13 Μαΐου 2010

ο Σάμιος Πρόεδρος του κ.Ζαβός τι λέει επί του θέματος;

Την κατάργηση του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής, λόγω των υπέρογκων δαπανών και των ελλειμματικών ισολογισμών, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.

Ενδεικτικό είναι ότι μόνο για τα έτη 2008 και 2009 το Ινστιτούτο επιχορηγήθηκε με 1,6 εκ. και 2,435 εκ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ οι καταθέσεις του φορέα σε τραπεζικούς λογαριασμούς το 2007 ανερχόταν στο ποσό των 5,677 εκ. ευρώ.

Οι αρμοδιότητες και υποχρεώσεις του ΙΜΕΠΟ μεταβιβάζονται στις υφιστάμενες υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών.

Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών χαρακτηρίζεται "αδιανόητη" η συνέχιση της λειτουργίας του Ινστιτούτου σε βάρος του προϋπολογισμού του υπουργείου, καθώς όπως επισημαίνεται, η μέχρι σήμερα λειτουργία του ΙΜΕΠΟ δεν εναρμονίζεται με τη δημόσια αποστολή που του έχει ανατεθεί, ούτε με την απαίτηση δημοσιονομικής περίσκεψης στους φορείς του δημοσίου.

Το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής -νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, εποπτευόμενο από τον υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης- συστάθηκε το έτος 2002 και είχε ως αποστολή τη διεξαγωγή ερευνών και την εκπόνηση μελετών που υποστηρίζουν τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό του δόθηκε επίσης η αρμοδιότητα εκπροσώπησης των μεταναστευτικών οργανώσεων της χώρας, καθώς και η δυνατότητα να συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα, να οργανώνει επιστημονικές εκδηλώσεις και να αναπτύσσει δράσεις επικοινωνιακής πολιτικής για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών σε θέματα μετανάστευσης.

Για την υλοποίηση της αποστολής του, τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, το ΙΜΕΠΟ ελάμβανε μέχρι σήμερα ιδιαίτερα υψηλή τακτική επιχορήγηση που αντιστοιχεί σε ορισμένο ποσοστό επί των συνολικών εσόδων από τα παράβολα που καταβάλλουν οι μετανάστες στη χώρα μας προκειμένου να ζητήσουν την έκδοση άδειας παραμονής. Μόνο για τα έτη 2008 και 2009 το ΙΜΕΠΟ επιχορηγήθηκε με 1,6 εκ. και 2,435 εκ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ οι καταθέσεις του φορέα σε τραπεζικούς λογαριασμούς (προερχόμενες από τα αδιάθετα υπόλοιπα τακτικών και εκτάκτων επιχορηγήσεων του παρελθόντος) ανέρχονταν στις 31.12.2007 στο ποσό των 5,677 εκ. ευρώ.

Ωστόσο, η χρηματοδότηση αυτή απεδείχθη ανεπαρκής για την κάλυψη των δαπανών του καθώς, σύμφωνα με το ΥΠΕΣ, τα δύο αυτά τελευταία έτη τα έξοδά του ανήλθαν σε 3,574 εκατ. ευρώ και 2,958 εκατ. ευρώ αντίστοιχα καθιστώντας τους ισολογισμούς αυτούς σοβαρά ελλειμματικούς, οι δε προαναφερθείσες καταθέσεις του μειώθηκαν στο ποσό των 4,099 εκατ. ευρώ.

Κι ενώ οι δαπάνες για τη μισθοδοσία του προσωπικού (17 εργαζόμενοι) ανέρχονται στις 600.000 ετησίως, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΣ, «το υπόλοιπο των σχετικών ποσών φαίνεται να έχει αναλωθεί κυρίως για την κάλυψη υψηλότατου κόστους διεθνών συναντήσεων, τη διενέργεια πλειάδας εξαιρετικά δαπανηρών ταξιδίων μελών του δ.σ. και κυρίως του προέδρου στην αλλοδαπή για τη συμμετοχή σε ανάλογες διοργανώσεις, την αμοιβή ειδικών συμβούλων και εμπειρογνωμόνων μετά από απευθείας ανάθεση παροχής υπηρεσιών καθώς και την ανάθεση εκπόνησης μελετών ή ερευνών σε εγχώριους ακαδημαϊκούς φορείς». Όπως υπογραμμίζεται, βασική αποστολή του ΙΜΕΠΟ ήταν ακριβώς η σύνταξη των μελετών και ερευνών αυτών με αξιοποίηση του προσωπικού του, κάτι το οποίο όμως, δεν συνέβη παρά σε ελάχιστο βαθμό.

Την ίδια ώρα, σημειώνεται πως το ΙΜΕΠΟ εξακολουθεί να στεγάζεται σε υψηλότατου μισθώματος ακίνητο της πεζοδρομημένης οδού Χάρητος στην περιοχή του Κολωνακίου, ενώ για τις μετακινήσεις του προέδρου και των μελών του δ.σ. διαθέτει δύο πολυτελή οχήματα 2.000 κ.ε.

Για τους λόγους αυτούς το υπουργείο Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης χαρακτηρίζει αδιανόητη τη συνέχιση της λειτουργίας του Ινστιτούτου σε βάρος του προϋπολογισμού του υπουργείου, σημειώνοντας πως στην πλειονότητα των χωρών - μελών της Ε.Ε. η αποστολή που έχει ανατεθεί στο ΙΜΕΠΟ, επιτελείται από ακαδημαϊκούς-πανεπιστημιακούς φορείς ή από τις κρατικές υπηρεσίες.