29 Μαΐου 2010

Aπό τις σοβαρές υποθέσεις, που χειρίστηκε ο κ. Ρακιντζής,αφορούσε τη διευθύντρια του Παιδιατρικού Τμήματος του γενικού νοσοκομείου Σάμου

Απλή επίπληξη για κατάχρηση

Υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών δεν απέδωσε στο κράτος 116.000 ευρώ από τέλη κυκλοφορίας που είχε εισπράξει παρακρατώντας το ποσό. Ποια ήταν η πειθαρχική ποινή που του επιβλήθηκε; Απλή επίπληξη, χωρίς καμία άλλη επίπτωση. Ένας άλλος, εφοριακός, είχε σοβαρή διένεξη με γείτονά του, τον οποίο είχε πυροβολήσει. Καταδικάστηκε από μεικτό ορκωτό δικαστήριο σε ποινή φυλάκισης τριών ετών, για απόπειρα ανθρωποκτονίας και οπλοχρησία. Παρά την ετυμηγορία της Δικαιοσύνης, το Πειθαρχικό Συμβούλιο δεν διαπίστωσε παράπτωμα αθωώνοντας τον! Σε μια άλλη περίπτωση, που περιλαμβάνεται στη νέα έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί στο προσεχές διάστημα, ένας υπάλληλος με σοβαρές παρατυπίες κατά την άσκηση των καθηκόντων του, έλαβε την πειθαρχική ποινή στέρησης του δικαιώματος να προαχθεί για τρία χρόνια. Μια μικρή λεπτομέρεια: Είχε ήδη, εξαντλήσει τη βαθμολογική κλίμακα, έχοντας τον ανώτερο βαθμό και άρα η ποινή δεν είχε νόημα...

Aπό τις σοβαρές υποθέσεις, που χειρίστηκε ο κ. Ρακιντζής, ζητώντας από το Συμβούλιο της Επικρατείας να προχωρήσει ακόμη και στην απόλυση της ιατρού, αφορούσε τη διευθύντρια του Παιδιατρικού Τμήματος του γενικού νοσοκομείου Σάμου, η οποία θεωρήθηκε υπαίτια για τον θάνατο επτάχρονου αγοριού από υπερβολική δόση φαρμάκου που του χορήγησε. Το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών του ΕΣΥ αρχικά αθώωσε την παιδίατρο από τις κατηγορίες της αμέλειας και της ατελούς εκπληρώσεως καθήκοντος, ενώ το Τριμελές Εφετείο Αιγαίου, επέβαλε στην παιδίατρο φυλάκιση 12 μηνών με τριετή αναστολή, που επικυρώθηκε τελεσίδικα από τον Άρειο Πάγο. Μετά την εξέλιξη αυτή ο υπουργός Υγείας ζήτησε την επανάληψη της πειθαρχικής διαδικασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι να φθάσει η υπόθεση στο ΣτΕ, για το πειθαρχικό σκέλος της ποινής, πέρασε μια δεκαετία. Εν πολλοίς η ποινική ή πειθαρχική τιμωρία των επίορκων υπαλλήλων επέρχεται έπειτα από πολλά χρόνια, αποθαρρύνοντας τους πολίτες να καταγγέλλουν φαινόμενα διαφθοράς, καθώς πιστεύουν ότι κανένας δεν θα τιμωρηθεί.

Κομβικό σημείο

Το τεράστιο πρόβλημα των καθυστερήσεων στη Δικαιοσύνη και κυρίως στη διοικητική συμπαρασύρει και τις περιπτώσεις των πειθαρχικών. Πάντως, χθες, η Ολομέλεια του ΣτΕ κατέθεσε στον υπουργό Δικαιοσύνης δέσμη επτά μέτρων που πρέπει άμεσα να ληφθούν για να αποσυμφορηθούν τα διοικητικά δικαστήρια.

Κομβικό σημείο είναι να δοθεί η δυνατότητα απευθείας εκδίκασης στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο (ΣτΕ) κρίσιμων υποθέσεων με μεγάλο ενδιαφέρον, όπως οι προσφυγές κατά της έκτακτης εισφοράς. Με την απευθείας εισαγωγή μιας υπόθεσης, που αφορά πολύ κόσμο, να κριθεί στο ΣτΕ, εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί σημαντική επιτάχυνση και αποσυμφόρηση της απονομής σε όλες τις βαθμίδες της Δικαιοσύνης.

πηγή καθημερινή