29 Απριλίου 2010

Την κατάργηση της ΒΙΖΑΣ με τους Τούρκους ζητάει και ο Νομάρχης Δωδεκανήσσου Γ.Μαχαρίδης.

Image

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ


Νομάρχης

Ρόδος, 25 Φεβρουαρίου 2010

Αριθ. Πρωτ.: 1401

Προς:

1. Δήμαρχο Ρόδου Χατζή Χατζηευθυμίου

2. Πρόεδρο ΤΕΔΚ Δωδ/σου Μιχ. Κορδίνα

3. Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδ/σου Γ. Χατζημάρκο

4. Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Β. Μηναίδη

5. Πρόεδρο Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Κ. Γεωργιάδη

6. Πρόεδρο Ομοσπονδίας τουριστικών καταλυμάτων Παν. Τοκούζη

7. Πρόεδρο Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Παναγ. Καραγιάννη

ΘΕΜΑ: Πρωτοβουλία φορέων του Αιγαίου για την «βίζα»

Από την Κίνηση Πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο», αναλαμβάνεται (έχει γίνει και στο παρελθόν) μια σημαντική πρωτοβουλία με σκοπό, αφ ενός την εξασφάλιση για τουριστικούς και εμπορικούς λόγους αμοιβαιότητας στις επισκέψεις, και αφετέρου την δυνατότητα ευκολότερης επικοινωνίας των πολιτών στις δύο ακτές του Αιγαίου.

Η πρωτοβουλία παίρνει τη μορφή επιστολής προς τον Έλληνα πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, που θα υπογραφεί από φορείς της Αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών τάξεων όλων των νομών του Αιγαίου.

Ήδη το σχέδιο του κειμένου που θα υποβληθεί ως υπόμνημα έχει υπογραφεί από τις τοπικές αρχές και φορείς του νομού Λέσβου, ενώ έχει τεθεί υπόψη και των αντίστοιχων φορέων στους νομούς Χίου και Σάμου.

Προσωπικά, και αξιολογώντας ως χρήσιμη αυτή την πρωτοβουλία, προτείνω να υποστηριχθεί και με την δική μας υπογραφή, ενδυναμώνοντας ένα δίκαιο και διαχρονικό αίτημα.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής, όπως αυτή μας απεστάλη από την Κίνηση Πολιτών «Συνύπαρξη», και στην περίπτωση που συμφωνείτε, παρακαλώ να μας ενημερώσετε, κι εμείς με τη σειρά μας να πληροφορήσουμε τους έχοντες την όλη πρωτοβουλία.

«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Πληροφορούμενοι ότι επίκειται συνάντηση κορυφής που θα αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στην οποία θα συζητηθούν και τα λεγόμενα «ήσσονος σημασίας ζητήματα» επανερχόμαστε στο θέμα της Προξενικής Θεώρησης (Βίζα) που απαιτεί η χώρα μας (σε εφαρμογή της συνθήκης του Σένγκεν) από τους Τούρκους πολίτες, που θέλουν να επισκεφθούν τα νησιά μας.

Το ζήτημα ασφαλώς και σας είναι γνωστό από την περίοδο της θητείας σας στο ΥΠΕΞ, τη δεκαετία του ’90. Ανάλογα υπομνήματα είχαν υποβληθεί τότε (Κυβέρνηση Κ. Σημίτη) αλλά και αργότερα (Κυβέρνηση Κ. Καραμανλή), αλλά το ζήτημα παραμένει, όπως βέβαια παραμένει και η κραυγαλέα ετεροβαρής (σε βάρος της Ελλάδας) σχέση στη διακίνηση επισκεπτών στο Αιγαίο.

Αναγνωρίζοντας τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, η πρότασή μας, για να είναι ευέλικτη κα υλοποιήσιμη περιορίστηκε σε δύο μόνο ζητήματα:

--Στην καθιέρωση ειδικής βίζας για επισκέπτες που έρχονται στα νησιά χωρίς διανυκτέρευση, η οποία θα χορηγείται από τους κατά τόπους σταθμούς ελέγχου διαβατηρίων, όπως συμβαίνει και με τους τούρκους επιβάτες των κρουαζιεροπλοίων.

--Στην αναγνώριση χωρίς θεώρηση βίζας των «πράσινων» διαβατηρίων των τούρκων πολιτών (επιστήμονες, επιχειρηματίες κλπ) όπως συμβαίνει και σε όλες τις άλλες χώρες της Ε.Ε.

