Προχθές πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, ειδική σύσκεψη, υπό την προεδρία του γραμματέα του Πολιτικού Συμβουλίου κ. Ξυνίδη στην οποίαν μετείχαν όλοι οι γραμματείας των νομαρχιακών και περιφερειακών επιτροπών, αλλά δεν πήραν μέρος σ' αυτήν, άγνωστο για ποιο λόγο, οι κ.κ. Γ. Πόκκιας (βρισκόταν στη Ρόδο) και Αρ. Ηρακλείδης (βρίσκεται σε διακοπές στα Ζαγοροχώρια).
Κατά μία εκδοχή δεν μετείχαν της συσκέψεως γιατί είχαν αποστείλει υπόμνημα με τις θέσεις τους, το οποίο, εν πάση περιπτώσει, ουδέποτε συζητήθηκε στη νομαρχιακή επιτροπή, σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες. Αν ανταποκρίνονται στα πράγματα οι φήμες που κυκλοφορούν, μεταβίβασαν το "μπαλάκι" στην Αθήνα, ζήτησαν δηλαδή να αποφασίσει το Κέντρο, προφανώς για να μην αποδοθούν ευθύνες στα τοπικά όργανα, λόγω και των εντονότατων αντιδράσεων.
Διχασμένοι επί του θέματος φέρονται να είναι και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες υπέρ των τριών ή και των τεσσάρων Δήμων τάσσονται οι κ.κ. Δημ. Κρεμαστινός και Γ. Νικητιάδης, επικαλούμενοι και τη λαϊκή απαίτηση, ενώ υπέρ του ενός Δήμου τάσσονται οι κ.κ. Νίκος Ζωΐδης και Στάθης Κουσουρνάς. Ο πρώτος μάλιστα υποστηρίζει στις συνομιλίες του ότι ο ένας Δήμος πρέπει να θεωρείται "τελειωμένη υπόθεση".
Το βέβαιο είναι ότι οι κ.κ. Ζωΐδης και Κουσουρνάς παίζουν καθαρά το παιχνίδι του νομάρχη κ. Γ. Μαχαιρίδη, ως πρώην συνεργάτης του, από τον οποίον ξεκίνησε η ιδέα του ενός Δήμου, γιατί επιδιώκει να είναι υποψήφιος δήμαρχος, διεκδικώντας μάλιστα το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ. Επιχειρεί δηλαδή να "θυσιάσει" το νησί (το οποίο με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθεί στην καταστροφή), για να εξασφαλίσει, ο αιωνίως κρατικοδίαιτος, μία νέα καρέκλα.
Και το ερώτημα που ευθέως τίθεται είναι, βεβαίως, «ποιος είναι ο κ. Μαχαιρίδης που μπορεί να αποφασίζει (να επηρεάζει κομματικές αποφάσεις) για τον ροδιακό λαό, ερήμην του και μάλιστα ενάντια στην θέλησή του;».
Σίγουρα η εμμονή του θα ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου και θα υποστεί τις συνέπειες γιατί δεν μπορεί ο τόπος να χρησιμοποιείται ως "πειραματόζωο" για να διασφαλίζει μία ζωή ο κ. Μαχαιρίδης τα στυγνά προσωπικά του συμφέροντα. Ας το γνωρίζουν αυτό και στην Αθήνα, γιατί αν περάσει το "καπρίτσιο" του κ. Γ. Μαχαιρίδη δεν θα μπορούν να μαζεύουν αυτά που θα επακολουθήσουν. Ολη σχεδόν η κοινωνία "βράζει" και καλό είναι να την αφουγκραστούν πριν ή είναι αργά.
Είναι τόσος και τέτοιος ο διχασμός που έσπειρε στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ ο κ. Γ. Μαχαιρίδης (ο οποίος φαίνεται να έπεισε κάποιους αφελείς των Αθηνών ότι "ΜΟΝΟ" αυτός μπορεί να κερδίσει τις εκλογές), που τα στελέχη του φοβούνται να εκφραστούν δημοσίως για να μην προκαλέσουν την οργή. Ετσι κατέφυγαν στο "τέχνασμα" της δήθεν "διαβούλευσης" στη Ρόδο με την παρουσία του κ. Ξυνίδη, για να "φορτώσουν" σε τελευταία ανάλυση όλες τις ευθύνες στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ και στον υπουργό Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούση.
Βεβαίως, ο κ. Μαχαιρίδης, που μοναδική επιδίωξή του είναι η "καρέκλα" και τίποτε άλλο (απ' εκεί και πέρα «γαία πυρί μιχθήτω»), παίζει σε δύο ταμπλό, όπως και άλλη φορά απεκάλυψε η "δημοκρατική": Ως πρώτο στόχο έχει συγκεκριμένα την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου γι' αυτό και επιδιώκει να έχει στο "τσεπάκι του", και τα δύο χρίσματα, ώστε να αποφασίσει "αναλόγως". Αν δεν του "βγαίνει" συγκεκριμένα με την Περιφέρεια, την οποίαν διεκδικεί και ο βουλευτής κ. Ρήγας ή αν ο τελευταίος πάρει το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ, τότε ο κ. Μαχαιρίδης θα στραφεί στον Δήμο εφόσον βεβαίως είναι ένας στο νησί. Αν μείνει στην Περιφέρεια τότε τον ενιαίο Δήμο θα διεκδικήσει, με την στήριξη και τις "ευλογίες" του ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος (είναι γνωστό, πάντως, ότι παρόμοιες υποσχέσεις έχει δώσει και σε άλλους).
Με βάση συγκεκριμένα τις μέχρι τώρα δηλώσεις ή τις φήμες, την δημαρχία τυχόν ενιαίου Δήμου θα διεκδικήσουν και οι κ.κ. Γ. Γιαννόπουλος, Βασ. Παπανικόλας, Γ. Παρασκευάς και Φώτης Κωστόπουλος, είναι απολύτως βέβαιον, όμως, ότι το τοπίο θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει όταν λυθεί το "χωροταξικό" κατά τον άλφα ή βήτα τρόπο.
Εν κατακλείδι, θα πρέπει να τονισθεί ότι είναι εκπληκτικό, μία πρωτόγνωρη μεταρρύθμιση να συνδυάζεται ή να επιχειρείται να συνδυασθεί με τα προσωπικά συμφέροντα ενός ανθρώπου.
Μία τέτοια "μεταρρύθμιση" θα πρέπει να θεωρείται εκ των προτέρων καταδικασμένη. Δεν θα πρόκειται άλλωστε για μεταρρύθμιση αλλά για ευθεία πρόκληση κατά του ροδιακού λαού και του δημοκρατικού κεκτημένου.
Αν το ΠΑΣΟΚ πέσει στην "παγίδα" του λαϊκιστή Μαχαιρίδη, θα τρέχει και δεν θα προλαβαίνει να μαζεύει τα ασυμμάζευτα.