει στην αρχική της θέση για εξαίρεση της Κοινότητας Ολύμπου Καρπάθου από τη νέα διαμόρφωση του Σχεδίου Καλλικράτης και παραμονή αυτής ως ξεχωριστή Κοινότητα, η βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας κ. Μίκα Ιατρίδη, σύμφωνα με δηλώσεις της στη Γενική Συνέλευση της «Αδελφότητας Ολυμπιτών Καρπάθου που πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα εκδηλώσεων «Βρυκούς».

Η εκδήλωση, εξελίχθηκε μέσα σε κλίμα διαμαρτυρίας, καθώς τα μέλη του συμβουλίου της Συνέλευσης τόνισαν ότι ο λαός της Ολύμπου με την ιδιαιτερότητα της προσφοράς στην ιστορία της λαογραφίας και της παράδοσης του τόπου μας, αγνοήθηκε συστηματικά, τη στιγμή που κάποια άλλα σημεία της Ελλάδος με εξίσου σημαντικές ιδιαιτερότητες, αποφασίστηκε να παραμείνουν ως έχουν, κατά τη Νέα Διοικητική Μεταρρύθμιση.

Η κ. Ιατρίδη, ταυτίζοντας τις απόψεις της με αυτές των Ολυμπιτών, υπενθύμισε τη αναφορά που συνέταξε η ίδια προς τον υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ραγκούση «σχετικά με το αυτοδιοίκητο της Κοινότητας Ολύμπου της νήσου Καρπάθου», με την οποία κατέθεσε συνημμένα την υπ’ αριθμ. 40/2008 απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου της περιοχής, καθώς και το υπ’ αριθμ. 9/23-02-2008 πρακτικό του Νομαρχιακού Συμβουλίου Δωδεκανήσου.

Η Βουλευτής, έδειξε φανερά δυσαρεστημένη για τον διαχωρισμό εκ μέρους της κυβέρνησης, ανάμεσα στην απομακρυσμένη αυτή περιοχή της Δωδεκανήσου με την μοναδικότητα του έντονου στοιχείου της παράδοσης, που έχει καταβολές στα βάθη των αιώνων και σε άλλες περιοχές που εξαιρέθηκαν για παρόμοιους λόγους, όπως π.χ. τα Ανώγεια και τα Σφακιά της Κρήτης ή και για λιγότερο σημαντικούς, όπως η Ελαφόνησος.

Δήλωσε για άλλη μια φορά, την αμέριστη συμπαράστασή της στους Ολυμπίτες, και έθεσε τον εαυτό της στη διάθεση της όποιας απόφασης λάβει η Γενική Συνέλευση, προθυμοποιούμενη να συνδράμει με οιονδήποτε τρόπο τα μέλη επιλέξουν, ακόμα και αναλαμβάνοντας την ευθύνη, να ρυθμίσει συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό. Συμπλήρωσε δε, ότι οι περαιτέρω κινήσεις θα γίνουν μελετημένα και με γνώμονα πάντα το καλό της περιοχής, αφού βεβαίως διασφαλιστούν οι κατάλληλοι πόροι, ώστε η λύση που θα προταθεί να αποδειχθεί βιώσιμη για τον τόπο.

Τονίζεται εδώ ότι, η αναφορά της Βουλευτού κ. Μίκας Ιατρίδη, βασίστηκε σε 10 συγκεκριμένες επισημάνσεις, οι οποίες κατεγράφησαν στη σχετική απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Ολύμπου Καρπάθου και στα οποία η ίδια συμφώνησε απολύτως.

Στις επισημάνσεις, που αιτιολογούν την παραμονή της Κοινότητας Ολύμπου ως έχει στο Σχέδιο Καλλικράτης αναφέρονται τα εξής:

· Η χιλιομετρική απόσταση από το διοικητικό κέντρο της Καρπάθου που φθάνει τα 60 χλμ.

· Το ιδιαιτέρως επικίνδυνο οδικό δίκτυο προς το κέντρο.

· Η αδυναμία κάλυψης της απόστασης με συγκοινωνιακό δίκτυο, λόγω της ακαταλληλότητος.

· Η χρονοβόρος και επικίνδυνη διαδικασία μεταφοράς των Ολυμπιτών στο πλησιέστερο λιμάνι ακτοπλοϊκής σύνδεσης.

· Το ενδεχόμενο της περαιτέρω ερήμωσης της περιοχής λόγω της εσωτερικής μετανάστευσης που θα ακολουθήσει, εφόσον οι υπηρεσίες μεταφερθούν στην πρωτεύουσα της νήσου Καρπάθου.

· Η μείωση της ποιοτικής και ποσοτικής εξυπηρέτησης των αιτημάτων των κατοίκων από τις κεντρικές υπηρεσίες λόγω αποστάσεως.

· Η συνολική έκταση της επιφάνειας της περιοχής, που ξεπερνά ήδη διαμορφωμένους δήμους του Καποδίστρια.

· Η έλλειψη επικοινωνίας με το υπόλοιπο νησί, λόγω της πολυσχιδούς μορφολογίας του εδάφους.

· Η υποβοήθηση της τουριστικής ανάπτυξης του τόπου, που αποτελεί μοναδικό αξιοθέατο. Και τέλος…

· Η πανθομολογούμενη πολιτισμική ιδιαιτερότητα του ιστορικού αυτού τόπου.

Επί πλέον, κατά τη χθεσινή ημέρα, η κ. Ιατρίδη παρευρέθη στις επετειακές εκδηλώσεις της Νομαρχίας Δωδεκανήσου για την «Ημέρα Λήξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου» όπου κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο των Ηρώων εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης της κυβέρνησης, ενώ αργά το απόγευμα, συμμετείχε στις διοργανώσεις εορτασμού της Γιορτής της Μητέρας, στα Δημοτικά Διαμερίσματα Παστίδας και Κρεμαστής του δήμου Πεταλούδων, όπου σε σχετικές ομιλίες της, αναφέρθηκε στον σπουδαίο και διαχρονικό ρόλο της μητέρας, γεγονός που την καθιστά πολύτιμο και αναντικατάστατο κομμάτι της ζωής και της διαμόρφωσης της προσωπικότητος κάθε ανθρώπου, σημαντικό και καθοριστικό στη σύνθεση κάθε κοινωνίας, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