Τη διαβεβαίωση ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει κάθε προσπάθεια για την άρση των εμποδίων και τη διευκόλυνση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, έδωσε σε τούρκους κι έλληνες επιχειρηματίες που συμμετείχαν στο Επιχειρηματικό Φόρουμ που πραγματοποιείται στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου.
Το επιχειρηματικό Φόρουμ διεξάγεται σε...
κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, παράλληλα με το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολλών εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου.
"Πηγαίνετε πολύ πιο μπροστά από την πολιτική. Ανοίγετε δρόμους και οι δρόμοι αυτοί συμβάλουν στην καλλιέργεια του πολιτικού κλίματος, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα αγκάθια στις σχέσεις", ανέφερε με έμφαση ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου.
Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι κατά την περίοδο 2001-2008 οι ανταλλαγές Ελλάδας Τουρκίας ξεπέρασαν τα 3,3 δισ. δολάρια, αλλά το 2009 ήταν μια δύσκολη χρονιά. "Όμως η παρουσία σας εδώ είναι ένα ευοίωνο γεγονός για ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη σε ολόκληρη την περιοχή. Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των δραστηριοτήτων στην ανατολική Μεσόγειο, τη Μαύρη Θάλασσα και παρά την οικονομική χρηματοπιστωτική συγκυρία θα προχωρήσουμε πιο δυναμικά. Αυτό φαίνεται από τους αριθμούς", τόνισε ο πρωθυπουργός.
Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στους πρώτους επενδυτές στην Τουρκία και ότι ήδη δραστηριοποιούνται στη χώρα περίπου 76 ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν δημιουργήσει 56 θυγατρικές και πολλές μάλιστα από αυτές είναι εισηγμένες στο τουρκικό χρηματιστήριο. Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε πάντως ότι οι επενδύσεις από την πλευρά της Τουρκίας είναι λιγότερες και απαντώντας σε παραίνεση που του έγινε από εκπροσώπους των επιχειρηματιών, απάντησε ότι "η κατάργηση της γραφειοκρατίας είναι μέλημα της κυβέρνησης" και υποσχέθηκε ότι "σύντομα τα πράγματα θα γίνουν πιο εύκολα καθώς η κυρία Κατσέλη έχει προωθήσει σημαντικά νομοσχέδια προς την κατεύθυνση αυτή. Είναι μια από τις βασικές αλλαγές που θα κάνουν την οικονομία πολύ πιο ισχυρή", τόνισε με έμφαση.
Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι θα γίνουν ακόμα περισσότερα ώστε να δραστηριοποιούνται ευκολότερα οι επιχειρήσεις, και ανέφερε στο σημείο αυτό τη διευκόλυνση που γίνεται για τις θεωρήσεις στα λεγόμενα "πράσινα" διαβατήρια τούρκων πολιτών. Δεν απέκλεισε μάλιστα αυτή η διευκόλυνση να επεκταθεί στο μέλλον με την εγγύηση βεβαίως των τουριστικών πρακτόρων ότι οι ταξιδιώτες θα επιστρέφουν εντός της ημέρας στο τουρκικό έδαφος, ώστε να μην εξελιχθεί η κίνηση αυτή σε μια "πόρτα" για λαθρομετανάστευση προς την Ελλάδα.
Ο κ.Παπανδρέου επισήμανε τέλος ότι εκφράσθηκε σήμερα η πολιτική βούληση να ξεπεραστούν παλιότερα προβλήματα που δημιουργούν αίσθημα ανασφάλειας και επισήμανε ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στο μέλλον σε μια απόφαση για αμοιβαία μείωση των εξοπλιστικών δαπανών ώστε αυτά τα χρήματα να κατευθυνθούν σε άλλες δράσεις, όπως στους τομείς της ανάπτυξης, της κοινωνικής πρόνοιας και της εκπαίδευσης. Έτσι οι οικονομίες μας θα γίνουν πιο ελκυστικές στο δύσκολο αυτό περιβάλλον που ζούμε, κατέληξε ο 'Έλληνας πρωθυπουργός.
Μετά πέρας τον εργασιών του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Φόρουμ οι Πρωθυπουργοί της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, αναχώρησαν μαζί για μια σύντομη επίσκεψη στο σπίτι του Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη και στη συνέχεια παρακάθισαν σε επίσημο δείπνο σε εστιατόριο κοντά στην Ακρόπολη.