Με μεγάλη πλειοψηφία, η αυτοδιοίκηση της Λέσβου προτείνει το νησί να μοιραστεί στα τέσσερα, με τη δημιουργία ισάριθμων οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης με το σχέδιο «Καλλικράτης». Ομόφωνα, η γενική συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στη Μυτιλήνη με μεγάλη μαζικότητα, απέρριψε κάθε σχεδιασμό βάσει του οποίου το νησί θα γίνει ένας ή δύο δήμοι.
Το ψήφισμα που εγκρίθηκε μετά από πολύωρης διάρκειας διαδικασία, θα επιδώσει και προσωπικά το διοικητικό συμβούλιο της ΤΕΔΚ Ν. Λέσβου στον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, με τον οποίο και επιδιώκει άμεσα συνάντηση. Πάντως, χθες, φάνηκε ότι μετατίθεται μάλλον για την επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα για τη Δευτέρα 26 ή την Τρίτη 27 Απριλίου, η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στο οποίο ήταν προγραμματισμένο χθες να γίνει η παρουσίαση του προσχεδίου για τη διοικητική μεταρρύθμιση. Η αναβολή κρίθηκε αναγκαία λόγω της παρουσίας του κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και κατόπιν συνεννόησης μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών, για να μη συμπέσει η επικαιρότητα της οικονομίας με το σχέδιο «Καλλικράτης». Η αναβολή αυτή χαρακτηρίστηκε και από αυτοδιοικητικούς της Λέσβου ως η πλέον καλή ευκαιρία ώστε να υπάρξουν τα περιθώρια οι αντιθέσεις και η πρόταση της Λέσβου να φτάσουν στον κ. Ραγκούση.
Μαζικότητα
Σε σύνολο 110 δημάρχων και δημοτικών συμβούλων που συγκροτούν τη γενική συνέλευση της ΤΕΔΚ Λέσβου - η αντίστοιχη διαδικασία της Λήμνου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή -, συμμετείχαν στο ξενοδοχείο «Λασία» οι 67. Η μεγάλη αυτή μαζικότητα απηχεί και το ενδιαφέρον των αυτοδιοικητικών της Λέσβου, που έστω και με καθυστέρηση αντιδρούν δυναμικά στην προωθούμενη συνένωση των 13 δήμων σε ένα.
Η βασική γραμμή, που εκφράστηκε απ’ τους προσκείμενους και στο ΠΑΣΟΚ και στη Ν.Δ., ήταν ότι σε σχέση με το χωροταξικό υπάρχει περιθώριο να γίνουν αλλαγές αν πιεστεί η κυβέρνηση. Οι προσκείμενοι στο Κ.Κ.Ε. ήταν κάθετα αντίθετοι στη φιλοσοφία της μεταρρύθμισης, όπως και σε κάθε είδους συνένωση και με τις τοποθετήσεις τους ζήτησαν να μη γίνει καμμία απολύτως αλλαγή στο χάρτη του νησιού.
Η πρόταση
Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε μετά από τρεις ώρες διαλόγου κι εστάλη χθες στον πρωθυπουργό και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, υπενθυμίζεται κατ’ αρχάς πως υπήρξε σαφής δέσμευση αρχικά τα μεγάλα νησιά να μην περιληφθούν στο γενικό κανόνα «κάθε νησί και δήμος». Ακόμη, όπως τονίζεται στο ψήφισμα, υπήρξε δέσμευση ότι η οριοθέτηση θα αποτελέσει προϊόν διαβούλευσης με τους δήμους και κυρίως με τις ΤΕΔΚ της χώρας.
Επαναλαμβάνοντας τα επιχειρήματα για το μέγεθος, τον πληθυσμό και τις αποστάσεις του νησιού -τέσσερις ώρες διαρκεί το πήγαινε - έλα απ’ τη Μυτιλήνη στο Σίγρι-, οι αυτοδιοικητικοί επισημαίνουν πως «χαρακτηριστικό της Λέσβου είναι ότι τέσσερις ενότητες έχουν διαφορετικά πληθυσμιακά, αναπτυξιακά, γεωγραφικά και άλλα κριτήρια μεταξύ τους: Το βορειοανατολικό τμήμα (δήμοι Μήθυμνας, Πέτρας, Αγίας Παρασκευής και Μανταμάδου) τουρισμός, κτηνοτροφία, γεωργία, βιοτεχνία, αλιεία. Το βορειοδυτικό τμήμα (δήμοι Καλλονής και Ερεσού - Αντίσσης) εμπόριο, τουρισμός, κτηνοτροφία, γεωργία, αλιεία. Το νότιο τμήμα (δήμοι Πλωμαρίου, Πολιχνίτου, Αγιάσου, Ευεργέτουλα και Γέρας) γεωργία, αλιεία, τουρισμός, ελαιοπαραγωγή, βιοτεχνία, ιαματικές πηγές, δάση και το ανατολικό τμήμα (δήμοι Μυτιλήνης και Θερμής) χαρακτηριστικά μεγάλων πόλεων».
Αυτά τα διαφορετικά χαρακτηριστικά επιβάλλουν τέσσερα διοικητικά κέντρα, δηλαδή, σύμφωνα με την πρόταση, τέσσερις δήμους που να αντιστοιχούν στις παραπάνω ενότητες.
Η πρόταση αυτή, σύμφωνα με τη γενική συνέλευση, προσομοιάζει και βελτιώνει την πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) και πληροί τα κριτήρια που έχουν θεσπιστεί απ’ την ΚΕΔΚΕ.
Η γενική συνέλευση απέρριψε ομόφωνα την άποψη για έναν ή δύο δήμους στη Λέσβο και ζητά την αποδοχή της πρότασής της όπως εγκρίθηκε απ’ τους αυτοδιοικητικούς του νησιού, που σε ποσοστό 65% ψήφισαν υπέρ της δημιουργίας τεσσάρων δήμων, το 18% κατά του «Καλλικράτη» και διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης και το 17% υπέρ της πρότασης του ΙΤΑ για πέντε δήμους.
«Διαμαρτυρόμαστε για την άδικη μεταχείριση της συνένωσης σε ένα δήμο 13 υφιστάμενων δήμων, με 73 χωριά, επτά λιμάνια, 50 αλιευτικά καταφύγια, στο τρίτο σε έκταση νησί, τη Λέσβο, και τη θεωρούμε καταστροφική για τους συμπολίτες και τον τόπο μας», καταλήγει το ψήφισμα.
