4 Μαΐου 2010

Προφητικό το άρθρο της εφημερίδας ΧΑΡΑΥΓΗ :ΔΙΕΛΥΣΑΝ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΤΕΔΚ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΦΑΣΗ


Για να μην καταψηφιστεί ο «Καλλικράτης»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΗ



Με απαράδεκτο και πραξικοπηματικό τρόπο έκλεισε το «ιστορικό» τελευταίο συνέδριο της ΤΕΔΚ Ν. Σάμου – τουλάχιστον με τη μορφή που την γνωρίζουμε πριν την διοικητική μεταρρύθμιση του προγράμματος «Καλλικράτης» - το Σάββατο 9 Ιανουαρίου στην αίθουσα του Δήμου Βαθέος.
Συγκεκριμένα μετά τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης και αφού εγκρίθηκαν οι διοικητικός και οικονομικός απολογισμός, καθώς επίσης και ψηφίσματα που αφορούσαν τα οικονομικά, την ανακύκλωση και τον ακτοπλοϊκό αποκλεισμό του Αγίου Κηρύκου και των Φούρνων, όταν η Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία (ΚΚΕ) πρότεινε στη γενική συνέλευση να εγκρίνει ή όχι την πρόταση ενάντια στη σχεδιαζόμενη διοικητική μεταρρύθμιση που αποτελούσε και το κύριο θέμα του συνεδρίου - σύμφωνα με τις ως τώρα συζητήσεις στα δημοτικά συμβούλια του νομού και τα δημοψηφίσματα όπου τάσσονται πλειοψηφικά ενάντια – με ευθύνη του Ενωτικού Κινήματος Αυτοδιοίκησης (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ) και την ανοχή της Δημοκρατικής Αναγέννησης (ΝΔ) μεθοδεύτηκε η διάλυση της γενικής συνέλευσης. Δηλαδή όταν μετρήθηκαν οι αντιπρόσωποι που υπερψήφιζαν την πρόταση (12), πραξικοπηματικά ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Φ. Πετρούσκας, αρνήθηκε να ολοκληρώσει τη διαδικασία και να νομιμοποιήσει την πρόταση αυτή ως επίσημη θέση της ΤΕΔΚ Ν. Σάμου. Έτσι η «ιστορική» γενική συνέλευση έφτασε στο σημείο να μην πάρει απόφαση για τη διοικητική μεταρρύθμιση και να μην καταθέσει πρόταση της ΤΕΔΚ του νομού, στο καθοριστικό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στην Αθήνα (18-20/1).
Η Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία καταγγέλλει με ανακοίνωσή της στους κατοίκους του νομού αυτές τις ενέργειες των εκπροσώπων που εκλέχτηκαν με τη στήριξη των κομμάτων ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ και Ν.Δ. στη γενική συνέλευση της ΤΕΔΚ και τους καλεί να μην εγκλωβιστούν στη λογική για το πώς τα νέα σχήματα θα είναι πιο «αποτελεσματικά» για τις έδρες των δήμων, καθώς η «Τ.Α. δεν καλείται απλώς να υιοθετήσει, αλλά της επιβάλλεται να εφαρμόσει μορφές διαχείρισης με κριτήρια την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών, την ανταποδοτικότητα, την κερδοσκοπία και την επιχειρηματικότητα και μετατρέπεται συνολικά σε επιχείρηση που θα πουλά τις υπηρεσίες με τις οποίες λειτουργεί, τη γη, το περιβάλλον, τις αρμοδιότητές της σε συνύφανση με το κεφάλαιο…».
Συγκεκριμένα η πρόταση της Ενωτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας ΤΕΔΚ Ν. Σάμου ανέφερε τα εξής:
«Λαμβάνοντας υπόψη τις μέχρι σήμερα συζητήσεις στα Δημοτικά συμβούλια του νομού και τα δημοψηφίσματα που έγιναν (όπου πλειοψηφικά τάσσονται εναντία στη σχεδιαζόμενη διοικητική μεταρρύθμιση), καθώς και τον χαρακτήρα της μέχρι σήμερα συζήτησης στα τριτοβάθμια όργανα της Τ.Α (ΚΕΔΚΕ – ΕΝΑΕ) . Όπου ουσιαστικά λειτουργούν βοηθητικά στην προώθηση των σχεδιασμών της κυβέρνησης, έτσι ώστε να υλοποίηση το κυβερνητικό της πρόγραμμα με τον πιο ανώδυνο τρόπο.
