30 Απριλίου 2010

Ομιλία του Βουλευτή Σάμου Πυθαγόρα Χ. Βαρδίκου στη Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο


ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΑΜΟΥ

ΠΥΘΑΓΟΡΑ Χ. ΒΑΡΔΙΚΟΥ

ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

«ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»

Αθήνα, 28 Απριλίου 2010

Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης είναι σήμερα κάτι σαν φυσικό φαινόμενο. Δεν γίνεται να τις αγνοήσεις, δεν γίνεται να τις καταργήσεις, τις αντιμετωπίζεις. Σχετική νομοθεσία έχουμε, όμως καταστρατηγείται. Είτε γιατί η πραγματικότητα την έχει ξεπεράσει, είτε γιατί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αδυνατούν να στηρίξουν την εφαρμογή της.

Το νομοσχέδιο που συζητάμε και εκσυγχρονίζει την υπάρχουσα νομοθεσία ενισχύει και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Παράλληλα, ευνοεί τους εργαζόμενους και λειτουργεί αναπτυξιακά, γιατί προστατεύει τους συνεπείς εργοδότες, μειώνοντας τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Μόνο αν ρίξουμε μια ματιά στις τοποθετήσεις των διάφορων εμπλεκόμενων φορέων, θα καταλάβουμε πολλά για το νομοσχέδιο που συζητάμε. Οι μεν εργαζόμενοι αναγνωρίζουν θετικά στοιχεία, οι εργοδότες μόνο αρνητικά, τα κόμματα της Αριστεράς το παραλληλίζουν με θηλιά που θα πνίξει τον εργαζόμενο και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας το αποκαλεί επικοινωνιακό, που σημαίνει έμμεσα ότι είναι καλό, γιατί αν δεν ήταν καλό δεν θα ήταν επικοινωνιακό.

Θέλω, αγαπητέ κύριε Υπουργέ, να αναφερθώ στο θέμα –αφορά πολλούς από τους συμπατριώτες μου- του ΟΓΑ και του παλιού ΤΕΒΕ, του σημερινού Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών.

Η πρώτη διατύπωση της σχετικής ρύθμισης για μέρη κάτω από δύο χιλιάδες κατοίκους έλεγε ότι το ευεργέτημα αυτό –γιατί για ευεργέτημα πρόκειται- αφορά «επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους που ασκούν επαγγελματική ή βιοτεχνική ή εμπορική δραστηριότητα σε πόλεις, χωριά ή οικισμούς κάτω από δύο χιλιάδες κατοίκους». Το τονίζω «που ασκούν». Η νέα διατύπωση λέει, «επαγγελματίες βιοτέχνες έμποροι που έχουν την έδρα τους και ασκούν τη δραστηριότητά τους». Αυτή η αλλαγή και αυτό το άρθρο που προστέθηκε δημιουργεί άλλες προϋποθέσεις, πολλές παρεξηγήσεις.

Ήδη, με την παλιά διατύπωση που μιλάει γενικά για τη δραστηριότητα σε αυτά τα μέρη, που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχει δραστηριότητα και αλλού, γιατί δεν περιορίζει τη δραστηριότητα μόνο σε αυτά, ο Οργανισμός καλεί δικαίους και αδίκους να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι σε αυτόν, να φύγουν δηλαδή από τον ΟΓΑ και να μπουν στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών. Με την καινούργια διατύπωση και επίσημα θα καλούν τους πάντες. Θέλω να το προσέξετε, να αφαιρεθεί αυτό το άρθρο και να μείνει η διατύπωση ως έχει.

Κατά τα άλλα, αναγνωρίζω την αναγκαιότητα να περιορίσετε το οικονομικό όριο των πεντακοσίων ημερομισθίων του ανειδίκευτου εργάτη, κάπου 16.000 ευρώ, σε τετρακόσια, δηλαδή σε 13.000 ευρώ. Η πλειονότητα αυτών των επιχειρήσεων, από αυτή τη δραστηριότητα δεν παρουσιάζει έσοδα πάνω από 5.000 ευρώ. Ποσά κοντά στην πραγματικότητα. Δεν πρόκειται για τις γνωστές επιχειρήσεις πανελλαδικά, ακόμα πιθανώς και της Ερμού που ψευδώς παρουσιάζουν εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ. Αυτά είναι πραγματικά. Σε ένα μικρό τόπο, τι έσοδα να έχει μια τέτοια επιχείρηση; Ίσα-ίσα για να συμπληρώνει το υπόλοιπο εισόδημα.

Πολύ σωστά αφαιρείτε τα νησιά με πληθυσμό κάτω από τρεις χιλιάδες εκατό κατοίκους. Ξέρουμε όλοι ότι το όριο αυτό έχει τεθεί για να συμπεριλαμβάνεται στις ευνοϊκές ρυθμίσεις, και υπάρχουν αρκετές διάσπαρτες παντού, και η Ιθάκη, που έχει τρεις χιλιάδες ογδόντα περίπου κατοίκους. Γι’ αυτό μπήκε αυτό το όριο. Όμως, υπάρχουν και άλλα νησιά με τις ίδιες ανάγκες, κύριε Υπουργέ. Έχω ψάξει αρκετά το θέμα, ξέρω πως δεν είστε σε θέση να το δεχθείτε τώρα. Όμως, πιστεύω ότι θα μπορείτε να το αντιμετωπίσετε στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα έρθει τον επόμενο μήνα. Για να προετοιμαστείτε, θα θέσω και στη διάθεσή σας όσα στοιχεία έχω συγκεντρώσει.