Τοποθετήσεις - προτάσεις
Με μια σύντομη αναδρομή στο ιστορικό της υπόθεσης «διοικητική μεταρρύθμιση» ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ και δήμαρχος Γέρας, Σωτήρης Ζαμτράκης. Ο οποίος και εξήγησε πως μετά και το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ τον Ιανουάριο, υπήρχε η άποψη ότι η Λέσβος θα μοιραστεί σε πέντε δήμους, σύμφωνα με την πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ). Ο κ. Ζαμτράκης ανακοίνωσε ότι η γενική συνέλευση της Λήμνου θα γίνει μεθαύριο Παρασκευή 23 Απριλίου, ενώ το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ για τον «Καλλικράτη» θα πραγματοποιηθεί στις 3 Μαΐου. Σύμφωνα με την προσωπική του άποψη, «μόνο κάποιοι νομάρχες τάχθηκαν υπέρ του ενός δήμου κάθε νησί, για τα μεγάλα νησιά, όπως η Ρόδος, η Χίος αλλά και η Λέσβος», ενώ για τις εξελίξεις «μας παρέσυραν οι προτάσεις άλλων νησιών (όπως η Ρόδος), που αρχικά τάχθηκαν υπέρ της δημιουργίας ενός δήμου».
Κρίσιμη χαρακτήρισε τη διανυόμενη περίοδο ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Νάσος Γιακαλής, που δεν απέφυγε να ασκήσει έντονη κριτική σε όσους - κι εντός του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ -, δε μιλούν και δεν αντιδρούν για προσωπικά οφέλη. Κριτική ο δήμαρχος Μυτιλήνης άσκησε και σε εκείνους που βγαίνουν εκ των υστέρων να κάνουν την επανάστασή τους, ενώ κάλεσε όλους τους παρευρισκομένους στη συνέλευση «να κατέβουμε κάτω στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ για τον “Καλλικράτη” και να απαιτήσουμε να μη γίνει ένας δήμος η Λέσβος». Ο Νάσος Γιακαλής δήλωσε πως «δεν μας ενδιαφέρουν προσωπικές στρατηγικές» και χαρακτήρισε τα σχετικά με το νησί-κυβερνείο «ιδανικά για όσους έχουν το ψώνιο να δηλώνουν κυβερνήτες». Ο ίδιος επέλεξε να βάλει πιο σοβαρά ζητήματα, όπως ποια είναι τα κριτήρια των συνενώσεων, αφού άλλο είναι - όπως είπε - το Περιστέρι ή το Μαρούσι κι άλλο ένα νησί όπως η Λέσβος, που εκτός όλων των άλλων έχει πάνω από 40 αλιευτικά καταφύγια. «Αυτοί που σχεδίασαν τη Λέσβο ένα δήμο, ή δεν ξέρουν πώς είναι ο τόπος μας, ή είναι ανεγκέφαλοι ή έχουν προσωπικά κίνητρα», κατέληξε ο κ. Γιακαλής που αναφέροντας ότι το χωροταξικό πάει μαζί με τα οικονομικά ζητήματα και τις αρμοδιότητες, δήλωσε ότι το νησί επ’ ουδενί δεν πρέπει να γίνει ένας ή δύο δήμοι.
Τη θέση της τρίτης παράταξης που μετέχει στο συμβούλιο της ΤΕΔΚ, της Διαδημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας, ανέπτυξε αντί του μέλους του συμβουλίου, Γιώργου Σαλταμάρα, ο δημοτικός σύμβουλος Αγιάσου Ηρακλής Κουντουρέλλης. Ο οποίος, καταθέτοντας την κάθετη αντίθεση της παράταξής του στην προωθούμενη μεταρρύθμιση, τόνισε ότι βασικός στόχος της είναι να αναγκάσει την αυτοδιοίκηση στην επιβολή φόρων. «Με δεδομένο», συνέχισε ο κ. Κουντουρέλλης, «ότι με τη μεταρρύθμιση επιδιώκεται εξοικονόμηση πόρων ύψους ενός δισ. ευρώ, είναι επόμενο ότι η αυτοδιοίκηση δεν έχει τίποτε να περιμένει απ’ τον “Καλλικράτη”». Μεταξύ άλλων, ο κ. Κουντουρέλλης ανέφερε ότι στα σχέδια της μεταρρύθμισης περιλαμβάνεται η διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα των κρατικών λειτουργιών (παιδεία, υγεία, πρόνοια κ.λπ.) κι επομένως η ενίσχυση της ταξικότητας, όπως κι αποκλεισμός της Αριστεράς. Η πρόταση που απηύθυνε ο κ. Κουντουρέλλης ήταν την ημέρα κατάθεσης του σχεδίου «Καλλικράτης» να υπάρξει καθολική απεργία στο νησί. Ακόμη πρότεινε να συγκροτηθεί επιτροπή αγώνα και να υπάρξει κινητοποίηση και της ΟΛΣΑ, αλλά και όλων των συντοπίτικων οργανώσεων. Σε σχέση με τον αριθμό των δήμων, η παράταξη υποστηρίζει ότι θα πρέπει να μείνουν ως έχουν (13 στη Λέσβο).
«Αρνούμαι να μπω στη λογική της συζήτησης έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα στην αυτοδιοίκηση», δήλωσε ο δήμαρχος Θερμής, Δημήτρης Καμενής, επισημαίνοντας ότι στην τελευταία γενική συνέλευση της ΤΕΔΚ Λέσβου με τη συγκεκριμένη μορφή καταθέτει τη διαπίστωσή του: «φεύγω μετά από 20 χρόνια πληρέστερος απογοήτευσης», όπως και τον προβληματισμό του: «άξιζε τον κόπο αυτή η ενασχόληση;». Κλείνοντας, ο κ. Καμενής, με τη βοήθεια του laptop του κατέθεσε ένα «επαναστατικό άκουσμα» στη συνέλευση, με το τραγούδι «αρνιέμαι άλλοι να διαφεντεύουν τη ζωή μου».