Αποφασίζουμε ότι ως αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να αντιμετωπίσουμε από κοινού με τους δημότες μας τα ζητήματα της Νέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης πρέπει να επιμείνουμε:
• Στον ενιαίο δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα βασικών τομέων κοινωνικού περιεχομένου (Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, πολιτική προστασία) με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
• Στη διατήρηση των υφισταμένων αυτοδιοικητικών δομών ως έχουν, με την ταυτόχρονη μετατροπή του περιφερειακού συμβουλίου σε αιρετό όργανο, χωρίς παράλληλη παρουσία διορισμένου Γ.Γ, η εκλογή τέλος όλων των οργάνων της Τ.Α να γίνεται με απλή αναλογική
• Στην ικανοποίηση της οικονομικής επάρκειας της Τ.Α με ένα σεβαστό ποσοστό από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για την υλοποίηση των αρμοδιοτήτων που αναλαμβάνει. Όπως ομόφωνα έχουμε αποφασίσει και σε προηγούμενα συνέδρια μας.
• Στην ουσιαστική διαβούλευση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στα εκλεγμένα συμβούλια .
• Στον σχεδιασμό ανάπτυξης της χώρας μας ανά τομέα και κλάδο. Σύμφωνα με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, (τόσο γενικά όσο και τοπικό επίπεδο), τις αναπτυξιακές δυνατότητες και προοπτικές προς όφελος των εργαζόμενων.
• Στην αναδιανομή των κρατικών δαπανών προς όφελος των εργαζομένων.
• Στην αξιοποίηση του θεσμού της Τ.Α σε φιλολαϊκή κατεύθυνση».



Πρόταση για 1 Δήμο ανά νησί
Στον σύντομο τριετές απολογισμό δράσης της ΤΕΔΚ αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Φ. Πετρούσκας τονίζοντας: την υπογραφή συνεργασίας με βάση πληροφοριών της εταιρείας «Δημοτέλεια», τη συμμετοχή της ΤΕΔΚ στο πρόγραμμα Interreg III ARCHIMED, τα υπομνήματα της ΤΕΔΚ προς το ΥΠΕΣ για λειψυδρία, πολιτική προστασία, αποκατάσταση, ΘΗΣΕΑ, ΠΕΠ, τουριστική προβολή, σχολικοί φύλακες, Βοήθεια στο Σπίτι κ.ά., οικονομική ενίσχυση του Φεστιβάλ Πολιτισμικών Διαλόγων «Ικαρος», ολοκλήρωση έργου συντήρησης του Αρχαίου Θεάτρου Πυθαγορείου, αγορά κτιρίου για στέγαση των υπηρεσιών ΤΕΔΚ και ΔΑΕΣΙΦ, συμμετοχή στην εκπόνηση μελέτης στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης του ορεινού όγκου του Καρβούνη, πρόταση προς το ΥΠΕΣ για την τροποποίηση του άρθρου 101 του συντάγματος για τη νησιωτικότητα κ.ά.
Αναφορικά με το μέλλον της ΔΑΕΣΙΦ ο διευθυντής (Μ. Φώλας) υποστήριξε την αναγκαιότητα δράσης της για την υλοποίηση κοινωνικών προγραμμάτων και την μετεξέλιξή της σε ΑΕ Πολυμετοχική (ΤΕΔΚ, Ν.Α,), η Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία (Ν. Λαρδάς) πρότεινε την παύση λειτουργίας της και τη συνέχιση των προγραμμάτων από την ΤΕΔΚ. Σε κάθε περίπτωση η συνέλευση αποφάσισε να ξανασυζητήσει το θέμα μετά τις εξελίξεις της αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης.
Στη συνέχεια ο Φ. Πετρούσκας (δήμαρχος Βαθέος, πρόεδρος ΤΕΔΚ – Ενωτικό Κίνημα Αυτοδιοίκησης) παρουσίασε περιληπτικά τις θέσεις της ΚΕΔΚΕ για τη διοικητική μεταρρύθμιση και πρότεινε προσωπικά 1 δήμο ανά νησί.
Ο Γ. Γεωργιάδης (δήμαρχος Πυθαγορείου και μέλος της επιτροπής θεσμών ΚΕΔΚΕ – Ενωτικό Κίνημα Αυτοδιοίκησης) αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της διοικητικής μεταρρύθμισης, στην ευρωπαϊκή εμπειρία (αποκέντρωση υπηρεσιών, αποτελεσματική λειτουργία, φορολογική εξουσία, οικονομική αυτοτέλεια), καθώς και στην καθυστέρηση της προώθησής της στην Ελλάδα. Πρότεινε την καθιέρωση γενικού διευθυντή στους ΟΤΑ, αναπτυξιακό σχέδιο ανά δήμο, καθιέρωση οικονομικού προγράμματος παράλληλο με το ΕΣΠΑ, όπου θα χρηματοδοτεί μη επιλέξιμες δαπάνες του ΕΣΠΑ, μηχανισμό φορολογικής είσπραξης, ανάπτυξη των υπηρεσιών του ΚΕΠ, χωροταξικό σχεδιασμό νέων δήμων ανάλογα με τα προβλήματα, διατήρηση των τοπικών συμβουλίων που θα διαχειρίζονται προϋπολογισμό κ.ά. Αναφέρθηκε στη διατήρηση του δήμου Πυθαγορείου ως ιστορικού, σύμφωνα και με παλαιότερο δημοψήφισμα. Ωστόσο είπε ότι αν προχωρήσει η διοικητική μεταρρύθμιση σοβαρά και ο δήμος ισοσκελίσει τα οικονομικά του προσωπικά τάσσεται υπέρ 1 δήμου στη Σάμο.