Θέλω να συμπεριλάβετε μέσα στις ευνοϊκές ρυθμίσεις –θα σας κάνω μια πολύ ρεαλιστική πρόταση- και τους κατοίκους των υπόλοιπων νησιών που, βέβαια, κατοικούν σε μέρη κάτω από δύο χιλιάδες κατοίκους. Και ακόμα για να ικανοποιηθεί ο Οργανισμός των Ελεύθερων Επαγγελματιών, να εξαιρεθούν εκτός από τους οικισμούς με πληθυσμό πάνω από 2000 κατοίκους και οι όμοροι οικισμοί.

Αν γίνει αυτό, κύριε Υπουργέ, αν πάρουμε, σε πρώτη φάση και όλα τα υπόλοιπα νησιά εκτός Λέσβου, Κέρκυρας, Χίου και Ρόδου, που είναι τα νησιά με πάνω από πενήντα χιλιάδες κόσμο, δηλαδή αν πάρουμε τα νησιά που έχουν πληθυσμό μέχρι πενήντα χιλιάδες κατοίκους, τότε οι κάτοικοι που διαμένουν σε μέρη που είναι κάτω από δύο χιλιάδες και δεν συνορεύουν με μέρη πάνω από δύο χιλιάδες, είναι άλλοι εξήντα πέντε χιλιάδες. Πρόκειται για μικρά μέρη. Μη θεωρηθεί ότι είναι έστω μια πόλη των εξήντα πέντε χιλιάδων κατοίκων, που αυτή έχει ένα σωρό επιχειρήσεις. Εδώ πρόκειται για μικρά μέρη που συνήθως έχουν ένα καφενείο και ένα πολλαπλό σουπερ μάρκετ, από φαρμακείο μέχρι παντοπωλείο. Μιλάμε για τέτοιες επιχειρήσεις, που δεν θα ξεπερνούν τις 200. Επομένως, πρέπει να το δείτε καθώς έτσι στηρίζονται περιοχές, οι οποίες χρειάζονται τη στήριξη.

Εάν, λοιπόν, πολύ σωστά, δέχεστε ότι τα νησιά μέχρι τρεις χιλιάδες εκατό, που έχουν πενήντα δύο χιλιάδες κατοίκους πρέπει να ευνοηθούν, προσθέστε και τα νησιά μέχρι πενήντα χιλιάδες, με άλλους εξήντα πέντε χιλιάδες κατοίκους, που επαναλαμβάνω κατοίκους σε μέρη που δεν είναι όμορα με οικισμούς πάνω από δύο χιλιάδες. Αν δε το πάρετε συνολικά, βάλτε δηλαδή ακόμη και τα τέσσερα μεγάλα νησιά, θα προστεθούν δεκαπέντε χιλιάδες κάτοικοι. Θα ήθελα να έχουμε συνεργασία πάνω στο θέμα αυτό. Θα σας δώσω και τα στοιχεία που έχω συγκεντρώσει.

Πρέπει ακόμη να ξέρετε ότι –και αυτό θέλω να το προσέξετε, γιατί μπορεί να αντιμετωπιστεί από τώρα- υπάρχουν τέσσερα νησιά, η Άνδρος, τα Κήθυρα, η Μήλος και η δικιά μου, η Ικαρία, που δεν έχουν οικισμό με πληθυσμό πάνω από δύο χιλιάδες κατοίκους. Δεν είναι σωστό ο Οργανισμός να αντιμετωπίζει τα νησιά αυτά, όπως τα μέρη που είναι π.χ. δίπλα στην Πάτρα, τα μέρη που είναι δίπλα στην Αθήνα. Επαναλαμβάνω, «δεν έχουν οικισμό πάνω από δύο χιλιάδες κατοίκους».

Το να φεύγει ένας επαγγελματίας από ένα χωριό των πεντακοσίων κατοίκων και να πηγαίνει δίπλα σε ένα χωριό των διακοσίων, δεν είναι λόγος για να εξαιρείται από την ευνοϊκή ρύθμιση. Αναφέρομαι στα τέσσερα νησιά μόνο, την Άνδρο, τα Κήθυρα, την Ικαρία και τη Μήλο, που δεν έχουν οικισμό πάνω δύο χιλιάδες κατοίκους.

Κύριε Υπουργέ, σωστά σας εγκάλεσαν ότι σε τέτοιες δύσκολες εποχές δεν φέρνουν, για να ψηφιστούν, τέτοια νομοσχέδια. Γι’ αυτό κι εγώ θα το ψηφίσω.

Ευχαριστώ.