Την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μανταμάδου μετέφερε ο δήμαρχος Στέφανος Αποστόλου, λέγοντας ότι τέσσερις σύμβουλοι τάσσονται κατά του «Καλλικράτη», τέσσερις ζήτησαν να εφαρμοστεί η απόφαση του ΙΤΑ για τη δημιουργία πέντε δήμων στο νησί κι ένας να επανέλθουν οι κοινότητες. Ο κ. Αποστόλου κατέθεσε την προσωπική του άποψη ότι η όποια αλλαγή πρέπει να αποσκοπεί στην καλύτερη εξυπηρέτηση του κόσμου και δήλωσε υπέρ της δημιουργίας πέντε δήμων.
Συγκεκριμένες θέσεις και συγκεκριμένες προτάσεις απ’ τη συνέλευση ζήτησε ο δημοτικός σύμβουλος Πλωμαρίου Παναγιώτης Θεοδωρίδης, τονίζοντας πως θα έπρεπε από καιρό η Λέσβος να έχει παρουσιάσει την ιδιαιτερότητα του νησιού τεκμηριωμένα στον υπουργό Εσωτερικών. Ο κ. Θεοδωρίδης πρότεινε η απόφαση να είναι σαφής, να οριστεί επιτροπή για να μετάσχει στη συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών και τέλος «να συμφωνήσουμε από τώρα τι θα κάνουμε αν δε γίνει δεκτή η πρότασή μας, το πώς θα αγωνιστούμε, γιατί δυστυχώς φοβάμαι ότι κάποιοι θα τρέξουν να πλαισιώσουν ψηφοδέλτια».
Ο δημοτικός σύμβουλος Μυτιλήνης Μάκης Βενέτας δήλωσε κατά του «Καλλικράτη» κι εξηγώντας την προσωπική του όπως είπε άποψη, αν δεν αντιδράσουμε σε όλα αυτά δε θα είμαστε άμοιροι ευθυνών για τις εξελίξεις. Τάχθηκε, τέλος, υπέρ της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Σημείο χωρίς επιστροφή για το νησί χαρακτήρισε ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Γιώργος Κυριαζής, τη δημιουργία ενός δήμου, τονίζοντας την ανάγκη στη διαδικασία της γενικής συνέλευσης «να χαράξουμε την αντιπρόταση της Λέσβου». Ο κ. Κυριαζής δήλωσε υπέρ της δημιουργίας τεσσάρων δήμων στο νησί.
Να παρέμβουν για να προλάβουν τα χειρότερα κάλεσε τα μέλη της συνέλευσης ο δημοτικός σύμβουλος Πολιχνίτου Νίκος Κατράνης, που απέδωσε τη μαζικότητα της συνέλευσης στο γεγονός ότι το χωροταξικό της μεταρρύθμισης βρίσκεται προ των πυλών. Σύμφωνα με τον κ. Κατράνη, θα πρέπει με συγκεκριμένη πρόταση-αντίδραση και αποφασιστικότητα να διεκδικηθεί η αλλαγή του χωροταξικού, του μόνου μάλλον τομέα που «μπορούμε να επηρεάσουμε». Ο κ. Κατράνης πρότεινε να διαμορφωθεί κείμενο με τις υπογραφές όλων, στο οποίο και να εκφράζεται η θέση πως κανείς δε θα είναι υποψήφιος αν δεν αλλάξει το χωροταξικό.
Στην προσπάθεια που έκανε με επιτυχία η δημοτική του αρχή όλο το προηγούμενο διάστημα, προκειμένου ο δήμος Μήθυμνας να νοικοκυρευτεί και να έχει θετικό προϋπολογισμό, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Στέλιος Καραντώνης. Ο οποίος και στη συνέχεια αναρωτήθηκε αν άξιζε όλη αυτή η δουλειά, όταν θα μπορούσε μπροστά στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται να έχει πάρει άπειρα δάνεια και να έχει κάνει έργα. Ο κ. Καραντώνης δήλωσε πως συμφωνεί με την πρόταση Κυριαζή για τέσσερις δήμους.
Από την προχθεσινή γενική συνέλευση της ΤΕΔΚ
Διαφορετική άποψη απ’ τους περισσότερους προκατέλαβε ότι θα αναφέρει ο δήμαρχος Αγιάσου, Χρύσανθος Χατζηπαναγιώτης, που δηλώνοντας κατά του «Καλλικράτη», είπε ότι τη μαγική έκφραση «διαρθρωτικές αλλαγές» αλλιώς την αντιλαμβάνεται ο καθένας. «Πάνω που ρεγουλάραμε τα πράγματα στην αυτοδιοίκηση», συνέχισε, «έρχεται η μεταρρύθμιση, ένα πρωτοφανές ανακάτεμα, πολιτική επιλογή και αντιλαϊκό, που θα στραφεί ενάντια στους μικρούς παραγωγούς, που θα σβήσει τα μικρά χωριά, αφού θα ζήσουν μόνο τα κεφαλοχώρια.» Συνένοχοι στο έγκλημα - όπως τόνισε ο κ. Χατζηπαναγιώτης - «εμείς δε θα γίνουμε για αυτό και το Δημοτικό Συμβούλιο Αγιάσου κατά πλειοψηφία αποφάσισε ο δήμος μας να μείνει μόνος του».
Θα είναι καταστροφή για το νησί η δημιουργία ενός ή και δύο δήμων, υποστήριξε ο δήμαρχος Πλωμαρίου, Δημήτρης Βαρβαγιάννης, που αναφέρθηκε στις αποφάσεις που όλο το προηγούμενο διάστημα λήφθηκαν απ’ τα Δημοτικά Συμβούλια του νότιου τμήματος, όπως και απ’ τις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., στην κοινή άποψη να δημιουργηθεί ένας ενιαίος δήμος του νότιου τμήματος. Αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα, ο κ. Βαρβαγιάννης τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξει έντονη αντίδραση.
Κάθετα αντίθετο στη δημιουργία ενός δήμου για ολόκληρο το νησί είναι και το Δημοτικό Συμβούλιο Καλλονής, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Δημήτρης Φαναραδέλλης, που συνεχίζοντας τόνισε ότι η απόφαση-πρόταση της Καλλονής είναι να γίνει το νησί τρεις δήμοι, όπως ήταν οι παλιές επαρχίες της Λέσβου.
