30 Απριλίου 2010

Την άμεση άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα ζητεί ο ΣΕΤΕ

Την άμεση κατάργηση του προστατευτισμού στην κρουαζιέρα στη χώρα μας, ώστε να έχουν τη δυνατότητα κρουαζιερόπλοια με τρίτες σημαίες, που αποτελούν και τη συντριπτική πλειονότητα του παγκόσμιου στόλου κρουζιερόπλοιων, να πραγματοποιούν κρουαζιέρες στην Ανατολική Μεσόγειο με βάση τα ελληνικά λιμάνια ζήτησε χθες ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) στην πρώτη σύσκεψη που είχε η ειδική επιτροπή, υπό την προεδρία του Γιώργου Ανωμερίτη, με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Η ειδική επιτροπή συντάχθηκε με την εξαγγελία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για την άρση του καμποτάζ μέχρι το τέλος Μαΐου 2010.

Οπως επεσήμαναν χθες τόσο οι εκπρόσωποι του ΣΕΤΕ όσο και του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών από την Ελλάδα υπολογίζεται ότι διέρχονται με κρουαζιερόπλοια περίπου ένα εκατ. επιβάτες, εκ των οποίων όμως μόνο οι 60.000 με 65.000 επισκέπτονται το ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Αν και όπως επεσήμαναν τα στοιχεία αυτά δεν είναι επίσημα, τυχόν άρση του καμποτάζ θα εκτοξεύσει τον τουρισμό στην Αθήνα.

Την επόμενη Τρίτη, ώρα 15:00, θα γίνει η δεύτερη συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής με ακρόαση των φορέων της ναυτιλίας (Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Ένωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας), καθώς και των επαγγελματικών φορέων του Πειραιά (επιμελητήρια, βιοτεχνικοί και εμπορικοί φορείς).

Σημειώνεται ότι στην συντριπτική τους πλειονότητα οι φορείς που εκπροσωπούν τη ναυτιλία, τον τουρισμό αλλά και το εμπόριο έχουν εκφράσει ανοικτά τη θέση τους υπέρ της άρσης του καμποτάζ, με το σκεπτικό ότι θα αυξηθεί ο τουρισμός στη χώρα, ενώ θα δημιουργηθούν και πολλές νέες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, τα οποία βγαίνουν με αναγωγή σε σχέση με τα κέρδη που έχουν αποκομίσει άλλα κράτη της Νότιας Ευρώπης που αποτελούν κέντρα κρουαζιέρας, τα έσοδα της χώρας από την άρση του καμποτάζ θα ανέλθουν σε 1,1 δισ. ευρώ περίπου ετησίως.

Επίσης σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, Μάρκος Φόρος, η άρση του καμποτάζ θα δημιουργήσει μέχρι και 35.000 νέες θέσεις εργασίας.

Πρόσκληση στην ΠΝΟ

Ο πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής και του ΟΛΠ [OLPr.AT] Σχετικά άρθρα , Γιώργος Ανωμερίτης, απέστειλε στην ΠΝΟ πρόσκληση στον κύκλο διαβουλεύσεων για την άρση του καμποτάζ. Στην επιστολή του ο κ. Ανωμερίτης μεταξύ άλλων σημειώνει:

1. Θα ήθελα να ζητήσω από την ΠΝΟ την έναρξη διαλόγου πάνω στα ακόλουθα θέματα:

(α) απασχόληση, θέσεις απασχόλησης, ανεργία,

(β) ασφαλιστικές εισφορές και

(γ) εκπαίδευση και κατάρτιση μέσα από νέα συστήματα και προγράμματα.

2. Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα, αν στο πλαίσιο των συνδικαλιστικών αποφάσεών σας, φροντίσουμε όλες οι πλευρές να αποφύγουμε κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων εντάσεις, οι οποίες θα δυσκολέψουν το διάλογο μεταξύ φορέων και Επιτροπής.

Η ναυτιλία και ο τουρισμός είναι οι κορυφαίοι τομείς της οικονομικής μας δραστηριότητας και οφείλουμε από κοινού να συνθέσουμε προτάσεις και λύσεις, ιδιαίτερα μέσα σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, τις οποίες αντιμετωπίζει η χώρα».