Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Πρώτα απ όλα, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου και των μελών του Αντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου Μεσογείου σας καλωσορίζουμε στη Ρόδο, νησί προικισμένο με φυσικό και ιστορικό πλούτο, που αποτέλεσε σε όλη του τη διαδρομή σταυροδρόμι πολιτισμών. Το ρόλο αυτό εξακολουθεί να παίζει η Ρόδος στις σημερινές συνθήκες με την ανάπτυξη του Τουρισμού, ανάπτυξη που δυστυχώς δεν είναι χωρίς σοβαρά προβλήματα και απαιτεί αυξημένη εγρήγορση για την διαφύλαξη των φυσικών πόρων, της ιστορικής κληρονομιάς και του περιβάλλοντος. Ένα από τα σοβαρότερα ωστόσο, είναι οτι αυτή η δραστηριότητα επηρεάζεται σε μέγιστο βαθμό και από άλλους παράγοντες, όπως είναι η ένταση στις διεθνείς σχέσεις, οι απειλές συγκρούσεων, οι ανθρωπογενείς καταστροφές. Χρέος όλων και πριν απ όλα των Κυβερνήσεων είναι να εργάζονται για την ελαχιστοποίηση ή και αποτροπή τέτοιων παραγόντων και να εξασφαλίζουν τη σταθερότητα και την Ειρήνη.
Το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου (ΑΠΜ) έχει ιδρυθεί εδώ και 5 χρόνια περίπου. Είναι ένας Μη Κυβερνητικός, Μη κερδοσκοπικός Οργανισμός με νομική μορφή σωματείου και έδρα τη Ρόδο. Μεταξύ των άλλων έχει αναλάβει πρωτοβουλία και έχει δημιουργήσει από το 2007 το Διεθνές Δίκτυο Mediterranean No Nuclear Neighborhood-MN3 με τη συμμετοχή 20 οργανισμών και εθνικών δικτύων, που εκπροσωπούν πάνω από 1000 πρωτοβάθμιες οργανώσεις από 8 χώρες της περιοχής, το οποίο έχει ως κύρια επιδίωξή του να γίνει η Μεσόγειος και η Μέση Ανατολή Ζώνη Ειρήνης ελεύθερη από πυρηνικά. Η επιδίωξη αυτή δεν αφορά μόνον τα πυρηνικά όπλα αλλά και τη λεγόμενη «ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας».
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ένα αυξημένο ενδιαφέρον για την προώθηση της πυρηνικής ενέργειας. Με την αξιοποίηση της άμβλυνσης της μνήμης από την καταστροφή στο Τσερνόμπιλ και με την επίκληση προσχηματικά της κλιματικής αλλαγής και των τιμών του πετρελαίου, καταβάλλεται προσπάθεια να μετατραπεί η περιοχή μας σε αγορά της πυρηνικής βιομηχανίας.
Αρκετές Κυβερνήσεις της περιοχής ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να κατασκευάσουν πυρηνικούς σταθμούς. Η Τουρκία παρά τις περιπέτειες με το διαγωνισμό που προκήρυξε τον Σεπτέμβριο 2008 για την κατασκευή του πρώτου της πυρηνικού σταθμού, τον οποίο χωροθέτησε στο Άκκουγιου, στα παράλια ανατολικά της Ρόδου, υπέγραψε πρόσφατα συμφωνίες με τη Ρωσία και την Κορέα για συνεργασία σε θέματα πυρηνικής ενέργειας. Η Βουλγαρία έχει ήδη υπογράψει με τη Ρωσική Atomstroyexport σύμβαση για την κατασκευή δύο πυρηνικών αντιδραστήρων στο Μπέλενε συνολικής ισχύος 2000 MW, που ωστόσο καρκινοβατεί λόγω αποχώρησης των μεγάλων επενδυτών. Άλλες χώρες της περιοχής ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να κατασκευάσουν πυρηνικούς σταθμούς (ΠΓΔΜ, Αλβανία, Αίγυπτος, Ιορδανία), χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν προχωρήσει σε πιό συγκεκριμένες αποφάσεις. Και φυσικά στην ευρύτερη γειτονιά μας έχουμε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, για το οποίο, πολλές πλευρές καταβάλλουν προσπάθεια -με φανερή υποκρισία- να μας πείσουν οτι είναι το μόνο επικίνδυνο, αλλά και το Ισραήλ, τη μόνη χώρα με πυρηνικό οπλοστάσιο στην περιοχή, η οποία δεν έχει υπογράψει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών (ΝΡΤ) και δεν επιτρέπει την είσοδο διεθνών επιθεωρητών στο έδαφός της.
Τίποτα ωστόσο δεν θεωρούμε δεδομένο. Η πυρηνική επιστροφή δεν είναι αναπόφευκτη! Πολύ περισσότερο που τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε μείωση της συνεισφοράς της πυρηνικής ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή παγκοσμίως από το 16,7 το 2000 στο 13,5 το 2008.
Και όπως έχει γράψει ο Noam Chomsky, σε ένα μήνυμά του που μας είχε στείλει στο 1ο Αντιπυρηνικό Φεστιβάλ, «Μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα συνετιστούν όλοι, και δε θα προχωρήσουμε τυφλά και αποφασιστικά στον τερματισμό του μόνου πειράματος της βιολογίας με την υψηλή νοημοσύνη».