Προσωπικές σκέψεις του, ότι η μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση «πάει πακέτο» με τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο, κατέθεσε ο δήμαρχος Ερεσού - Αντίσσης, Σωτήρης Καρδαράς, λέγοντας ότι επειδή το νησί της Λήμνου «δεν επαρκεί πληθυσμιακά για μία βουλευτική έδρα», θα πάρει κι ένα τμήμα της Λέσβου. Η οποία, σύμφωνα με τον κ. Καρδαρά, θα γίνει εν τέλει δύο δήμοι («μας σέρβιραν ένα για να κάνουν το νησί δύο»), απ’ τους οποίους ο ένας να βοηθήσει να γίνει η Λήμνος μονοεδρική. Σύμφωνα με τον κ. Καρδαρά, όσο περισσότεροι δήμοι γίνει το νησί τόσο το καλύτερο, ενώ ο ίδιος συμφωνεί με την πρόταση της δημιουργίας τεσσάρων δήμων, δυτικού, βόρειου, νότιου τμήματος και Μυτιλήνης - Θερμής.
Στο πρόγραμμα σταθερότητας που έχει υποβάλει η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιλαμβάνεται ο «Καλλικράτης», όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ευεργέτουλα, Μιχάλης Πολυπαθέλλης, ο οποίος και τόνισε πως επειδή είναι σε αυτό το πρόγραμμα σταθερότητας, θα πρέπει και να ψηφιστεί έως τις 14 Μαΐου για να γίνουν οι εκλογές με το νέο καθεστώς στις 14 Νοεμβρίου. «Μαζευτήκαμε εδώ», συνέχισε ο κ. Πολυπαθέλλης, «για να πάρουμε θέση άμυνας, να δούμε τι μπορούμε να σώσουμε. Για αυτό και πρέπει να ομονοήσουμε και να καταλήξουμε σε απόφαση.»
Ουσιαστικά πεθαίνει η αυτοδιοίκηση με τον «Καλλικράτη», όπως πεθαίνουν και οι ανεξάρτητες φωνές, τόνισε ο δήμαρχος Πέτρας, Απόστολος Αλατζάς. Ο ίδιος υποστήριξε πως πλέον, έτσι όπως δομείται η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, θα υπάρχει όχι απλά κομματοκρατία στους δήμους, αλλά μονοκομματοκρατία, μια και λόγο θα έχει ουσιαστικά μόνο η παράταξη που θα εκλέγεται.
Αστειευόμενος ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο δήμαρχος Πολιχνίτου, Γιάννης Συκάς, που απευθυνόμενος στο συνάδελφό του Στέφανο Αποστόλου ανέφερε: «είπαν να μας κάνουν όλο το νησί ένα δήμο για να πάνε πιο εύκολα το εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Μανταμάδο». Αμέσως μετά, ο κ. Συκάς τόνισε ότι στον όλο σχεδιασμό δε βλέπουν κάποιοι την ουσία, αλλά κόβουν απλά κομμάτια όπως θα έκοβαν αν είχαν ένα ταψί με μπακλαβά. Σε μια χώρα όπου το 70% του πληθυσμού έχει μοιραστεί σε δύο μεγάλα αστικά κέντρα, ο σχεδιασμός που ακολουθείται με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην περαιτέρω ερήμωση των χωριών, που θα μαραζώσουν γιατί δεν υπάρχει παραγωγή, δε γίνεται τίποτε για την ανάπτυξή τους.
Και σε θεσμικά ζητήματα του «Καλλικράτη» πέραν του χωροταξικού επεκτάθηκε ο αντιδήμαρχος Μυτιλήνης Απόστολος Πατέστος, που μίλησε, λόγω αρμοδιότητας και για οικονομικές παραμέτρους που το σχέδιο εισάγει στη λειτουργία της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης. Είπε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας και την κάθετη αντίθεσή του, ότι μπαίνουν μια σειρά από πρόσθετοι έλεγχοι, δημιουργώντας την εντύπωση πως κάποιοι αντιμετωπίζουν τους δημάρχους «σαν απατεώνες του κοινού ποινικού εγκλήματος». Δηλώνοντας υπέρ της αναδιάρθρωσης, ο κ. Πατέστος κάλεσε το όργανο να επιδείξει ειδική προσοχή και σε διάφορα θεσμικά θέματα. Επ’ αυτού, ο κ. Ζαμτράκης δήλωσε πως εν όψει και του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ θα κληθούν τα δημοτικά συμβούλια να επεξεργαστούν τις θέσεις τους και για τα θεσμικά της διοικητικής μεταρρύθμισης.
Να πάρει πολιτική απόφαση η συνέλευση ζήτησε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης, Σταύρος Δημηρούδης, ο οποίος στην τοποθέτησή του τόνισε πως δεν μπορεί στο νησί να δημιουργηθεί ένας δήμος-τέρας, που θα χρειάζεται ένα δήμαρχο-σούπερμαν για να διοικηθεί. Με αναφορές στις αντιδράσεις που θα πρέπει να υπάρξουν και στην αγωνιστικότητα των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης για να πειστεί το υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Δημηρούδης δήλωσε πως «μπορεί να είμαστε στην Ε.Ε., μπορεί να έχουμε δεχθεί ένα σωρό σκληρά μέτρα, μπορεί να περιμένουμε τώρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά δεν είμαστε και πειραματόζωα».
Οι δήμοι είναι απ’ τους μεγαλύτερους εργοδότες στη Λέσβο, ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος Γέρας Στρατής Ραχάνης, τονίζοντας την ανάγκη μέσα στις αποφάσεις που θα ληφθούν να υπάρξει μέριμνα για τους δημοτικούς υπαλλήλους, αφού κάθε αλλαγή στο καθεστώς εργασίας τους θα δημιουργήσει έντονα κοινωνικά προβλήματα στο νησί.
Τελευταίος τοποθετήθηκε ο πιο παλιός αυτοδιοικητικός της Λέσβου, ο δημοτικός σύμβουλος Καλλονής Νίκος Καραθανάσης, που λέγοντας «υπηρετώ την αυτοδιοίκηση απ’ τον Ιούνιο του 1959», συνεχάρη το διοικητικό συμβούλιο της ΤΕΔΚ για τους χειρισμούς του στο θέμα και δήλωσε κάθετα αντίθετος στη δημιουργία ενός δήμου σε όλο το νησί. «Και για την άλλη τετραετία θα είμαι υποψήφιος», δεσμεύτηκε ο κ. Καραθανάσης αφήνοντας το μικρόφωνο.
