30 Μαΐου 2010

Κινήσεις υψηλού ρίσκου από τον Αντώνη Σαμαρά


Του Γιωργου Π. Τερζη

Τον γόρδιο δεσμό των εσωτερικών ισορροπιών, βάσει των οποίων πορευόταν μέχρι πρότινος, φαίνεται ότι αποφάσισε να κόψει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, στην επέτειο των 6 μηνών από την ανάδειξή του στην ηγεσία. Μέλλει να αποδειχθεί αν αυτό θα «απογειώσει» τον ίδιο και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας από τα χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά ή αν αντιθέτως θα πυροδοτήσει νέο κύκλο εσωστρέφειας στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Λίγα 24ωρα πριν από τις σημερινές εσωκομματικές εκλογές, που αναμένεται να αποτελέσουν θέατρο αντιπαράθεσης μεταξύ «σαμαρικών» και «ντορικών», ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κτύπησε σε δύο ταυτόχρονα μέτωπα. Αφενός αποφάσισε να κληθεί από τη Ν.Δ. στην εξεταστική επιτροπή της Siemens ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και αφετέρου αποφάσισε να αποδοκιμαστούν δημοσίως και σε υψηλούς τόνους τρεις πρώην υπουργοί των γαλάζιων κυβερνήσεων, οι Θ. Ρουσόπουλος, Γ. Βουλγαράκης και Αρ. Παυλίδης. Αμφότερες οι κινήσεις θεωρήθηκαν ως σαφές μήνυμα προς τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και το περιβάλλον του, ότι δηλαδή ο κ. Σαμαράς δεν θα διστάσει να κόψει τον ομφάλιο λώρο με την πρώην ηγεσία του κόμματος. Αλλωστε, το έχει πει με δικά του λόγια ο πρόεδρος του κόμματος: «Δεν χρωστάω σε κανένα» δήλωσε προ ημερών, «δεν απολογούμαι για το χθες» ήταν το σαφές μήνυμα που έστειλε την περασμένη Παρασκευή.

Εχοντας να αντιμετωπίσει μία, εκ των πραγμάτων, τριχοτομημένη Νέα Δημοκρατία, που καθημερινά δοκιμάζεται μεταξύ των διαφορετικών επιδιώξεων «καραμανλικών», «ντορικών» και «σαμαρικών» αλλά και την, πιθανή πλέον, κάθοδο τριών κομμάτων -η Νέα Δημοκρατία, ο ΛΑΟΣ και το κυοφορούμενο κόμμα της κ. Ντόρας Μπακογιάννη- που θα διεκδικούν ζωτικό χώρο στην κεντροδεξιά, ο κ. Σαμαράς προέβη σε μία κίνηση υψηλού ρίσκου που ήδη προκαλεί εσωτερικές αντιδράσεις. Σε συνδυασμό με τις σημερινές εκλογές για την ανάδειξη τοπικών και νομαρχιακών οργανώσεων, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιχειρεί να ελέγξει το κόμμα, «να καλύψει τα νώτα του» όπως έλεγε στέλεχος της Ρηγίλλης, πριν εξαπολύσει την επίθεσή του στην κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, στο στρατόπεδο του κ. Κ. Καραμανλή ο εκνευρισμός δεν κρύβεται. Συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού εκτιμούν ότι ο κ. Σαμαράς επιδιώκει να σύρει τον κ. Καραμανλή σε μία δημόσια «απολογία», ακόμη και μέσω εξεταστικών επιτροπών, προκειμένου να απαλλαγεί η νέα ηγεσία από το φορτίο υπεράσπισης των κυβερνητικών πεπραγμένων της Ν.Δ. Ο κ. Καραμανλής δεν έχει επί του παρόντος μεταβάλει τη στάση σιωπής του, χωρίς να αποκλείεται να χρησιμοποιήσει ακόμη και το βήμα του συνεδρίου, κάτι που, ασφαλώς, απεύχονται στη Ρηγίλλης.