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Συμφωνούμε απόλυτα με όσα κι εσείς επισημάνατε στο μήνυμα, που μας αποστείλατε για το 3ο Διεθνές Αντιπυρηνικό Φεστιβάλ Ρόδου, τον Σεπτέμβριο 2009. Τονίζατε μεταξύ άλλων: «Η Κοινωνία των Πολιτών, τα κοινωνικά κινήματα και οι ηγεσίες των χωρών όλου του κόσμου πρέπει να παρέμβουν και να δηλώσουν την επιθυμία τους για ένα κόσμο χωρίς πυρηνικά» καθώς και οτι «Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι «πράσινη μορφή» ενέργειας, ούτε ανήκει στις Ανανεώσιμες Πηγές».
Λαμβάνοντας υπ όψη τα άλυτα προβλήματα διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων, τη χαμηλή τεχνογνωσία και εμπειρία, τις μικρές οικονομικές δυνατότητες και τον ορατό κίνδυνο ενός ατυχήματος, τονίζουμε οτι η επιδίωξη αρκετών χωρών να εγκαταστήσουν πυρηνικούς σταθμούς -στην έτσι κι αλλιώς εύφλεκτη και σεισμογενή περιοχή μας- συνιστά κυριολεκτικά παιχνίδι με τη φωτιά. Το ρίσκο αυτών των σχεδίων ενισχύεται ακόμα περισσότερο από την πολύ μικρή απόσταση, που χωρίζει την λεγόμενη ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας από τη χρήση της και για στρατιωτικούς σκοπούς, καθώς και από τον κίνδυνο διασποράς ραδιενεργού υλικού ή ενός τυφλού-τρομοκρατικού χτυπήματος, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, οι οποίες από γεωπολιτική σκοπιά χαρακτηρίζονται από ρευστότητα και ασάφεια.
Για όλους τους παραπάνω λόγους υποστηρίζουμε οτι οι Κυβερνήσεις των χωρών που αποφασίζουν να εγκαταστήσουν πυρηνικούς σταθμούς αναλαμβάνουν τεράστιες ιστορικές ευθύνες. Όμως ευθύνες αναλαμβάνουν και όσοι δεν ενεργούν για να αποτρέψουν αυτές τις αποφάσεις. Γι αυτό ζητάμε επίμονα πολιτικές πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο και στα πλαίσια καλής γειτονίας. Αμφισβητούμε έντονα την άποψη που θεωρεί αποκλειστικά κυριαρχικό δικαίωμα μιάς χώρας να αποφασίζει για την εγκατάσταση πυρηνικών σταθμών στο έδαφός της. Οποιοσδήποτε πυρηνικός σταθμός αποτελεί σοβαρή απειλή που δεν γνωρίζει σύνορα, ούτε κάνει διακρίσεις. Δεν μπορεί να είναι κυριαρχικό δικαίωμα μιάς χώρας να υποθηκεύει το μέλλον και να αποφασίζει για την Υγεία και τη Ζωή των κατοίκων άλλων χωρών.
Πιστεύουμε ότι η Ελληνική Πολιτεία, που έχει προ πολλού απορρίψει το ενδεχόμενο εγκατάστασης πυρηνικών αντιδραστήρων στο έδαφός της, με τη στήριξη όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες, και μαζί με άλλες χώρες να προχωρήσει σε μιά διεθνή εκστρατεία για την αντιμετώπιση της πυρηνικής απειλής. Κάτι τέτοιο πέραν του οτι θα συμβάλει στην Προστασία και την Ασφάλεια όλης της περιοχής, θα βοηθήσει και στην προβολή, το κύρος και τη διεθνή θέση της χώρας.
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Για τα θέματα που σας προαναφέραμε απευθυνθήκαμε αναλυτικά σε σάς με επιστολή μας, λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας, τον Οκτώβριο 2009. Το γραφείο σας είχε την καλωσύνη να μας απαντήσει με ευχαριστίες και με την επισήμανση οτι διαβιβάστηκε στο αρμόδιο Υπουργείο. Απευθυνόμαστε σήμερα σε σας με την ευκαιρία της επίσκεψής σας στο νησί μας και ζητάμε εν όψει και της προσεχούς συνάντησής σας με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, να αναλάβετε κατά προτεραιότητα πολιτικές πρωτοβουλίες, που θα αποτρέψουν την εγκατάσταση νέων πυρηνικών σταθμών στην περιοχή, θα απομακρύνουν την πυρηνική απειλή και θα φέρουν πιό κοντά το κοινό όραμα να γίνει η Μεσόγειος και η Μέση Ανατολή, Ζώνη Ειρήνης χωρίς πυρηνικά και όπλα μαζικής καταστροφής. Πολιτικές πρωτοβουλίες που θα δώσουν ελπίδα για βιώσιμη ανάπτυξη, χωρίς την απειλή πολέμων, χωρίς το φόβο οικολογικών καταστροφών και ανθρώπινων ολοκαυτωμάτων.
Το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου εύχεται επιτυχία στο έργο σας και είναι στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω πληροφορία στα θέματα που σας εκθέσαμε.
Με τιμή
Ο Γενικός Γραμματέας | Ο Πρόεδρος |
|
|
Πάρις Παπαθεοδώρου | Θανάσης Αναπολιτάνος |