Το ψήφισμα που εγκρίθηκε μετά από πολύωρης διάρκειας διαδικασία, θα επιδώσει και προσωπικά το διοικητικό συμβούλιο της ΤΕΔΚ Ν. Λέσβου στον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, με τον οποίο και επιδιώκει άμεσα συνάντηση. Πάντως, χθες, φάνηκε ότι μετατίθεται μάλλον για την επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα για τη Δευτέρα 26 ή την Τρίτη 27 Απριλίου, η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στο οποίο ήταν προγραμματισμένο χθες να γίνει η παρουσίαση του προσχεδίου για τη διοικητική μεταρρύθμιση. Η αναβολή κρίθηκε αναγκαία λόγω της παρουσίας του κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και κατόπιν συνεννόησης μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών, για να μη συμπέσει η επικαιρότητα της οικονομίας με το σχέδιο «Καλλικράτης». Η αναβολή αυτή χαρακτηρίστηκε και από αυτοδιοικητικούς της Λέσβου ως η πλέον καλή ευκαιρία ώστε να υπάρξουν τα περιθώρια οι αντιθέσεις και η πρόταση της Λέσβου να φτάσουν στον κ. Ραγκούση.
Μαζικότητα
Σε σύνολο 110 δημάρχων και δημοτικών συμβούλων που συγκροτούν τη γενική συνέλευση της ΤΕΔΚ Λέσβου - η αντίστοιχη διαδικασία της Λήμνου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή -, συμμετείχαν στο ξενοδοχείο «Λασία» οι 67. Η μεγάλη αυτή μαζικότητα απηχεί και το ενδιαφέρον των αυτοδιοικητικών της Λέσβου, που έστω και με καθυστέρηση αντιδρούν δυναμικά στην προωθούμενη συνένωση των 13 δήμων σε ένα.
Η βασική γραμμή, που εκφράστηκε απ’ τους προσκείμενους και στο ΠΑΣΟΚ και στη Ν.Δ., ήταν ότι σε σχέση με το χωροταξικό υπάρχει περιθώριο να γίνουν αλλαγές αν πιεστεί η κυβέρνηση. Οι προσκείμενοι στο Κ.Κ.Ε. ήταν κάθετα αντίθετοι στη φιλοσοφία της μεταρρύθμισης, όπως και σε κάθε είδους συνένωση και με τις τοποθετήσεις τους ζήτησαν να μη γίνει καμμία απολύτως αλλαγή στο χάρτη του νησιού.
Η πρόταση
Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε μετά από τρεις ώρες διαλόγου κι εστάλη χθες στον πρωθυπουργό και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, υπενθυμίζεται κατ’ αρχάς πως υπήρξε σαφής δέσμευση αρχικά τα μεγάλα νησιά να μην περιληφθούν στο γενικό κανόνα «κάθε νησί και δήμος». Ακόμη, όπως τονίζεται στο ψήφισμα, υπήρξε δέσμευση ότι η οριοθέτηση θα αποτελέσει προϊόν διαβούλευσης με τους δήμους και κυρίως με τις ΤΕΔΚ της χώρας.
Επαναλαμβάνοντας τα επιχειρήματα για το μέγεθος, τον πληθυσμό και τις αποστάσεις του νησιού -τέσσερις ώρες διαρκεί το πήγαινε - έλα απ’ τη Μυτιλήνη στο Σίγρι-, οι αυτοδιοικητικοί επισημαίνουν πως «χαρακτηριστικό της Λέσβου είναι ότι τέσσερις ενότητες έχουν διαφορετικά πληθυσμιακά, αναπτυξιακά, γεωγραφικά και άλλα κριτήρια μεταξύ τους: Το βορειοανατολικό τμήμα (δήμοι Μήθυμνας, Πέτρας, Αγίας Παρασκευής και Μανταμάδου) τουρισμός, κτηνοτροφία, γεωργία, βιοτεχνία, αλιεία. Το βορειοδυτικό τμήμα (δήμοι Καλλονής και Ερεσού - Αντίσσης) εμπόριο, τουρισμός, κτηνοτροφία, γεωργία, αλιεία. Το νότιο τμήμα (δήμοι Πλωμαρίου, Πολιχνίτου, Αγιάσου, Ευεργέτουλα και Γέρας) γεωργία, αλιεία, τουρισμός, ελαιοπαραγωγή, βιοτεχνία, ιαματικές πηγές, δάση και το ανατολικό τμήμα (δήμοι Μυτιλήνης και Θερμής) χαρακτηριστικά μεγάλων πόλεων».
Αυτά τα διαφορετικά χαρακτηριστικά επιβάλλουν τέσσερα διοικητικά κέντρα, δηλαδή, σύμφωνα με την πρόταση, τέσσερις δήμους που να αντιστοιχούν στις παραπάνω ενότητες.
Η πρόταση αυτή, σύμφωνα με τη γενική συνέλευση, προσομοιάζει και βελτιώνει την πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) και πληροί τα κριτήρια που έχουν θεσπιστεί απ’ την ΚΕΔΚΕ.
Η γενική συνέλευση απέρριψε ομόφωνα την άποψη για έναν ή δύο δήμους στη Λέσβο και ζητά την αποδοχή της πρότασής της όπως εγκρίθηκε απ’ τους αυτοδιοικητικούς του νησιού, που σε ποσοστό 65% ψήφισαν υπέρ της δημιουργίας τεσσάρων δήμων, το 18% κατά του «Καλλικράτη» και διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης και το 17% υπέρ της πρότασης του ΙΤΑ για πέντε δήμους.
«Διαμαρτυρόμαστε για την άδικη μεταχείριση της συνένωσης σε ένα δήμο 13 υφιστάμενων δήμων, με 73 χωριά, επτά λιμάνια, 50 αλιευτικά καταφύγια, στο τρίτο σε έκταση νησί, τη Λέσβο, και τη θεωρούμε καταστροφική για τους συμπολίτες και τον τόπο μας», καταλήγει το ψήφισμα.
