«Σημαντική και επιτυχημένη» χαρακτήρισε την πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, σε συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής.
Ενημερώνοντας την Επιτροπή για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού, ο κος Δρούτσας έκανε λόγο για «αρχή μιας νέας προσπάθειας προσέγγισης, που θα κριθεί μονάχα απ’ το αποτέλεσμα. Υπήρξε επίσκεψη ισχυρού συμβολισμού, που πέρασε το μήνυμα για συνεργασία και συνεννόηση, δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης, εδραίωση της προσπάθειας εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο κρατών» ανέφερε και συνέχισε:
«Τα τελευταία δέκα χρόνια έσπασαν πολλά ταμπού, μιλάμε με ειλικρίνεια και ανοιχτά. Υπήρξε ειλικρινής ανταλλαγή των γνωστών απόψεων και θέσεων σε ένα κλίμα όμως κοινής πολιτικής βούλησης να κοιτάξουμε το μέλλον και οι ελληνικές θέσεις τέθηκαν με σαφήνεια και ευθύτητα κατά την διάρκεια όλων των συνομιλιών, από τον πρωθυπουργό. (…) Αυτονόητο είναι, ότι οι θέσεις μας δεν κινδυνεύουν και δεν απειλούνται από τις επαφές με την Τουρκία και τις συμφωνίες που υπογράψαμε. Γνωρίζουμε τις αντίθετες απόψεις, δεν τις αγνοούμε ούτε τις παρακάμπτουμε, αλλά δεν θα τις αφήσουμε να βραχυκυκλώσουν το εγχείρημα. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε το οποιοδήποτε επιχείρημα, όχι όμως τα φοβικά σύνδρομα» ανέφερε ο κος Δρούτσας.
Οι θέσεις που εξέφρασαν οι βουλευτές που μετέχουν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, υπήρξαν αρκούντως επιφυλακτικές.
Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, ο Δ. Αβραμόπουλος έκρινε πως είναι θετικό το ότι βρίσκεται επικεφαλής της Τουρκίας, ένας «φυσικός ηγέτης» όπως ο Τ. Ερντογάν - προειδοποίησε ωστόσο ότι ο δρόμος για την Χάγη δεν είναι εύκολος, αφού περνά μέσα από ένα συνυποσχετικό όπου η Τουρκία, μοιραία θα θέσει τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο, τον εναέριο χώρο κλπ.
Η ανεξάρτητη βουλευτής και πρώην ΥΠΕΞ, Ντόρα Μπακογιάννη, εξέφρασε την ανησυχία της για το ότι η υπογραφή συμφωνίας επανεισδοχής 1000 λαθρομεταναστών ανά έτος στην Τουρκία, από τους 50-150.000 που περνούν τα σύνορα, θα ακυρώσει την πίεση που θα δεχόταν η γείτων από ευρωπαϊκής πλευράς, για την ολιγωρία που επιδεικνύει στον τομέα αυτό: «Φοβούμαι ότι ο κος Νταβούτογλου θα λέει στους ευρωπαίους ότι «εμείς τα βρήκαμε με τους Έλληνες» - και η Ελλάδα θα μένει με τους υπόλοιπους μετανάστες. Ανάλογη συμφωνία είχε προταθεί και επί των δικών μου ημερών και την είχα αρνηθεί. Με ποια λογική την απεδέχθη σήμερα η κυβέρνηση;»
«Στόχος μας ήταν η επαναβεβαίωση της διμερούς συμφωνίας Ελλάδας-Τουρκίας, καθώς στη συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε. που ολοκληρώνεται, υπάρχει μια ρήτρα που δίνει τριετές περιθώριο στην Τουρκία για να την υλοποιήσει» απάντησε ο κος Δρούτσας.
Η κα Μπακογιάννη εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες της για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και ρώτησε εάν η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει μπει στη λογική της τετραμερούς Διάσκεψης - κάτι το οποίο ο κος Δρούτσας αρνήθηκε κατηγορηματικά. Η βουλευτής, πρότεινε επίσης να αντιτάξει η Ελλάδα στις τουρκικές αιτιάσεις για την εκλογή Μουφτή, την «κατάργηση της σαρία» (σ.σ. μουσουλμανικού δικαίου που ασκεί ο Μουφτής για τα μέλη της μειονότητας). Με τη θέση αυτή διαφώνησε ρητά ο Ευριπίδης Στυλιανίδης (ΝΔ), ο οποίος τόνισε ότι «η Ελλάδα σεβάστηκε τους μουσουλμάνους και διεμήνυσε ότι δεν θα εφαρμόζονται διατάξεις της σαρία, παρά μονάχα όταν προσκρούουν στο ελληνικό, ή ευρωπαϊκό δίκαιο. Έτσι, σιγά σιγά άρχισε να προσαρμόζει ο Μουφτής τις αποφάσεις του και να καλλιεργείται άλλο πνεύμα. Γι’ αυτό δεν είχε ποτέ η Ελλάδα επεισόδια για τέτοια θέματα».