Ο Ν. Σιτζίμης (αντιδήμαρχος Καρλοβάσου – Δημοκρατική Αναγέννηση) εξέφρασε την αντίθεσή του στη δημιουργία ενός δήμου στη Σάμο. Τόνισε ότι απέτυχε ο Καποδίστριας και ότι σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο η ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, «πρέπει να υπάρχουν παρεκκλίσεις από το σχέδιο» τόνισε. Εξέφρασε την απορία του πως ένας χρεωμένος δήμος (Πυθαγορείου) μπορεί να επιβιώσει μόνο λόγω της ιστορικότητάς του, ενώ τόνισε ότι υπάρχει ασυνέπεια των συναδέλφων του στα όσα υποστήριζαν στο παρελθόν λόγω κομματικής πειθαρχίας. Σε ότι αφορά τη Σάμο τόνισε ότι πρέπει να παραμείνουν οι αυτοδιοικητικοί σχηματισμοί ως έχουν. Ωστόσο, διευκρίνισε δευτερολογώντας ότι αν γίνουν δύο δήμοι στη Σάμο τότε το ξανασυζητάει…
Ο Ν. Λαρδάς (γραμματέας ΤΕΔΚ, αντιδήμαρχος Αγ. Κηρύκου -Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία) τόνισε ότι υπάρχει συγγένεια απόψεων σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ σχετικά με τους βασικούς πολιτικούς στόχους που εκφράζεται στα όργανα της Τ.Α. (ΚΕΔΚΕ-ΕΝΑΕ) χωρίς να ζητάνε για τα προσχήματα έστω τις απόψεις των δημοτικών και νομαρχιακών συμβουλίων. Επεσήμανε ότι η προτεινόμενη διοικητική μεταρρύθμιση θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές σε τομείς όπως η παιδεία, η υγεία, η πρόνοια, η πολιτική προστασία και επέμεινε ότι η όποια διοικητική μεταρρύθμιση πρέπει να ενισχύει τα πλατιά λαϊκά στρώματα, τους εργαζόμενους, να λειτουργεί προς όφελος του λαού και όχι για την εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου ντόπιου και ξένου. «Για μας η ανάπτυξη δεν μπορεί να νοηθεί χωρίς την ευρύτερη λαϊκή συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων, χωρίς τον κοινωνικό έλεγχο στην κατανομή των αποτελεσμάτων της» είπε χαρακτηριστικά και κατέθεσε την παραπάνω πρόταση ψηφίσματος με ό,τι επακολούθησε όπως περιγράψαμε.
Ο Β. Πανουράκης (Δημοκρατική Αναγέννηση) τάχθηκε γενικά κατά των συνενώσεων
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προέδρων Τοπικών συμβούλιων Δ. Έλληνας ζήτησε την αναβάθμιση των τοπικών συμβουλίων και την τεχνική υποστήριξη, καθώς επίσης πρότεινε και τιμητική σύνταξη στους προέδρους δύο τετραετιών και δεν πήρε θέση για την διοικητική μεταρρύθμιση.
Οι κ.κ. Τζανενάς και Καραμανώλης (Ενωτικό Κίνημα Αυτοδιοίκησης) τόνισαν ότι δεν πρέπει να τοποθετηθούν για τη διοικητική μεταρρύθμιση αφού δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση από την κυβέρνηση. Ο κ. Τζανενάς κατέθεσε και ψήφισμα καταγγελίας για τη στάση των πιστοποιημένων εταιρειών ανακύκλωσης που καθυστερούν να λειτουργήσουν το πρόγραμμα ανακύκλωσης στα νησιά το οποίο μετά από παρέμβαση και του Ν. Λαρδά ολοκληρώθηκε και ψηφίστηκε ομόφωνα.
Ο κ. Μακρής (αντιδήμαρχος Μαραθοκάμπου) ανέδειξε τα πλεονεκτήματα της λειτουργίας των δήμων με τη σημερινή μορφή. Μίλησε για αναγκαιότητα ισχυροποίησης των δήμων ανεξάρτητα από το μέγεθος και τον πληθυσμό τους και κατέθεσε ψήφισμα του Δήμου Μαραθοκάμπου υπέρ της διατήρησής του.
Στο συνέδριο της ΤΕΔΚ χαιρέτισαν ο βουλευτής Π. Βαρδίκος, ο νομάρχης Μ. Κάρλας, ο Μ. Βασιλειάς (Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ), ο Δ. Τριτσινιώτης (Ν.Ε. ΚΚΕ). Ωστόσο άσχημη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι αν και είχαν καλεστεί όλα τα κόμματα από την ΤΕΔΚ δεν παρέστησαν εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων (ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ)ΠΗΓΗ ΧΑΡΑΥΓΗ