Τοποθετήσεις - προτάσεις
Με μια σύντομη αναδρομή στο ιστορικό της υπόθεσης «διοικητική μεταρρύθμιση» ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ και δήμαρχος Γέρας, Σωτήρης Ζαμτράκης. Ο οποίος και εξήγησε πως μετά και το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ τον Ιανουάριο, υπήρχε η άποψη ότι η Λέσβος θα μοιραστεί σε πέντε δήμους, σύμφωνα με την πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ). Ο κ. Ζαμτράκης ανακοίνωσε ότι η γενική συνέλευση της Λήμνου θα γίνει μεθαύριο Παρασκευή 23 Απριλίου, ενώ το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ για τον «Καλλικράτη» θα πραγματοποιηθεί στις 3 Μαΐου. Σύμφωνα με την προσωπική του άποψη, «μόνο κάποιοι νομάρχες τάχθηκαν υπέρ του ενός δήμου κάθε νησί, για τα μεγάλα νησιά, όπως η Ρόδος, η Χίος αλλά και η Λέσβος», ενώ για τις εξελίξεις «μας παρέσυραν οι προτάσεις άλλων νησιών (όπως η Ρόδος), που αρχικά τάχθηκαν υπέρ της δημιουργίας ενός δήμου».
Κρίσιμη χαρακτήρισε τη διανυόμενη περίοδο ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Νάσος Γιακαλής, που δεν απέφυγε να ασκήσει έντονη κριτική σε όσους - κι εντός του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ -, δε μιλούν και δεν αντιδρούν για προσωπικά οφέλη. Κριτική ο δήμαρχος Μυτιλήνης άσκησε και σε εκείνους που βγαίνουν εκ των υστέρων να κάνουν την επανάστασή τους, ενώ κάλεσε όλους τους παρευρισκομένους στη συνέλευση «να κατέβουμε κάτω στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ για τον “Καλλικράτη” και να απαιτήσουμε να μη γίνει ένας δήμος η Λέσβος». Ο Νάσος Γιακαλής δήλωσε πως «δεν μας ενδιαφέρουν προσωπικές στρατηγικές» και χαρακτήρισε τα σχετικά με το νησί-κυβερνείο «ιδανικά για όσους έχουν το ψώνιο να δηλώνουν κυβερνήτες». Ο ίδιος επέλεξε να βάλει πιο σοβαρά ζητήματα, όπως ποια είναι τα κριτήρια των συνενώσεων, αφού άλλο είναι - όπως είπε - το Περιστέρι ή το Μαρούσι κι άλλο ένα νησί όπως η Λέσβος, που εκτός όλων των άλλων έχει πάνω από 40 αλιευτικά καταφύγια. «Αυτοί που σχεδίασαν τη Λέσβο ένα δήμο, ή δεν ξέρουν πώς είναι ο τόπος μας, ή είναι ανεγκέφαλοι ή έχουν προσωπικά κίνητρα», κατέληξε ο κ. Γιακαλής που αναφέροντας ότι το χωροταξικό πάει μαζί με τα οικονομικά ζητήματα και τις αρμοδιότητες, δήλωσε ότι το νησί επ’ ουδενί δεν πρέπει να γίνει ένας ή δύο δήμοι.
Τη θέση της τρίτης παράταξης που μετέχει στο συμβούλιο της ΤΕΔΚ, της Διαδημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας, ανέπτυξε αντί του μέλους του συμβουλίου, Γιώργου Σαλταμάρα, ο δημοτικός σύμβουλος Αγιάσου Ηρακλής Κουντουρέλλης. Ο οποίος, καταθέτοντας την κάθετη αντίθεση της παράταξής του στην προωθούμενη μεταρρύθμιση, τόνισε ότι βασικός στόχος της είναι να αναγκάσει την αυτοδιοίκηση στην επιβολή φόρων. «Με δεδομένο», συνέχισε ο κ. Κουντουρέλλης, «ότι με τη μεταρρύθμιση επιδιώκεται εξοικονόμηση πόρων ύψους ενός δισ. ευρώ, είναι επόμενο ότι η αυτοδιοίκηση δεν έχει τίποτε να περιμένει απ’ τον “Καλλικράτη”». Μεταξύ άλλων, ο κ. Κουντουρέλλης ανέφερε ότι στα σχέδια της μεταρρύθμισης περιλαμβάνεται η διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα των κρατικών λειτουργιών (παιδεία, υγεία, πρόνοια κ.λπ.) κι επομένως η ενίσχυση της ταξικότητας, όπως κι αποκλεισμός της Αριστεράς. Η πρόταση που απηύθυνε ο κ. Κουντουρέλλης ήταν την ημέρα κατάθεσης του σχεδίου «Καλλικράτης» να υπάρξει καθολική απεργία στο νησί. Ακόμη πρότεινε να συγκροτηθεί επιτροπή αγώνα και να υπάρξει κινητοποίηση και της ΟΛΣΑ, αλλά και όλων των συντοπίτικων οργανώσεων. Σε σχέση με τον αριθμό των δήμων, η παράταξη υποστηρίζει ότι θα πρέπει να μείνουν ως έχουν (13 στη Λέσβο).
«Αρνούμαι να μπω στη λογική της συζήτησης έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα στην αυτοδιοίκηση», δήλωσε ο δήμαρχος Θερμής, Δημήτρης Καμενής, επισημαίνοντας ότι στην τελευταία γενική συνέλευση της ΤΕΔΚ Λέσβου με τη συγκεκριμένη μορφή καταθέτει τη διαπίστωσή του: «φεύγω μετά από 20 χρόνια πληρέστερος απογοήτευσης», όπως και τον προβληματισμό του: «άξιζε τον κόπο αυτή η ενασχόληση;». Κλείνοντας, ο κ. Καμενής, με τη βοήθεια του laptop του κατέθεσε ένα «επαναστατικό άκουσμα» στη συνέλευση, με το τραγούδι «αρνιέμαι άλλοι να διαφεντεύουν τη ζωή μου».