Ο κος Στυλιανίδης υπήρξε μάλλον επικριτικός σε σχέση με την επίσκεψη Ερντογάν, καταγγέλλοντας την δήλωση Πάγκαλου περί των διπλωματών που δημιουργούν προβλήματα και στις δύο χώρες (δήλωση που ο κος Δρούτσας απέφυγε να σχολιάσει αν και εκλήθη) και θεωρώντας λάθος τον χρόνο και τον τρόπο της Συνάντησης, «σε μια δυσμενή οικονομική συγκυρία για την Ελλάδα, με την Τουρκία να εμφανίζει νεοοθωμανικές βλέψεις». Παράλληλα, ο βουλευτής της ΝΔ, παρατήρησε μεταξύ άλλων, πως αποτελεί κακό συμβολισμό και η πλήρης αποδυνάμωση του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης υπέρ του αγωγού Μπακού-Τσεϊχάν. «Τι έκανε η ελληνική κυβέρνηση γι’ αυτό» αναρωτήθηκε.
«Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν είναι, ούτε ζεμπεκιά, ούτε κουμπαριά» παρατήρησε ο Γ. Μαυρίκος (ΚΚΕ). «Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, συνδέονται με τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της Ε.Ε. για την ευρύτερη περιοχή. Η Ε.Ε. ενθαρρύνει και καλύπτει την κατάσταση αυτή, κάνοντας λόγο για «ελληνοτουρκικές αντιδικίες». Θεωρούμε ότι στόχος των προκλήσεων της Τουρκίας, είναι η διχοτόμηση του Αιγαίου, η δημιουργία γκρίζας ζώνης, η δημιουργία του υπέρτατου κυρίαρχου του ΝΑΤΟ. Για μας η απάντηση πρέπει να έρθει από την ενίσχυση της αντιιμπεριαλιστικής πάλης του λαού» τόνισε ο βουλευτής.
«Είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση να μην προχωρήσει τώρα στην επίσκεψη Ερντογάν, που η Ελλάδα είναι κυριολεκτικά γονατισμένη» ανέφερε ο Ι. Κοραντής (ΛΑΟΣ). «Είναι δύσκολο να αντιληφθούμε ποιο σκοπό εξυπηρετούσε η διάσταση που δόθηκε από την κυβέρνηση, όταν ο κος Ερντογάν την χρησιμοποίησε για να διατρανώσει τις θέσεις της Τουρκίας, έκαμε μαθήματα συμπεριφοράς σε ελληνικά ΜΜΕ, παραινέσεις στην αντιπολίτευση - χωρίς αντίστοιχη απάντηση από τον Γ. Παπανδρέου».
«Αυτά που είπε ο κος Ερντογάν, για τα ελληνικά κόμματα και ΜΜΕ κακώς τα είπε - και έλαβε τις καθαρές, κατάλληλες και ξεκάθαρες απαντήσεις απ’ την ελληνική πλευρά και τον Έλληνα Πρωθυπουργό» απάντησε ο Δ. Δρούτσας.
«Δεν είδαμε πρωτοβουλίες από ελληνικής πλευράς για την άρση του casus belli, για την αποχώρηση του στρατού κατοχής στην Κύπρο. Δεν είδαμε πρωτοβουλίες αναβάθμισης της ανάγκης αμοιβαίας ισόρροπης μείωσης των εξοπλισμών. Είδαμε την κυβέρνηση διστακτική, χωρίς δημόσιες πρωτοβουλίες που θα έστελναν μήνυμα και στην τουρκική κοινωνία και όχι μόνον στους επιχειρηματίες» σημείωσε ο Θ. Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ), προσθέτοντας επίσης ότι «την ώρα που ζητάμε προσέλκυση επενδύσεων από το Λίβανο και τη Λιβύη, προχωράμε σε ναυτικά γυμνάσια με το Ισραήλ».
«Υπάρχουν δύο πολιτικές ηγεσίες στις δύο χώρες, που έχουν εκφράσει μια σαφή πολιτική βούληση να προχωρήσουν κάποια πράγματα και γι’ αυτό οφείλουμε να το προσπαθήσουμε. Από μένα δεν θ’ ακούσετε πως η Ελλάδα είναι αδύναμη. Δεν είναι η Ελλάδα αδύναμη στην προώθηση των εθνικών συμφερόντων» ανέφερε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ στην δευτερολογία του.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