28 Απριλίου 2010

Ερώτηση Κ. Μουσουρούλη για την πορεία του ΝΑΤ και το θέμα της καταβολής συντάξεων


Ερώτηση (αρ. πρωτ. 9216/23.4.2010) για την καταβολή των συντάξεων και των ιατροφαρμακευτικών δαπανών, του ΝΑΤ και του Οίκου Ναύτου, κατέθεσε, ο Βουλευτής N. Χίου της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Μουσουρούλης.

Όπως επισημαίνει στο κείμενο της Ερώτησής του, τα διαθέσιμα του Οίκου Ναύτου κινδυνεύουν να εξαντληθούν, έως το Μάιο 2010, καθώς το ΝΑΤ, για τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο, δεν μεταβίβασε στον Οίκο Ναύτου το καθορισμένο 12μόριο στο Κεφάλαιο Ανεργίας και Ασθενείας Ναυτικών (ΚΑΑΝ) ύψους 22 εκ. Ευρώ μηνιαίως, ήτοι οφείλει το συνολικό ποσό των 66 εκ. Ευρώ. Την ίδια στιγμή, περικόπτεται η επιχορήγηση που λαμβάνει το Ταμείο από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για την κάλυψη των οικονομικών του υποχρεώσεων.

Ο Βουλευτής Ν. Χίου υπογραμμίζει ότι η πρακτική αυτή έχει οδηγήσει το ΝΑΤ και τον Οίκο Ναύτου σε χρήση των διαθεσίμων τους, τα οποία, αφενός, εξαντλούνται και αφετέρου, δεν επαρκούν για να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η χορήγηση των συντάξεων του ΝΑΤ, η παροχή ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, η καταβολή των επιδομάτων ασθενείας, ανεργίας κλπ, δηλαδή η ίδια η υπόσταση των δυο αυτών οργανισμών. Τονίζει δε το ενδεχόμενο αδυναμίας καταβολής συντάξεων για το μήνα Μάιο.

Καταλήγοντας, ο Κ. Μουσουρούλης, ρωτά τους αρμόδιους Υπουργούς:

1. Με ποιο τρόπο θα καλυφθούν οι υποχρεώσεις του ΝΑΤ και του Οίκου Ναύτου για την καταβολή των συντάξεων και των ιατροφαρμακευτικών δαπανών, αντίστοιχα, κατά το επόμενο διάστημα;

2. Είναι νόμιμη η παρακράτηση των 12μορίων του ΚΑΑΝ από το ΝΑΤ;

3. Γιατί το ΝΑΤ και ο Οίκος Ναύτου οδηγούνται στη χρησιμοποίηση του συνόλου των αποθεματικών τους;

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης

Προς

α) Υπουργό Οικονομικών
β) Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
γ) Υπουργό Προστασίας του Πολίτη


Θέμα: Συντάξεις ΝΑΤ και οικονομικά ζητήματα του Οίκου Ναύτου

Σύμφωνα με επιστολή που μου απέστειλε η Παγχιακή Ένωση Συνταξιούχων Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΠΕΣ ΝΑΤ), τα διαθέσιμα του Οίκου Ναύτου κινδυνεύουν να εξαντληθούν, έως το Μάιο 2010, καθώς το ΝΑΤ, για τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο, δεν μεταβίβασε στον Οίκο Ναύτου, το καθορισμένο 12μόριο στο Κεφάλαιο Ανεργίας και Ασθενείας Ναυτικών (ΚΑΑΝ) ύψους 22 εκ. Ευρώ μηνιαίως, ήτοι οφείλει το συνολικό ποσό των 66 εκ. Ευρώ.

Το ΝΑΤ από την πλευρά του προβάλλει ως επιχείρημα την περικοπή της θεσμοθετημένης επιχορήγησης που λαμβάνει από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για την κάλυψη των οικονομικών του υποχρεώσεων, η οποία για το 2010 ανέρχεται σε 1.342 εκ. Ευρώ.

Η πρακτική αυτή έχει οδηγήσει το ΝΑΤ και τον Οίκο Ναύτου σε χρήση των διαθεσίμων τους, τα οποία, αφενός, εξαντλούνται και αφετέρου, δεν επαρκούν για να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η χορήγηση των συντάξεων του ΝΑΤ, η παροχή ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, η καταβολή των επιδομάτων ασθενείας, ανεργίας κλπ, δηλαδή η ίδια η υπόσταση των δυο αυτών οργανισμών.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι ένα τμήμα των διαθεσίμων που διαχειρίζεται το ΝΑΤ δεν του ανήκουν, καθώς μαζί με τα έσοδα του, εισπράττει και έσοδα έναντι τρίτων, όπως οι ειδικοί λογαριασμοί ταμείων και κεφαλαίων (Οίκου Ναύτου, ΕΛΟΕΝ, ΚΝΕ, ΤΠΕΝ κλπ), Επιπλέον πρέπει να υπογραμμιστεί ότι τα έσοδα του ΚΑΑΝ προέρχονται από τις εισφορές των εν ενεργεία ναυτικών (25%), αλλά και από τις συντάξεις των ναυτικών(3%).

Συγκεκριμένα, το ΝΑΤ έλαβε για συντάξεις και για το 12μοριο του ΚΑΑΝ: 80 εκ. Ευρώ έναντι αιτήσεως 105 εκ. Ευρώ για το Μάρτιο, μόλις 80 εκ. Ευρώ έναντι αιτήσεως 153 εκ. Ευρώ (αύξηση λόγω δώρου Πάσχα) για τον Απρίλιο ενώ για το Μάιο έλαβε 90 εκ. Ευρώ έναντι αιτήσεως 110 εκ. Ευρώ.

Η υποχρηματοδότηση αυτή, σε συνδυασμό με την εξάντληση των αποθεματικών του Ταμείου, διαφαίνεται ότι οδηγεί σε αδυναμία καταβολής συντάξεων για το μήνα Μάιο.

Περαιτέρω, δεδομένου ότι ο Οίκος Ναύτου διέθεσε από τις προθεσμιακές του καταθέσεις το ποσό των 66 εκ. Ευρώ (βλ. ανωτέρω) προκειμένου να καλύψει τις ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες του τριμήνου κατά το οποίο παρακρατήθηκαν τα 12μορια ΚΑΑΝ, αδυνατεί πλέον να καταβάλει τις υποχρεώσεις του (ιατροφαρμακευτικές και νοσηλευτικές δαπάνες, επιδόματα ανεργίας, ασθένειας κλπ).

Επειδή το κράτος έχει αναλάβει την υποχρέωση καταβολής χρηματοδότησης προς το ΝΑΤ συγκεκριμένου ύψους,

Επειδή η μη καταβολή των συντάξεων στους απόμαχους ναυτικούς είναι αδιανόητη και συνιστά κοινωνική και πολιτική πρόκληση,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1. Με ποιο τρόπο θα καλυφθούν οι υποχρεώσεις του ΝΑΤ και του Οίκου Ναύτου για την καταβολή των συντάξεων και των ιατροφαρμακευτικών δαπανών, αντίστοιχα, κατά το επόμενο διάστημα;

2. Είναι νόμιμη η παρακράτηση των 12μορίων του ΚΑΑΝ από το ΝΑΤ;

3. Γιατί το ΝΑΤ και ο Οίκος Ναύτου οδηγούνται στη χρησιμοποίηση του συνόλου των αποθεματικών τους;


Ο Ερωτών Βουλευτής

Κωστής Μουσουρούλης
Βουλευτής Νομού Χίου