Την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μανταμάδου μετέφερε ο δήμαρχος Στέφανος Αποστόλου, λέγοντας ότι τέσσερις σύμβουλοι τάσσονται κατά του «Καλλικράτη», τέσσερις ζήτησαν να εφαρμοστεί η απόφαση του ΙΤΑ για τη δημιουργία πέντε δήμων στο νησί κι ένας να επανέλθουν οι κοινότητες. Ο κ. Αποστόλου κατέθεσε την προσωπική του άποψη ότι η όποια αλλαγή πρέπει να αποσκοπεί στην καλύτερη εξυπηρέτηση του κόσμου και δήλωσε υπέρ της δημιουργίας πέντε δήμων.
Συγκεκριμένες θέσεις και συγκεκριμένες προτάσεις απ’ τη συνέλευση ζήτησε ο δημοτικός σύμβουλος Πλωμαρίου Παναγιώτης Θεοδωρίδης, τονίζοντας πως θα έπρεπε από καιρό η Λέσβος να έχει παρουσιάσει την ιδιαιτερότητα του νησιού τεκμηριωμένα στον υπουργό Εσωτερικών. Ο κ. Θεοδωρίδης πρότεινε η απόφαση να είναι σαφής, να οριστεί επιτροπή για να μετάσχει στη συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών και τέλος «να συμφωνήσουμε από τώρα τι θα κάνουμε αν δε γίνει δεκτή η πρότασή μας, το πώς θα αγωνιστούμε, γιατί δυστυχώς φοβάμαι ότι κάποιοι θα τρέξουν να πλαισιώσουν ψηφοδέλτια».
Ο δημοτικός σύμβουλος Μυτιλήνης Μάκης Βενέτας δήλωσε κατά του «Καλλικράτη» κι εξηγώντας την προσωπική του όπως είπε άποψη, αν δεν αντιδράσουμε σε όλα αυτά δε θα είμαστε άμοιροι ευθυνών για τις εξελίξεις. Τάχθηκε, τέλος, υπέρ της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Σημείο χωρίς επιστροφή για το νησί χαρακτήρισε ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Γιώργος Κυριαζής, τη δημιουργία ενός δήμου, τονίζοντας την ανάγκη στη διαδικασία της γενικής συνέλευσης «να χαράξουμε την αντιπρόταση της Λέσβου». Ο κ. Κυριαζής δήλωσε υπέρ της δημιουργίας τεσσάρων δήμων στο νησί.
Να παρέμβουν για να προλάβουν τα χειρότερα κάλεσε τα μέλη της συνέλευσης ο δημοτικός σύμβουλος Πολιχνίτου Νίκος Κατράνης, που απέδωσε τη μαζικότητα της συνέλευσης στο γεγονός ότι το χωροταξικό της μεταρρύθμισης βρίσκεται προ των πυλών. Σύμφωνα με τον κ. Κατράνη, θα πρέπει με συγκεκριμένη πρόταση-αντίδραση και αποφασιστικότητα να διεκδικηθεί η αλλαγή του χωροταξικού, του μόνου μάλλον τομέα που «μπορούμε να επηρεάσουμε». Ο κ. Κατράνης πρότεινε να διαμορφωθεί κείμενο με τις υπογραφές όλων, στο οποίο και να εκφράζεται η θέση πως κανείς δε θα είναι υποψήφιος αν δεν αλλάξει το χωροταξικό.
Στην προσπάθεια που έκανε με επιτυχία η δημοτική του αρχή όλο το προηγούμενο διάστημα, προκειμένου ο δήμος Μήθυμνας να νοικοκυρευτεί και να έχει θετικό προϋπολογισμό, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Στέλιος Καραντώνης. Ο οποίος και στη συνέχεια αναρωτήθηκε αν άξιζε όλη αυτή η δουλειά, όταν θα μπορούσε μπροστά στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται να έχει πάρει άπειρα δάνεια και να έχει κάνει έργα. Ο κ. Καραντώνης δήλωσε πως συμφωνεί με την πρόταση Κυριαζή για τέσσερις δήμους.
Από την προχθεσινή γενική συνέλευση της ΤΕΔΚ
Διαφορετική άποψη απ’ τους περισσότερους προκατέλαβε ότι θα αναφέρει ο δήμαρχος Αγιάσου, Χρύσανθος Χατζηπαναγιώτης, που δηλώνοντας κατά του «Καλλικράτη», είπε ότι τη μαγική έκφραση «διαρθρωτικές αλλαγές» αλλιώς την αντιλαμβάνεται ο καθένας. «Πάνω που ρεγουλάραμε τα πράγματα στην αυτοδιοίκηση», συνέχισε, «έρχεται η μεταρρύθμιση, ένα πρωτοφανές ανακάτεμα, πολιτική επιλογή και αντιλαϊκό, που θα στραφεί ενάντια στους μικρούς παραγωγούς, που θα σβήσει τα μικρά χωριά, αφού θα ζήσουν μόνο τα κεφαλοχώρια.» Συνένοχοι στο έγκλημα - όπως τόνισε ο κ. Χατζηπαναγιώτης - «εμείς δε θα γίνουμε για αυτό και το Δημοτικό Συμβούλιο Αγιάσου κατά πλειοψηφία αποφάσισε ο δήμος μας να μείνει μόνος του».
Θα είναι καταστροφή για το νησί η δημιουργία ενός ή και δύο δήμων, υποστήριξε ο δήμαρχος Πλωμαρίου, Δημήτρης Βαρβαγιάννης, που αναφέρθηκε στις αποφάσεις που όλο το προηγούμενο διάστημα λήφθηκαν απ’ τα Δημοτικά Συμβούλια του νότιου τμήματος, όπως και απ’ τις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., στην κοινή άποψη να δημιουργηθεί ένας ενιαίος δήμος του νότιου τμήματος. Αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα, ο κ. Βαρβαγιάννης τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξει έντονη αντίδραση.
Κάθετα αντίθετο στη δημιουργία ενός δήμου για ολόκληρο το νησί είναι και το Δημοτικό Συμβούλιο Καλλονής, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Δημήτρης Φαναραδέλλης, που συνεχίζοντας τόνισε ότι η απόφαση-πρόταση της Καλλονής είναι να γίνει το νησί τρεις δήμοι, όπως ήταν οι παλιές επαρχίες της Λέσβου.
