aπό ελάχιστες έως καθόλου οι (δευτερεύουσες) αλλαγές που θα κάνει το ΥΠ.ΕΣ.
Ονομαστικές ψηφοφορίες και ένσταση αντισυνταγματικότητας από τη ΝΔ
Σκληρή κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση και σε επίπεδο αρχηγών, αναμένεται στη Βουλή από σήμερα το απόγευμα και μέχρι τουλάχιστον την Πέμπτη. Επίκεντρο το σχέδιο νόμου για τον «Καλλικράτη» που εισάγεται προς συζήτηση στην Ολομέλεια σε πέντε, ακόμη και έξι συνεδριάσεις*. Η ΝΔ αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ήδη απορρίψει επί της αρχής το νομοσχέδιο στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ωστόσο η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης όχι μόνο δεν κάνουν πίσω στην ψήφισή του αλλά σε ένα από τα σημεία τριβής, το χωροταξικό, μείωσαν ακόμη περισσότερο τον αρχικό αριθμό των δήμων από 333-343 σε 325 9, από 1034 που είναι σήμερα (
Μάλιστα, ο κ. Ραγκούσης παρά τις πιέσεις που δέχθηκε και συνεχίζει να δέχεται από βουλευτές, δημάρχους, τοπικά στελέχη ακόμη και του κόμματός του δηλώνει ανυποχώρητος ( Τακτική που θα ακολουθήσει όχι μόνο στο χωροταξικό αλλά και στα υπόλοιπα θέματα και κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια.
Μονομαχία Παπανδρέου – Σαμαρά
Τη σημασία που δίνουν και τα δύο μεγαλύτερα κόμματα στον «Καλλικράτη» υπογραμμίζουν η παρουσία τόσο του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου όσο και του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να μιλήσει σήμερα το απόγευμα, τονίζοντας ότι ο «Καλλικράτης» αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες στην πολιτική της κυβέρνησης, καθώς αφενός οδηγεί σε μείωση την γραφειοκρατία και αφετέρου αποτελεί «αναπτυξιακή επανεκκίνηση» για την χώρα. Ενώ ο Αντώνης Σαμαράς αύριο πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης επί της αρχής, ζητώντας για μια ακόμη φορά την απόσυρση του νομοσχεδίου.
ΝΔ: Ονομαστικές και ένσταση αντισυνταγμαστικότητας
Λίγο αργότερα οι βουλευτές της ΝΔ πρόκειται να ζητήσουν ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής, η οποία, πάντως, δεν φαίνεται να ανησυχεί την κυβέρνηση, καθώς έχουν γίνει οι απαραίτητες συζητήσεις με το σύνολο των βουλευτών τόσο από τους αρμόδιους της κοινοβουλευτικής ομάδας όσο και από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ζητήσει και ακόμη τουλάχιστον μία ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων. Οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σήμερα, ωστόσο θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα ζητηθεί ονομαστική ψηφοφορία στο άρθρο 1 που αφορά το χωροταξικό (άλλωστε, η ΝΔ έχει μιλήσει για «κομματική κοπτοραπτική») και από εκεί και πέρα, ίσως, σε ορισμένα άρθρα που αφορούν την μεταφορά αρμοδιοτήτων και τους πόρους.
Επιπλέον, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσανατολίζονται στο να καταθέσουν ένσταση αντισυνταγματικότητας, πιθανότατα, υποστηρίζοντας ότι με βάση το άρθρο 102 του Συντάγματος αλλά και πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ σε αντιδικία της νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας με το δήμο Ναυπάκτου, δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα η μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς την μεταφορά των αντίστοιχων πόρων. Είναι ένα θέμα που έχει θέσει κατ’ εξακολούθηση ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, ωστόσο το ΥΠ.ΕΣ. τονίζει ότι «δεν αφορά τον ‘Καλλικράτη’», καθώς προβλέπεται η αντίστοιχη μεταφορά πόρων.
Διαμαρτυρίες εκτός Βουλής
Πέραν όμως της εντός του Κοινοβουλίου αντιπαράθεσης, τεταμένο αναμένεται να είναι το κλίμα και εκτός Βουλής καθώς μπροστά στο κτίριο αναμένονται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από κατοίκους περιοχών οι οποίοι αντιτίθενται σε συγκεκριμένες συνενώσεις αλλά και εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση την Τετάρτη το μεσημέρι
πηγή aftodioikisi.gr