«Φοροπόλεμο» κατά των ιδιοκτητών ακινήτων μεγάλης αξίας που κρύβονται πίσω από τις υπεράκτιες (offshore) εταιρείες οι οποίες βρίσκονται στην Ελλάδα και οι οποίες διαθέτουν ως μοναδικό περιουσιακό στοιχείο ένα ακίνητο, συνήθως μία βίλα πολλών τετραγωνικών μέτρων στα βόρεια προάστια, στη Μύκονο, στη Χαλκιδική ή και σε άλλες πλούσιες περιοχές της επικράτειας, ξεκίνησε η κυβέρνηση. Η αρχή γίνεται από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο στρέφεται κατά των 1.251 offshore εταιρειών που πέρυσι υπέβαλαν δήλωση και πλήρωσαν φόρο 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, χωρίς ωστόσο να εμφανίζεται ο πραγματικός ιδιοκτήτης. Επεσαν δηλαδή στην «παγίδα», ενώ άλλες τόσες εταιρείες, ίσως και περισσότερες, απέφυγαν να κάνουν δήλωση και απλώς τώρα αναζητούνται...
Μάλιστα ορισμένες επωνυμίες παραπέμπουν σε εκκλησιαστικά δόγματα, γεγονός που προκαλεί ερωτήματα σχετικά με τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των ακινήτων. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα ακίνητα αυτά ενοικιάζονται σε τρίτα πρόσωπα, τα οποία άλλες φορές είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες και άλλες όχι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα συγκεκριμένα ακίνητα από εδώ και στο εξής θα επιβαρύνονται ετησίως με φόρο 15%! Το ποσοστό αυτό της φορολογικής επιβάρυνσης, όπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, είναι αρκετά υψηλό και αποτρεπτικό του να συνεχίσουν να διατηρούν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες τα συγκεκριμένα ακίνητα στις offshore. Για παράδειγμα, αν κάποιος διαθέτει ένα ακίνητο στο Ψυχικό αντικειμενικής αξίας 2,5 εκατ. ευρώ και το έχει γράψει σε offshore εταιρεία, τότε σε έξι ως επτά χρόνια θα έχει πληρώσει φόρο ίσο με την αξία του, δηλαδή 2,5 εκατ. ευρώ.
Το επόμενο «χτύπημα» θα έρθει στις αρχές του 2011 με τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, που προς το παρόν έχουν «παγώσει» λόγω της οικονομικής κρίσης.
Ετσι υποχρεωτικά όλοι οι ιδιοκτήτες θα αναγκαστούν να εμφανίσουν τα ακίνητα στο όνομά τους (διαλύοντας την εταιρεία) ή να τα μεταβιβάσουν σε άλλα πρόσωπα (συζύγους, παιδιά κ.λπ.).
Ωστόσο οι 1.251 εταιρείες είναι μόνο η εμφανής κορυφή όλων εκείνων που αξιοποίησαν τα «παράθυρα» του φορολογικού νόμου. Στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν ακόμη 2.000 εξωχώριες εταιρείες οι οποίες, ενώ έχουν στην ελληνική επικράτεια κάποιο ακίνητο, δεν το έχουν δηλώσει μέσω του ειδικού εντύπου για την καταβολή της ειδικής φορολογίας του 3%. Για τον λόγο αυτό το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) αναμένεται να εγκαταστήσει μόνιμα συνεργεία ελέγχου σε νησιά αλλά και σε ηπειρωτικές και παραλιακές περιοχές της Πελοποννήσου, της Χαλκιδικής, αλλά και όπου έχει εντοπιστεί σημαντικός αριθμός ακινήτων που ανήκουν σε υπεράκτιες εταιρείες.
Ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Ι. Καπελέρης πήρε το «πράσινο φως» από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου να προχωρήσει στο δύσκολο έργο εντοπισμού των πραγματικών ιδιοκτητών των συγκεκριμένων ακινήτων και όπου υπάρχουν υπόνοιες για εκτεταμένη φοροδιαφυγή να προχωρήσει σε έλεγχο εις βάθος. Μάλιστα, όπως λένε αρμοδίως από το ΣΔΟΕ, στην Ελλάδα εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός υπεράκτιων εταιρειών με μοναδικό περιουσιακό στοιχείο ένα πολυτελές ακίνητο μπορεί να ξεπερνά τις 3.000. Γι΄ αυτό άλλωστε αναζητούν τις υπόλοιπες 2.000 εταιρείες.
Από τις πολεοδομίες και... δορυφόρους
Τα στοιχεία που θα αναζητήσει το ΣΔΟΕ δεν αφορούν μόνο τον ιδιοκτήτη αλλά και το ίδιο το ακίνητο, δηλαδή αν διαθέτει πισίνα, τα ακριβή τετραγωνικά μέτρα, την άδεια κατασκευής του, αν υπάρχει εσωτερικό ασανσέρ κτλ. Οι πληροφορίες θα προέλθουν τόσο από τις κατά τόπους πολεοδομίες όσο και από τα στοιχεία των εφοριών και των υποθηκοφυλακείων.
Παράλληλα αναμένεται να χρησιμοποιηθούν στοιχεία από δορυφόρους, πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων κατά της φοροδιαφυγής από τον γενικό γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων κ. Δ. Γεωργακόπουλο. Ετσι εικόνες από δορυφόρους, στοιχεία από πολεοδομίες, εφορίες και υποθηκοφυλακεία θα είναι τα βασικά όπλα τα υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να εντοπιστούν οι κατά σύστημα φοροφυγάδες, οι οποίοι διαθέτουν ακίνητα στην Ελλάδα αλλά φαίνεται πως η έδρα της επιχείρησής τους όπου ανήκει το κάθε ακίνητο βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.
Οπως έγραψε «Το Βήμα», στοιχεία από το Google Εarth- το δορυφορικό πρόγραμμα παρατήρησης της Γης- ήδη αξιοποιούνται από τους συνεργάτες του κ. Γεωργακόπουλου και τις υπηρεσίες προκειμένου να εντοπίσουν και καταγράψουν όλα τα σπίτια με πισίνες στην Αττική, στα νησιά και σε όλη τη χώρα. Στη συνέχεια διασταυρώνουν τις πληροφορίες με τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων για τα περαιτέρω. Η ουσία είναι μία: η κυβέρνηση μετατρέπει τις offshore από μικρούς φορολογικούς «παραδείσους» σε «κόλαση» φόρων για τους μετόχους τους, ιδιοκτήτες ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ http://www.kykladesnews.gr/component/content/article/52-frontmainnews/56124----offshorem.html |