μετά τον αποκλεισμό στον Πειραιά
Την απόφαση για επικείμενη διακοπή των διαδρομών του κρουαζιερόπλοιου Zenith, με σημαία Μάλτας, στην Ελλάδα ανακοίνωσε, χθες, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
Ο ΣΕΤΕ κάνει λόγο για απώλεια εσόδων 10 εκατ. ευρώ για την ελληνική οικονομία και δημιουργία 400 νέων ανέργων σε τουριστικά επαγγέλματα.
Προχθές, μέλη του ΠΑΜΕ απέκλεισαν τις εισόδους του λιμανιού του Πειραιά -αντιδρώντας στην επερχόμενη άρση του καμποτάζ στη κρουαζιέρα- γεγονός που απέτρεψε την επιβίβαση των Ισπανών τουριστών στο Zenith. Οι επιβάτες αναγκάστηκαν να διανυκτερεύσουν σε τρία ξενοδοχεία της Αθήνας πριν επιβιβασθούν, χθες, το πρωί στο κρουαζιερόπλοιο για να συνεχίσουν το πρόγραμμά τους.
Αναφερόμενος στα γεγονότα του Πειραιά και στις επιπτώσεις τους στον τουριστικό τομέα ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, τόνισε κατά τη διάρκεια ομιλίας του ότι: «Σκεφτείτε την εικόνα της χώρας μας διεθνώς, αυτή την εποχή που θέλουμε τουρισμό, αυτή την εποχή που ζητάμε σε αυτό τον δυναμικό κλάδο να έρθουν ξένοι, για να στηρίξουν την οικονομία μας. Μιλάμε για ανάπτυξη. Τι εικόνα δώσαμε; Νομίζουν αυτοί, οι σε εισαγωγικά «επαναστάτες», ότι με τις πράξεις τους θα φύγουμε από την κηδεμονία, θα φύγουμε από την επιτήρηση; Μα θα βοηθήσουν ακόμα περισσότερο στο να είναι πιο σκληρή η επιτήρηση, αν δεν έχουμε ανάπτυξη. Να το κατανοήσουν επιτέλους, πρέπει να βοηθήσουν την ανάπτυξη της χώρας». Το Zenith, χωρητικότητας 1.800 επιβατών, έχει προγραμματίσει για το 2010 -κάνοντας χρήση της ισχύουσας κοινοτικής νομοθεσίας- 33 εβδομαδιαίες κρουαζιέρες με λιμένα επιβίβασης και αποβίβασης τον Πειραιά κάθε Δευτέρα για τη μεταφορά, περίπου, 60.000 τουριστών. Με απαγόρευση της αποεπιβίβασης τουριστών από το Zenith είχε απειλήσει άλλες δύο φορές η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) η οποία απετράπη την τελευταία στιγμή. Η ΠΝΟ έχει ζητήσει τη ναυτολόγηση 107 Ελλήνων ναυτικών στο πλοίο. Ο Ομιλος Εταιρειών της RCI, στην οποία ανήκει το Zenith, απασχολεί 1.100 Ελληνες ναυτικούς.
Ο ΣΕΤΕ χαρακτηρίζει απαράδεκτα και προκλητικά τα γεγονότα στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ κάνει λόγο για ανυπολόγιστες ζημιές από τον διασυρμό της χώρας μας στα διεθνή μέσα ενημέρωσης και από τον αποκλεισμό της από μελλοντικά προγράμματα κρουαζιέρας. Ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι η ίδια απαράδεκτη και κοινωνικά προκλητική τακτική κάποιων ομάδων απειλεί με οικονομική καταστροφή τη νησιωτική Ελλάδα, αν τελικά, η κυβέρνηση ανεχθεί να πραγματοποιηθεί ο αποκλεισμός του Πειραιά το Σαββατοκύριακο της Πρωτομαγιάς. Επίσης, σημειώνει ότι όλα συνέβησαν μετά την απόφαση της κυβέρνησης, που διά στόματος πρωθυπουργού εξήγγειλε την άρση του καμποτάζ και τη στήριξη του τουρισμού. «Τα γεγονότα που κατέλυσαν κάθε έννομη τάξη, έγιναν με την αδικαιολόγητη ανοχή της κυβέρνησης, ακυρώνοντας τις προθέσεις του ίδιου του πρωθυπουργού για στήριξη του Τουρισμού, προκαλώντας ταυτόχρονα έντονη ανησυχία για το μέλλον της χώρας μας», καταλήγει ο ΣΕΤΕ.