Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταθέσει προσφυγή στο ΔΕΕ κατά της Ελλάδας και ζητά από το δικαστήριο να διαπιστώσει αν η Ελλάδα, επιβάλλοντας προϋπόθεση ιθαγενείας για την πρόσβαση στο επάγγελμα του συμβολαιογράφου (άρθρο 19, παράγραφος 1, του Κώδικα Συμβολαιογράφων) και παραλείποντας να μεταφέρει το ευρωπαϊκό στο εσωτερικό δίκαιο, όσον αφορά το επάγγελμα του συμβολαιογράφου, παραβαίνει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το ενωσιακό πρωτογενές και παράγωγο δίκαιο.
Η Επιτροπή υποστηρίζει ότι η προϋπόθεση ιθαγένειας για την άσκηση του επαγγέλματος του συμβολαιογράφου συνιστά δυσανάλογη προσβολή του δικαιώματος της ελευθερίας εγκατάστασης που παρέχει η Συνθήκη.
Την ίδια ημέρα εκδικάζονται οι προσφυγές της Επιτροπής για το ίδιο θέμα κατά του Βελγίου, της Γαλλίας, του Λουξεμβούργου, της Αυστρίας και της Γερμανίας.
Υπέρ της Ελλάδας θα παρέμβουν η Τσεχία, η Γαλλία, η Λιθουανία, η Σλοβακία και η Σλοβενία, ενώ υπέρ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα παρέμβει το Ηνωμένο Βασίλειο.
Απαγόρευση χρήσης ορισμένων τύπων αλιευτικών δικτύων
Την Πέμπτη 29 Απριλίου εκδικάζεται η υπόθεση των αλιευτικών δικτύων.
Το 2003, ο Π. Καρανικόλας και 19 άλλοι επαγγελματίες αλιείς και ιδιοκτήτες αλιευτικών σκαφών, κάτοικοι Καβάλας, ζήτησαν να τους χορηγηθεί άδεια για την αλιεία σαρδέλας με μικρά κυκλικά δίκτυα, υπό την επιφύλαξη των περιλαμβανομένων στον κανονισμό 1626/94 περιορισμών και χαρακτηριστικών γνωρισμάτων. Η Διεύθυνση Θαλάσσιας Αλιείας του Υπουργείου Γεωργίας απάντησε ότι η ικανοποίηση του αιτήματος ήταν αδύνατη διότι η χορήγηση αδειών αλιείας με μικρά κυκλικά δίκτυα απαγορευόταν με το προεδρικό διάταγμα 542/1985, το οποίο αποτελούσε πρόσθετο μέτρο αλιείας σε σχέση με τον κανονισμό 1626/1994.
Στο πλαίσιο της διαφοράς αυτής το Συμβούλιο της Επικρατείας υπέβαλε ερωτήματα στο ΔΕΕ σχετικά με το αν επιτρέπεται να θεσπίζονται από κράτος-μέλος πρόσθετα μέτρα συνιστάμενα στην ολοσχερή απαγόρευση της χρησιμοποιήσεως αλιευτικών εργαλείων, των οποίων η χρησιμο ποίηση είναι κατ'Α αρχήν επιτρεπτή σύμφωνα με τις διατάξεις του κανονισμού 1626/94.