28 Απριλίου 2010

Φήμες αλλαγών κυκλώνουν τους υπουργούς

Φήμες για επικείμενο ανασχηματισμό έχουν κυκλώσει το τελευταίο διάστημα το Μέγαρο Μαξίμου, τον οποίο τοποθετούν αμέσως μετά την έγκριση του μηχανισμού στήριξης, δηλαδή προς τα τέλη Μαΐου. Αν και από το Μέγαρο Μαξίμου δεν ανακοινώνεται το παραμικρό και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στερεότυπα τον διαψεύδει (όπως γίνεται κάθε φορά όταν ερωτώνται οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι για επικείμενο ανασχηματισμό), οι πάντες στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι στην κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα τα όποια λάθη ή παραλείψεις ή ακόμη και οι καθυστερήσεις δεν συγχωρούνται πλέον και καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για ένα σφικτό, έμπειρο και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα σε αγαστή συνεργασία.

Ο Πρωθυπουργός άλλωστε τόσο στα υπουργικά συμβούλια όσο και στις άτυπες κυβερνητικές συσκέψεις έχει ζητήσει επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος παρακολουθεί, με εντολή του Πρωθυπουργού, τις δράσεις των υπουργών και τις αξιολογεί ανά δεκαπενθήμερο. Οι φήμες ωστόσο για επικείμενο ανασχηματισμό έχουν ενταθεί τελευταίως και από τις πληροφορίες ότι υπήρξαν βολιδοσκοπήσεις σε διάφορα πρόσωπα (κυρίως εξωκοινοβουλευτικά) για να αναλάβουν, αν απαιτηθεί, δράση. Στενοί συνεργάτες του κ. Γ. Παπανδρέου αρνούνται να πουν οτιδήποτε αφορά τον ανασχηματισμό, λέγοντας απλώς και αυτοί το στερεότυπο ότι ο ανασχηματισμός είναι στην αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού.

Ορισμένοι από τους υπουργούς που συνομίλησαν τελευταία με τον Πρωθυπουργό δηλώνουν ότι δεν έγινε εκ μέρους του καμία συζήτηση για αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα. Ως παράδειγμα φέρουν τη συζήτηση που είχε ο κ. Παπανδρέου με υπουργούς το βράδυ του Σαββάτου στη Ρόδο (την επομένη δηλαδή της ανακοίνωσης εκ μέρους του, από το Καστελόριζο, της προσφυγής της χώρας μας στον μηχανισμό στήριξης). Σε αυτήν- όπως αναφέρουν- «δεν μας έδωσε την εντύπωση ότι προτίθεται να κάνει αλλαγές στο Υπουργικό Συμβούλιο». Οπως όμως παρατηρούσαν άλλοι υπουργοί (που δεν μετείχαν στη συζήτηση του Σαββάτου στη Ρόδο) «ο κ.Παπανδρέου δεν επρόκειτο να συζητήσει με τους υπουργούς του την περίπτωση τού να υπάρξει ή όχι αναδόμηση του κυβερνητικού σχήματος».

Ανασχηματισμό εν τούτοις προτείνουν αρκετά μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (ΚΟ) που πιστεύουν ότι στη νέα αρχή, με την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, θα πρέπει να «πάμε με διαφορετικό κυβερνητικό σχήμα», με έμπειρα στελέχη με ευρωπαϊκή ακτινοβολία.