25 Μαΐου 2010

Υπάλληλοι με... μπάρμπα στη Βουλή

Φίλιππος Πετσάλνικος. Ο πρόεδρος της Βουλής  διαβεβαιώνει ότι δεν  θα μπαίνει πλέον κανείς μόνιμος  στη Βουλή χωρίς ΑΣΕΠ
Από τους πιο καλοπληρωμένους υπαλλήλους του Δημοσίου είναι οι υπάλληλοι της Βουλής των Ελλήνων, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είχε το προνόμιο να περάσει με τον ευκολότερο τρόπο την επιβλητική είσοδο του Κοινοβουλίου.

Αρκούσε να είχε μια καλή «σύσταση» κάποιου από τα κόμματα που μετέχουν στην εθνική αντιπροσωπεία ή προσωπικά προέδρων, αντιπροέδρων, γραμματέων, βουλευτών και γενικά κομματικών στελεχών. Ακόμα και μετά τις περικοπές, οι εργαζόμενοι στο Κοινοβούλιο κάθονται στην κορυφή του ελληνικού δημοσιοϋπαλληλικού κλάδου - για παράδειγμα ο νεοπροσλαμβανόμενος στο Κοινοβούλιο κατηγορίας Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (π.χ. προσωπικό καθαριότητας) λαμβάνει καθαρά 1.900

ευρώ, ενώ την ίδια ώρα ο νεοπροσλαμβανόμενος της ίδιας κατηγορίας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) λαμβάνει περίπου 1.300 ευρώ (μεικτά).

Συνολικά οι 1.340 υπάλληλοι της Βουλής στοιχίζουν ετησίως μετά τις περικοπές 54.000.000 ευρώ, ενώ την ώρα που όλος ο δημόσιος τομέας έχει μπει στον αστερισμό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι συγκεκριμένοι θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης στα 28,5 χρόνια εργασίας, άνευ ορίου ηλικίας.

Υπάρχουν και... καλύτεροι
Τα προνόμια όσων είχαν την τύχη να θητεύσουν σε κόμματα ή πρόσωπα και να εισέλθουν στο Κοινοβούλιο μπορεί να μην είναι τα μεγαλύτερα στο Δημόσιο, καθώς όπως υποστηρίζουν πολλές φορές σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με παράπονο, είναι σε «χειρότερη» μοίρα από τους συναδέλφους τους στο υπουργείο Οικονομικών, στο Ελεγκτικό Συνέδριο και το υπουργείο Δικαιοσύνης, «για τους οποίους όμως υπάρχει περίεργη σιωπή», όπως σημειώνουν. Ομως σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συγκριθούν για παράδειγμα με τους εργαζομένους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ή τους εκπαιδευτικούς ή τους υπαλλήλους του υπουργείου Εργασίας.

Οπως διαβεβαιώνει πάντως ο κ. Πετσάλνικος δεν θα μπαίνει πλέον κανείς μόνιμος στη Βουλή χωρίς ΑΣΕΠ, ενώ με αλλαγή του Κανονισμού θα προβλέπεται ρητά ότι απαγορεύεται η μετατροπή της υπαλληλικής σχέσης μετακλητών και αποσπασμένων σε μονίμους. Οπως όλα δείχνουν, οι τελευταία υπερτυχεροί όλων των κομμάτων- πλην ΚΚΕ- ήταν οι 240 που προσλήφθηκαν με την απόφαση του Δ. Σιούφα.

Αφορολόγητα επιδόματα
Η Βουλή και μετά τις περικοπές, παραμένει μία από τις «οάσεις» στον δημόσιο τομέα. Για παράδειγμα ο πτυχιούχος Ανώτατης Σχολής (ΠΕ) που βρίσκει τρόπο ν΄ ανοίξει την πόρτα της, λαμβάνει με το «καλημέρα» καθαρά 2.329 ευρώ τον μήνα- και μάλιστα πριν από τις περικοπές Πετσάλνικου το ετήσιο καθαρό εισόδημά του ήταν 35.404 ευρώ. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι- επίσης προ περικοπών- για όλους τους υπαλλήλους της Βουλής το περίφημο «ειδικό επίδομα» (ο 15ος και 16ος μισθός) συμπλήρωνε τον μισθό και τα επιδόματα με επιπλέον 7.000- 20.000 ευρώ τον χρόνο και μάλιστα αφορολόγητα, το μέγεθος της ανισότητας με την πλειονότητα των συναδέλφων τους αυξανόταν. Βεβαίως ορισμένοι εργαζόμενοι της Βουλής σε «μεθοριακές» υπηρεσίες όπως οι Διεθνείς Σχέσεις ή το Ιδρυμα της Βουλής, όσοι εργάζονται στα κτίρια που πλαισιώνουν το Κοινοβούλιο, έχουν να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα «σκληρές» συνθήκες εργασίας σε σχέση πάντα με συναδέλφους τους σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου. Οπως μάλιστα επισημαίνουν μέσω του Συλλόγου τους στην οργισμένη ανακοίνωση της περασμένης Παρασκευής, «έλαβε κανείς υπόψη του τι ώρες πηγαίνουμε, αν έχουμε οικογένειες, ποιος κρατά τα παιδιά μας, τι έξοδα έχουμε κατά την ολοήμερη παραμονή μας στον εργασιακό μας χώρο; Ας λάβετε δε υπόψη σας ότι τα παιδιά μας δεν πηγαίνουν όλα στον παιδικό σταθμό της Βουλής και ότι το καφενείο και το εστιατόριο της Βουλής δεν παρέχουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν».

ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ
να συγκριθούν για παράδειγμα με των εργαζομένων στο ΕΣΥ ή των εκπαιδευτικών ή υπαλλήλων του υπουργείου Εργασίας

Χρήματα από την ανακύκλωση και το καφενείο

ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ότι ο καφές και το κουλούρι αυξήθηκαν κατά... 30% με την αλλαγή ιδιοκτήτη- οι υπάλληλοι ζητούν να είναι δωρεάν γι΄ αυτούς, αφού αναγκάζονται να μείνουν πολλές ώρες στο κτίριο. Λεπτομέρεια με σημασία: το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Βουλής... χειρίζεται μόνο του τους διαγωνισμούς για τη μίσθωση των κυλικείων και του εστιατορίου της Βουλής, όπως επίσης τις μισθώσεις για τις φιλοξενούμενες υπηρεσίες (Εθνική Τράπεζα και- έως πρόσφατα- Ολυμπιακή) από τα οποία μαζί με τα δικαιώματα της... ανακύκλωσης χαρτιού (!) εισέπραξε το 2009, 320.000 ευρώ!

Παρ΄ όλ αυτά, οι υπάλληλοι της Βουλής έχουν δίκιο να παραπονιούνται για τις τιμές του καφενείου- που οι ίδιοι επέλεξαν- καθώς ένας καφές, ένα νερό και δυο φρούτα εκτοξεύτηκαν από 3,80 στα 5 ευρώ. Κι αυτό ασφαλώς είναι άδικο. Ομως οι ίδιοι δεν έδειξαν να συγκινούνται ιδιαίτερα ούτε από τις απολύσεις του μισού σχεδόν προσωπικού των 700 ευρώ του καφενείου (που κάνει άπειρα χιλιόμετρα στο περιστύλιο και τους ορόφους με τον δίσκο φορτωμένο), ούτε από τις καθυστερήσεις καταβολής μισθών του πρώην και νυν επιχειρηματία, ούτε για τους σερβιτόρους που με την αύξηση των τιμών έχασαν το ελάχιστο πουρμπουάρ...

Οι υπερωρίες
Βεβαίως μεταξύ των 1.340

υπαλλήλων αξίζει να σημειωθεί πως οι μόνες που ίσως εργάζονται σκληρά για τις 70 (ήταν 90) ώρες υπερωρίας που εισπράττουν τον μήνα και τα ειδικά επιδόματα, είναι οι «μαύρες υπηρεσίες» των πρακτικογράφων, στενογράφων, ετοιμασίας των Επιτροπών, η Νομοθετική και όσοι δουλεύουν στα γραφεία των κοινοβουλευτικών ομάδων οι οποίοι είναι στο κτίριο όποια ώρα και να πάει κανείς.

Οπως μάλιστα λένε και οι ίδιοι, πολλές φορές νιώθουν αδικημένοι «γιατί μπαίνουν στο ίδιο μίξερ με όλους».

Το τυπικό ωράριο εργασίας στη Βουλή είναι 8.45-

14.45 και 17.45 με 20.45 όταν έχει και βραδινές συνεδριάσεις και πολλές φορές παρατείνεται όταν έχει μαραθώνιες πρωινές, βραδινές και εμβόλιμες συνεδριάσεις. Και Σαββατοκύριακο
Οι υπάλληλοι επίσης εργάζονται με κλιμάκια (βάρδιες)

σε ορισμένες υπηρεσίες που χρειάζεται και το Σαββατοκύριακο (π.χ. στο γραφείο Τύπου για την αποδελτίωση), ενώ για όλ΄ αυτά υπάρχει υπερωριακή απασχόληση, ανάλογα με τον βαθμό.

Τα προνόμια όμως φαίνεται να μην έχουν τέλος, καθώς ο Σύλλογος των υπαλλήλων λαμβάνει από τη Βουλή επιχορήγηση κάθε χρόνο για διοργάνωση εορτών, εθνικών επετείων, δώρα στα παιδιά των υπαλλήλων τα Χριστούγεννα, βράβευση αριστούχων, επιδόματα τοκετού, αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες και τις θερινές κατασκηνώσεις: 320.000 ευρώ (2004), 410.000 (2005), 440.000 (2006), 560.000 (2008) και 492.000 (2009) ενώ για το 2010 έτος, το επονομαζόμενο και έτος ΔΝΤ, δεν έχει γίνει μέχρι τώρα επιχορήγηση.
Τα ΝΕΑ