Επανερχόμαστε λοιπόν στο θέμα και τονίζουμε ότι το ενδιαφέρον μας προέρχεται απ την ανάγκη για αμεσότερη επαφή των πολιτών μεταξύ τους στις δύο ακτές του Αιγαίου, ώστε με την αμοιβαιότητα των επισκέψεων να αμβλυνθεί το ετεροβαρές για την χώρα μας «ισοζύγιο επικοινωνίας».

Έτσι εκτιμούμε ότι θα ωφεληθεί το εμπόριο, ο τουρισμός και ο πολιτισμός στα νησιά και μάλιστα σε περίοδο χαμηλής ζήτησης, αφού οι τούρκοι επισκέπτες, που κι αυτοί απασχολούνται με τον τουρισμό, προτιμούν να μας επισκέπτονται στην αρχές και στα τέλη της περιόδου.

Κε Πρωθυπουργέ,

Έχοντας υπόψη το τεράστιο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης που καθημερινά σχεδόν εκδηλώνεται στη μεθόριο του Αιγαίου ως ακραία ανατολική πύλη της Ευρώπης, εύλογα διερωτάται κάθε νοήμων άνθρωπος:

Αν κάποιος τούρκος πολίτης έχει σκοπό να έλθει παράνομος στη χώρα μας, γιατί να επέλεγε να καταστρατηγήσει τις διατάξεις Σένγκεν κατά την διάρκεια μιας τουριστικού χαρακτήρα επίσκεψής του στα νησιά μας, και, να μην έμπαινε σ ένα φουσκωτό να φθάσει εδώ εύκολα κι ανέξοδα χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα, δηλώνοντας τάχα Ιρακινός ή Παλαιστίνιος λαθρομετανάστης?

Μήπως λοιπόν τα μέτρα που εφαρμόζει η Ελλάδα με την απέραντη γραφειοκρατία στα προξενεία μας, που δυσκολεύουν κι αποτρέπουν τους γείτονες μας να πραγματοποιούν επισκέψεις στα νησιά μας, είναι υπερβολικά αυστηρά και χωρίς αντικείμενο, έτσι που εξελίσσεται η ζωή?

Μήπως ήλθε ο καιρός με έξυπνο τρόπο και στο πλαίσιο βέβαια των διεθνών μας υποχρεώσεων (συνθήκη Σένγκεν) να βρούμε λύση, όπως π.χ. βρήκαμε για τα κρουαζιερόπλοια.

Άραγε τόσα χρόνια που η Ελβετία δεν ήταν μέλος του «Σένγκεν» πως γινόντουσαν δεκτοί οι Ελβετοί χωρίς βίζα στις όμορες χώρες της Ε.Ε. (Γαλλία, Γερμανία Ιταλία)?

Ζητούμε απ την Κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει ότι επιβάλλεται να αποκατασταθεί αμοιβαιότητα στις επισκέψεις ελλήνων και τούρκων πολιτών στο Αιγαίο, αλλιώς η Κοινωνία, το Εμπόριο και ο Τουρισμός στα νησιά μας αδικούνται.

Νομίζουμε ότι ήλθε πια η ώρα για τόλμη και ρεαλισμό σε αυτό το καίριο για μας ζήτημα».

Ο νομάρχης Δωδεκανήσου

Γιάννης Μαχαιρίδης (ΥΠΟΓΡΑΦΗ)

ΟΚ Ο Δήμαρχος Ρόδου

Χατζής Χατζηευθυμίου (ΥΠΟΓΡΑΦΗ)

Ο Πρόεδρος ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου

Μιχάλης. Κορδίνας (ΥΠΟΓΡΑΦΗ)

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου

Γιώργος Χατζημάρκος (ΥΠΟΓΡΑΦΗ)

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου

Βασίλης. Μηναίδης (ΥΠΟΓΡΑΦΗ)

Ο πρόεδρος Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Ρόδου

Κώστας Γεωργιάδης (ΥΠΟΓΡΑΦΗ)

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τουριστικών καταλυμάτων

Παναγιώτης Τοκούζης (ΥΠΟΓΡΑΦΗ)

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Δωδ/σου

Παναγιώτης Καραγιάννης (ΥΠΟΓΡΑΦΗ)