Έκκληση στον πρωθυπουργό κάνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος για να διευθετηθεί το θέμα της ανατιμολόγησης των 6.500 φαρμάκων με τρόπο τέτοιο που να μην είναι άδικο και να μην οδηγήσει εν τέλει «σε τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων στα φαρμακεία της χώρας».
Ο ΣΦΕΕ σημειώνει στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ότι «ύστερα από την αδυναμία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου να εκδώσει δελτίο τιμών για την ανατιμολόγηση όλων των φαρμάκων», κάτι που όπως αναφέρει, εκτιμά ότι θα μπορούσε να είχε γίνει εξ αρχής μέσα σε 30 ημέρες, «η λύση πανικού που κοινοποιήθηκε στον κλάδο από το υπουργείο για επίπεδη μείωση στις τιμές των φαρμάκων στην οποία προτίθεται να προχωρήσει η Κυβέρνηση θα είναι παντελώς αναποτελεσματική».
Ο ΣΦΕΕ σημειώνει ότι η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει με αυτό τον τρόπο να μειώσει τη σπατάλη στο χώρο της υγείας ούτε και τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη και δεν θα μπορέσει να εξοικονομήσει τα ποσά που έχει προαναγγείλει καθώς η δημόσια δαπάνη για το φάρμακο αποτελεί μόνο το 1/5 των συνολικών δαπανών υγείας.
«Αντιθέτως, το μέτρο αυτό είναι παντελώς άδικο και θα οδηγήσει σε τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων στα φαρμακεία της χώρας, διότι αν οι τιμές μειωθούν παραπάνω από αυτό που ορίζει ο νόμος (3 χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης) τότε τα σχετικά φάρμακα και ειδικότερα αυτά με πολύ χαμηλή τιμή, θα εξάγονται και θα εξαφανιστούν άμεσα από την ελληνική αγορά. Η απόφαση αυτή θα πλήξει καίρια τις επιχειρήσεις οδηγώντας σε κύμα απολύσεων των εργαζομένων στον κλάδο και αύξηση της ανεργίας. Δεδομένου ότι το μέτρο αυτό προβλέπει μειώσεις σε όλο το φάσμα και όχι μόνο σε φάρμακα που διατίθενται στην Κοινωνική Ασφάλιση και τα Δημόσια Νοσοκομεία, θα οδηγήσει σε μείωση των εσόδων του Κράτους από ΦΠΑ και φόρους κερδών των επιχειρήσεων», σημειώνει ο ΣΦΕΕ.
Ο Σύνδεσμος προτείνει, η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου με τη συνεργασία του κλάδου να εκδώσει σωστό Δελτίο Τιμών με ανατιμολόγηση όλων των 6500 φαρμάκων με αυστηρή εφαρμογή της Αγορανομικής Διατάξεως και η απόφαση αυτή εκτιμάται ότι μπορεί να υλοποιηθεί σε 15 μέρες και ότι θα έχει μικρότερο αντίκτυπο στη Δημόσια Υγεία, τις επιχειρήσεις του κλάδου και τους εργαζομένους σε αυτές και θα εξασφαλίσει την επάρκεια φαρμάκων για τους Έλληνες πολίτες.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