«Δεν καλούμε τον κ. Καραμανλή σε απολογία, αντιθέτως όλες οι τοποθετήσεις του κ. Σαμαρά αποτελούν “πάσα” για τον πρώην πρωθυπουργό προκειμένου να απαντήσει στα λάθη του ΠΑΣΟΚ στον τομέα της οικονομίας» αντιτείνουν στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά, επιμένοντας ότι η κάλυψη προς τον κ. Καραμανλή είναι απόλυτη. Παράλληλα, μέσω των δείπνων με βουλευτές, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιχειρεί να ρίξει τους τόνους και να διασκεδάσει τις όποιες εντυπώσεις για κρίση στις σχέσεις με τον κ. Καραμανλή, πρωτοβουλία που, ωστόσο, δεν μοιάζει να πείθει το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού. Ως εκ τούτου, τα καραμανλικά στελέχη κινητοποιούνται προκειμένου να διατηρήσουν τα όποια ερείσματα διαθέτουν ακόμη στον κομματικό μηχανισμό και στην κοινοβουλευτική ομάδα.

Η ηγετική ομάδα της Ρηγίλλης καλείται να απορροφήσει και τους κραδασμούς που καταγράφονται από την αποπομπή της Ντόρας Μπακογιάννη και τις κινήσεις της πρώην υπουργού για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα. Η κ. Μπακογιάννη δεν κρύβει πλέον τον σχεδιασμό της για παρουσίαση του νέου κόμματος εντός του έτους, καθώς βρίσκεται σε συνεχείς συσκέψεις τόσο για τη διαμόρφωση της ιδεολογικής του πλατφόρμας όσο και για την εξεύρεση «άφθαρτων» προσώπων που θα σηματοδοτήσουν τη ζητούμενη «ανανέωση». Τούτο δεν σημαίνει ότι η κ. Μπακογιάννη δεν θα επιδιώξει και τη συνεργασία βουλευτών που σήμερα βρίσκονται στη Νέα Δημοκρατία. Η ίδια αποκλείει το ενδεχόμενο να τους καλέσει σε αποχώρηση, «δεν επιθυμώ τη διάσπαση της Ν.Δ.» λέει, αλλά είναι προφανές ότι εφόσον για κάποιον λόγο ανεξαρτητοποιηθούν ή, έστω διαχωρίσουν τη θέση τους προεκλογικά, η πόρτα της Διονυσίου Αρεοπαγίτου θα είναι ανοικτή.

Τεταμένο κλίμα στις εκλογές οργανώσεων

Σε τεταμένο κλίμα, απόρροια της σύγκρουσης των μηχανισμών Σαμαρά και Μπακογιάννη, και με χαμηλές προσδοκίες συμμετοχής διεξάγονται σήμερα σε όλη την Ελλάδα οι εκλογές για την ανάδειξη τοπικών και νομαρχιακών οργανώσεων του κόμματος.

Οι προηγούμενες ημέρες συνοδεύτηκαν από μεμονωμένες ή μαζικές αποχωρήσεις στελεχών του κόμματος αλλά και μελών της κεντρικής επιτροπής, που εκδήλωναν τη διαφωνία τους για τις επιλογές του κ. Σαμαρά και τον κατηγορούσαν για περιχαράκωση του κόμματος. Η Ρηγίλλης θεωρεί ότι υπήρξε κεντρική εντολή από την κ. Μπακογιάννη για αποχώρηση και κρίνει ότι, εκ του αποτελέσματος, η επιρροή της είναι χαμηλή.

Από πλευράς Μπακογιάννη σημειώνεται ότι «δεν ζητήσαμε από κανέναν, αλλά και δεν αποτρέψαμε κανέναν να αποχωρήσει». Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι το μαζικότερο κύμα φυγής καταγράφηκε στην Κρήτη, κυρίως στα Χανιά και δευτερευόντως στο Ηράκλειο και τους άλλους νομούς, με το νησί να εμφανίζει τάσεις «αυτονόμησης» από τη Ν.Δ.

Η Ρηγίλλης, πάλι, θεωρεί «θείο δώρο» την εθελοντική αποχώρηση των «ντορικών» καθώς, όπως λένε, ξεκαθαρίζει το εσωκομματικό μέτωπο. Ωστόσο, οι προσδοκίες των κομματικών στελεχών για τη συμμετοχή είναι ιδιαίτερα συγκρατημένες και θα θεωρηθεί επιτυχία αν ο αριθμός όσων προσέλθουν υπερβεί τις 100.000 - 150.000 άτομα, σε ένα σύνολο 965.000 εγγεγραμμένων μελών.πηγή κathimerini