Προσωπικές σκέψεις του, ότι η μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση «πάει πακέτο» με τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο, κατέθεσε ο δήμαρχος Ερεσού - Αντίσσης, Σωτήρης Καρδαράς, λέγοντας ότι επειδή το νησί της Λήμνου «δεν επαρκεί πληθυσμιακά για μία βουλευτική έδρα», θα πάρει κι ένα τμήμα της Λέσβου. Η οποία, σύμφωνα με τον κ. Καρδαρά, θα γίνει εν τέλει δύο δήμοι («μας σέρβιραν ένα για να κάνουν το νησί δύο»), απ’ τους οποίους ο ένας να βοηθήσει να γίνει η Λήμνος μονοεδρική. Σύμφωνα με τον κ. Καρδαρά, όσο περισσότεροι δήμοι γίνει το νησί τόσο το καλύτερο, ενώ ο ίδιος συμφωνεί με την πρόταση της δημιουργίας τεσσάρων δήμων, δυτικού, βόρειου, νότιου τμήματος και Μυτιλήνης - Θερμής.
Στο πρόγραμμα σταθερότητας που έχει υποβάλει η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιλαμβάνεται ο «Καλλικράτης», όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ευεργέτουλα, Μιχάλης Πολυπαθέλλης, ο οποίος και τόνισε πως επειδή είναι σε αυτό το πρόγραμμα σταθερότητας, θα πρέπει και να ψηφιστεί έως τις 14 Μαΐου για να γίνουν οι εκλογές με το νέο καθεστώς στις 14 Νοεμβρίου. «Μαζευτήκαμε εδώ», συνέχισε ο κ. Πολυπαθέλλης, «για να πάρουμε θέση άμυνας, να δούμε τι μπορούμε να σώσουμε. Για αυτό και πρέπει να ομονοήσουμε και να καταλήξουμε σε απόφαση.»
Ουσιαστικά πεθαίνει η αυτοδιοίκηση με τον «Καλλικράτη», όπως πεθαίνουν και οι ανεξάρτητες φωνές, τόνισε ο δήμαρχος Πέτρας, Απόστολος Αλατζάς. Ο ίδιος υποστήριξε πως πλέον, έτσι όπως δομείται η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, θα υπάρχει όχι απλά κομματοκρατία στους δήμους, αλλά μονοκομματοκρατία, μια και λόγο θα έχει ουσιαστικά μόνο η παράταξη που θα εκλέγεται.
Αστειευόμενος ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο δήμαρχος Πολιχνίτου, Γιάννης Συκάς, που απευθυνόμενος στο συνάδελφό του Στέφανο Αποστόλου ανέφερε: «είπαν να μας κάνουν όλο το νησί ένα δήμο για να πάνε πιο εύκολα το εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Μανταμάδο». Αμέσως μετά, ο κ. Συκάς τόνισε ότι στον όλο σχεδιασμό δε βλέπουν κάποιοι την ουσία, αλλά κόβουν απλά κομμάτια όπως θα έκοβαν αν είχαν ένα ταψί με μπακλαβά. Σε μια χώρα όπου το 70% του πληθυσμού έχει μοιραστεί σε δύο μεγάλα αστικά κέντρα, ο σχεδιασμός που ακολουθείται με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην περαιτέρω ερήμωση των χωριών, που θα μαραζώσουν γιατί δεν υπάρχει παραγωγή, δε γίνεται τίποτε για την ανάπτυξή τους.
Και σε θεσμικά ζητήματα του «Καλλικράτη» πέραν του χωροταξικού επεκτάθηκε ο αντιδήμαρχος Μυτιλήνης Απόστολος Πατέστος, που μίλησε, λόγω αρμοδιότητας και για οικονομικές παραμέτρους που το σχέδιο εισάγει στη λειτουργία της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης. Είπε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας και την κάθετη αντίθεσή του, ότι μπαίνουν μια σειρά από πρόσθετοι έλεγχοι, δημιουργώντας την εντύπωση πως κάποιοι αντιμετωπίζουν τους δημάρχους «σαν απατεώνες του κοινού ποινικού εγκλήματος». Δηλώνοντας υπέρ της αναδιάρθρωσης, ο κ. Πατέστος κάλεσε το όργανο να επιδείξει ειδική προσοχή και σε διάφορα θεσμικά θέματα. Επ’ αυτού, ο κ. Ζαμτράκης δήλωσε πως εν όψει και του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ θα κληθούν τα δημοτικά συμβούλια να επεξεργαστούν τις θέσεις τους και για τα θεσμικά της διοικητικής μεταρρύθμισης.
Να πάρει πολιτική απόφαση η συνέλευση ζήτησε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης, Σταύρος Δημηρούδης, ο οποίος στην τοποθέτησή του τόνισε πως δεν μπορεί στο νησί να δημιουργηθεί ένας δήμος-τέρας, που θα χρειάζεται ένα δήμαρχο-σούπερμαν για να διοικηθεί. Με αναφορές στις αντιδράσεις που θα πρέπει να υπάρξουν και στην αγωνιστικότητα των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης για να πειστεί το υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Δημηρούδης δήλωσε πως «μπορεί να είμαστε στην Ε.Ε., μπορεί να έχουμε δεχθεί ένα σωρό σκληρά μέτρα, μπορεί να περιμένουμε τώρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά δεν είμαστε και πειραματόζωα».
Οι δήμοι είναι απ’ τους μεγαλύτερους εργοδότες στη Λέσβο, ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος Γέρας Στρατής Ραχάνης, τονίζοντας την ανάγκη μέσα στις αποφάσεις που θα ληφθούν να υπάρξει μέριμνα για τους δημοτικούς υπαλλήλους, αφού κάθε αλλαγή στο καθεστώς εργασίας τους θα δημιουργήσει έντονα κοινωνικά προβλήματα στο νησί.
Τελευταίος τοποθετήθηκε ο πιο παλιός αυτοδιοικητικός της Λέσβου, ο δημοτικός σύμβουλος Καλλονής Νίκος Καραθανάσης, που λέγοντας «υπηρετώ την αυτοδιοίκηση απ’ τον Ιούνιο του 1959», συνεχάρη το διοικητικό συμβούλιο της ΤΕΔΚ για τους χειρισμούς του στο θέμα και δήλωσε κάθετα αντίθετος στη δημιουργία ενός δήμου σε όλο το νησί. «Και για την άλλη τετραετία θα είμαι υποψήφιος», δεσμεύτηκε ο κ. Καραθανάσης αφήνοντας το μικρόφωνο.