28 Απριλίου 2010

Στη «στενή» συγγενείς του Ερντογάν!Γιατί στη Σάμο δεν δικάστηκαν με τη διαδικασία του αυτοφώρου;τι συνέβει;

Στη «στενή» συγγενείς του Ερντογάν!Γιατί στη Σάμο δεν δικάστηκαν με τη διαδικασία του αυτοφώρου;





Μπορεί το Λιμενικό Σώμα αλλά και η Λιμενική Αστυνομία να διαχειρίζονται κατά το δοκούν και κυριολεκτικά αυτόνομα υποθέσεις που μπορούν να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις; Πόσο μπορεί σοβαρά ζητήματα να διαχειρίζονται από νεαρούς υπαξιωματικούς και νέους αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος, που στο πρόσωπο του κάθε Τούρκου πολίτη βλέπουν δουλεμπορικά κυκλώματα και άλλα φαντάσματα που ταλαιπωρούν τις σχέσεις των δύο χωρών; Και τελικά, πόσο σοβαρά είναι όλα τα παραπάνω, αν αφορούν όχι τον οποιονδήποτε Τούρκο πολίτη, αλλά συγγενείς του Τούρκου πρωθυπουργού, κ. Ερντογάν;

Το αληθινό «εξπρές του μεσονυκτίου» που έζησαν από το πρωί του περασμένου Σαββάτου έως και χθες το πρωί τρεις Τούρκοι πολίτες ξεκίνησε όταν το ζεύγος Ονούρ και Αϊσέ Μεράλ με τον κυβερνήτη της θαλαμηγού του επέστρεφε από την αρχαία Άσσο στο Μπαντεμλί, πολύ κοντά στο Δικελί. Στην Άσσο είχαν αφήσει φιλικό τους ζευγάρι από την Ελβετία το οποίο και φιλοξενούσαν.

Έπιασαν νησί…
Στο ύψος της Σκάλας Συκαμνιάς, στην ανατολική Λέσβο, τεχνικό πρόβλημα υποχρέωσε τον κυβερνήτη του σκάφους να πιάσει το ελληνικό λιμάνι προκειμένου να το επισκευάσει. Στη Σκάλα Συκαμνιάς το ζεύγος των εμφανώς ευκατάστατων Τούρκων πολιτών, με τις σπουδές στην Αμερική, που να σημειωθεί μάλιστα ότι διέθεταν πολυετείς θεωρήσεις εισόδου στην Ευρώπη (τις γνωστές θεωρήσεις τύπου SENGEN), ρώτησαν πού υπάρχει λιμεναρχείο κι όταν ενημερώθηκαν ότι αυτό είναι στο Μόλυβο, πήραν ταξί προκειμένου να πάνε στις εκεί λιμενικές αρχές, αλλά και να προμηθευτούν κάποια απαραίτητα φάρμακα. Εδώ ας σημειωθεί ότι ενώ συνέβαιναν όλα αυτά, το ανήλικο παιδί του ζευγαριού είχε μείνει στο σπίτι περιμένοντας τους γονείς του!
Περίπου στις 4 το απόγευμα του Σαββάτου κι ενώ οι Τούρκοι ήταν καθ’ οδόν για το Μόλυβο και σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του Λιμενικού Σώματος, «σε περιπολία στελεχών της λιμενικής αρχής Μήθυμνας και του Γραφείου Ασφάλειας της λιμενικής αρχής Μυτιλήνης» εντοπίστηκε το σκάφος. Διά του καπετάνιου ειδοποιήθηκαν οι Τούρκοι που πήγαιναν στο Μόλυβο και φυσικά επέστρεψαν, και όλοι μαζί κατέληξαν στο λιμεναρχείο Μυτιλήνης. Εκεί έγινε η απαραίτητη προανάκριση, οι τρεις Τούρκοι κρατούμενοι με την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα (οι οποίοι ας σημειωθεί ούτε μια στιγμή δε χρησιμοποίησαν την ιδιότητά τους), πέρασαν μια νύχτα στο κρατητήριο του λιμεναρχείου Μυτιλήνης. Ένα κρατητήριο ντροπή για τον ελληνικό πολιτισμό και ταυτόχρονα εστία μόλυνσης όχι μόνο για τους εκάστοτε κρατουμένους εκεί, αλλά και για τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος!

Στον εισαγγελέα!

Την Κυριακή το πρωί οι λιμενικοί οδήγησαν τους τρεις Τούρκους στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης, ο οποίος αντιλαμβανόμενος τα πραγματικά περιστατικά έδωσε εντολή οι κρατούμενοι να αφεθούν ελεύθεροι έως και τη Δευτέρα το πρωί, οπότε και θα δικάζονταν με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Έμειναν σε ξενοδοχείο στο λιμάνι της Μυτιλήνης και πραγματικά τη Δευτέρα, στην προκαθορισμένη ώρα, εμφανίστηκαν στο δικαστήριο, όπου δικάστηκαν, και φυσικά - όπως ήταν και αναμενόμενο - αθωώθηκαν. Μάλιστα το δικαστήριο διέταξε την επιστροφή του σκάφους.
Έφταναν όλα αυτά; Φαίνεται πως όχι. Γιατί η αθώωση δεν έφτανε. Δεν είχαν νόμιμα μπει στην Ελλάδα, άρα έπρεπε από την Αστυνομία πια να εφαρμοσθεί… η διοικητική τους απέλαση! Και φυσικά αυτό θα γινόταν χθες Τρίτη! Άρα, ξανά στα κρατητήρια, αυτήν τη φορά στα σύγχρονα του καινούργιου σύγχρονου Αστυνομικού Μεγάρου! Με παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών, που πραγματικά, όπως ομολογείται, έδειξαν ευρύτητα πνεύματος και εργάστηκαν στην κατεύθυνση της επίλυσης του γόρδιου γραφειοκρατικού δεσμού που είχε δημιουργηθεί από την τήρηση του τύπου από τις διωκτικές αρχές, χθες το μεσημέρι οι δυο Τούρκοι με τον καπετάνιο τους και φυσικά το σκάφος που τους αποδόθηκε επέστρεψαν στην πόλη τους.
Εδώ ας σημειωθεί ότι, από την Κυριακή ακόμα, οι τουρκικές προξενικές αρχές στην Ελλάδα είχαν επιδοθεί σε ένα διπλωματικό αγώνα δρόμου, αναφέροντας τη συγγενική σχέση του ζεύγους με τον Τούρκο πρωθυπουργό, χωρίς όμως ποτέ να χρησιμοποιήσουν αυτήν την ιδιότητα ως μέσον απελευθέρωσής τους.
Αντιθέτως, να σημειώσουμε εδώ ότι οι ελληνικές διωκτικές αρχές δεν ενημέρωσαν ποτέ ούτε τοπικούς πολιτικούς παράγοντες, οι οποίοι θα μπορούσαν να δώσουν το δικό τους «διπλωματικό αγώνα», αλλά και, όπως έγινε γνωστό αργά χθες το απόγευμα, ούτε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη!
Εδώ ας σημειωθεί ότι στελέχη του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσαν χθες ότι από την πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα, αλλά και τις αρμόδιες προξενικές τουρκικές αρχές και ιδιαίτερα από αυτήν της Ρόδου, διαβιβάστηκε έμμεσα το ενδιαφέρον της τουρκικής πλευράς για την όλη υπόθεση!

πηγή εμπρός