«Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έβαλε ένα ωραίο «περιβαλλοντικό» περιτύλιγμα και λανσάρει τον ίδιο ακριβώς νόμο που διέπεται από τη λογική Σουφλιά», τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ και Βουλευτής Λάρισας κ. Αστέριος Ροντούλης, μιλώντας στη Βουλή, επί του νομοσχεδίου που αφορά την εξαίρεση από την κατεδάφιση των ημιυπαιθρίων χώρων.
Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο κ. Ροντούλης, μεταξύ άλλων είπε και τα εξής:
«Έχουμε να κάνουμε με τον πιο ευαίσθητο τομέα της ελληνικής οικονομίας, τον κατασκευαστικό, που μπορεί να λειτουργήσει ως ατμομηχανή και χρειάζεται σταθερό, βέβαιο περιβάλλον για να αναπτυχθεί. Η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν του δίνει τη σταθερότητα και βεβαιότητα που απαιτείται, αλλά με τις παλινωδίες της δημιουργεί περιβάλλον αβεβαιότητας που πλήττει την οικοδομή.
Πρώτον, η αξία του προστίμου συναρτάται από τις τιμές ζώνης και όχι από τις αντικειμενικές αξίες, παρά τις περί του αντιθέτου πρόσφατες διαβεβαιώσεις της κ. Υπουργού, που έκανε άτακτη υποχώρηση γιατί κάποιοι μανδαρίνοι γραφειοκράτες των πολεοδομιών της τράβηξαν το αυτί.
Δεύτερον, η Υπουργός διαβεβαιώνει, ότι δε θα συμπεριλαμβάνονται στα τεκμήρια διαβίωσης οι «διατηρημένοι» ημι-υπαίθριοι χώροι. Κάτι τέτοιο όμως, δεν αναφέρεται πουθενά στο νομοσχέδιο.
Όσον αφορά την απόδοση των προστίμων στο λεγόμενο «Πράσινο Ταμείο», η Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω μιας σφοδρής οικονομικής κρίσης, με τρεις θηλιές στο λαιμό, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Κομισιόν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Κυβέρνηση σκέφτεται πολυτελώς λέγοντας ότι τα χρήματα που θα εισπράξει, απ’ αυτό το πρόστιμο διατήρησης των ημιυπαίθριων, θα τα κάνει κηπάκια, θα τα δώσει στους δήμους για να κάνουν πράσινο. Όταν κάποιος έχει τη θηλιά στο λαιμό και πνίγεται από το περιβόητο δημόσιο χρέος, αφήνει τις πολυτέλειες στην άκρη και κοιτάζει τι θα κάνει.
Ο ΛΑ.Ο.Σ. σας δίνει δύο εναλλακτικές επιλογές. Η πρώτη αφορά το δημόσιο χρέος. Έχει γίνει ένα Ταμείο Καταπολέμησης του Δημοσίου Χρέους της χώρας με πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής. Η μία επιλογή είναι να πηγαίνουν όλα τα λεφτά εκεί, για να είμαστε και συμβατοί με τις ανάγκες της πραγματικότητας.
Η δεύτερη είναι ένα τμήμα των προστίμων, να πάει στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», το οποίο αναφέρεται στην εξοικονόμηση ενέργειας όσον αφορά τα κτήρια. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο ταιριάζει με τη φιλοσοφία της πράσινης ανάπτυξης και θα μπορούσε να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά στην οικονομία, ενισχύοντας τη ρευστότητα στην αγορά και δίνοντας δουλειά σε ανέργους», κατέληξε ο κ. Ροντούλης.