8 Απριλίου 2010

Συνάντηση Δρούτσα - Νταβούτογλου στην Αγκυρα


Μηνύματα εν όψει των συνομιλιών που θα έχουν σήμερα στην Αγκυρα αντάλλαξαν χτες οι Δημήτρης Δρούτσας και Αχμέτ Νταβούτογλου, σε μία προσπάθεια να προκαθορίσουν την ατζέντα των συζητήσεων που αρχίζουν σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και θα ολοκληρωθούν στη συνάντηση Παπανδρέου - Ερντογάν στην Αθήνα (τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου).Oπως όμως σωστά επισημαίνει η εφημερίδα το Βήμα η Αγκυρα διαθέτει τη δύναμη πυρός, τη διπλωματική εξασφάλιση, μα και την πολλαπλά εκπεφρασμένη βούληση να απαιτήσει και πιθανότατα να επιβάλει,μόνο το πώς και το πότε δεν γνωρίζουμε..Στην συνέντευξη του o τούρκος υπουργός Εξωτερικών ΑΧΜΕΤ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ανέφερε μεταξύ των άλλων: 1)ότι θα πρέπει να μπουν στο τραπέζι όλες οι διαφορές και όχι μόνο η υφαλοκρηπίδα 2) ότι οι πλόες που πρόσφατα ακολούθησαν τα πολεμικά μας πλοία στο Αιγαίο είναι απολύτως σύμφωνοι με το διεθνές δίκαιο και την εθιμική πρακτική και οτι υψηλόβαθμοι έλληνες αξιωματούχοι ανακοίνωσαν δημοσίως ότι οι διελεύσεις των τουρκικών πολεμικών πλοίων ακολούθησαν τους κανόνες της αβλαβούς διέλευσης και 3)ότι Είμαστε αποφασισμένοι να αναζητήσουμε κάθε οδό για την επίτευξη συνολικής και βιώσιμης επίλυσης όλων των διαφορών και προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών, ειδικά όσων σχετίζονται με το Αιγαίο.

Συνάντηση Δρούτσα - Νταβούτογλου στην Αγκυρα
Μηνύματα εν όψει των συνομιλιών που θα έχουν σήμερα στην Αγκυρα αντάλλαξαν χτες οι Δημήτρης Δρούτσας και Αχμέτ Νταβούτογλου, σε μία προσπάθεια να προκαθορίσουν την ατζέντα των συζητήσεων που αρχίζουν σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και θα ολοκληρωθούν στη συνάντηση Παπανδρέου - Ερντογάν στην Αθήνα (τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου).

Σε συνέντευξή του, που δημοσίευσε η τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ», ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας επαναλαμβάνει ότι πρόθεσή του είναι να μεταφέρει στην Αγκυρα ένα «μήνυμα φιλίας», αλλά και να ζητήσει από την τουρκική πλευρά συγκεκριμένες πράξεις -και όχι μόνο λόγια- με στόχο τη βελτίωση του κλίματος. Σε αυτό το πλαίσιο η ελληνική πλευρά θα θέσει το ζήτημα των υπερπτήσεων από τουρκικά μαχητικά σε κατοικημένα ελληνικά νησιά καθώς και των παρενοχλήσεων σε αεροσκάφη και ελικόπτερα της FRONTEX.

Ο κ. Δρούτσας τονίζει πως «δικαιώματα και αξίες δεν τίθενται υπό διαπραγμάτευση», ενώ η Αθήνα είναι έτοιμη να συζητήσει για το Αιγαίο μόνο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών απαντώντας σε ερώτηση για τις «αβλαβείς διελεύσεις» τουρκικών πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο, υπογραμμίζει ότι θα θέσει το ζήτημα στο συνομιλητή του, καθώς «είναι πρόκληση για εμάς να περιφέρονται και μάλιστα με αυτόν τον τρόπο δίπλα στα παράλιά μας τουρκικές φρεγάτες».

Για την υφαλοκρηπίδα

Παρέμβαση για το θέμα της υφαλοκρηπίδας έκανε και ο αρμόδιος τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής της ΝΔ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, τονίζοντας ότι η οριοθέτηση είναι και η μοναδική ελληνοτουρκική εκκρεμότητα για το Αιγαίο.

Στον αντίποδα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, επιχείρησε να προκαταλάβει τις συζητήσεις που θα διεξαχθούν σήμερα, δηλώνοντας σε συνέντευξή του στο «Βήμα» ότι η υφαλοκρηπίδα δεν είναι η μοναδική ελληνοτουρκική διαφορά στο Αιγαίο. «Μακάρι να ήταν μόνο μία (η διαφορά μας). Ωστόσο, η οριοθέτηση της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας είναι μόνο μία από τις εκκρεμείς διαφορές στο Αιγαίο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νταβούτογλου. Παράλληλα, ισχυρίζεται ότι η Αθήνα δεν εξέφρασε επισήμως αντιρρήσεις για τις διελεύσεις των τουρκικών πολεμικών πλοίων και κατηγορεί τα ελληνικά ΜΜΕ ότι δημιούργησαν κλίμα έντασης με τα σχόλιά τους.

Ο Δ. Δρούτσας ξεκίνησε την επίσκεψή του χτες το απόγευμα από την Κωνσταντινούπολη και επισκέφτηκε το Φανάρι, όπου συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στον οποίο υποσχέθηκε ότι θα θέσει το ζήτημα των δικαιωμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον Αχμέτ Νταβούτογλου.agelioforos.gr

Θέλουμε έργα, όχι λόγια»
Ελληνοτουρκικά: νέα ώθηση στις διερευνητικές επαφές ανακοινώνουν Δρούτσας- Νταβούτογλου- Αριστοτελία Πελώνη


Με «μπόνους» τη συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, αλλά και την από κοινού με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωση για επιτάχυνση των ελληνοτουρκικών διερευνητικών επαφών πραγματοποιεί σήμερα την επίσημη επίσκεψή του στην Αγκυρα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

O Δ. Δρούτσας, κατά τη συνάντησή του χθες στο Φανάρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο- ο οποίος του ευχήθηκε και καλή τύχη για τις σημερινές συναντήσεις- υπογράμμισε ότι θα θέσει τα ζητήματα του Πατριαρχείου, «ζητήματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», όπως τόνισε, στις σημερινές του συναντήσεις στην Αγκυρα.

Ανώτερη διπλωματική πηγή σημείωνε ότι οι κ.κ. Δρούτσας και Νταβούτογλου αναμένεται με κοινές τους δηλώσεις να ανακοινώσουν σήμερα πως δίνεται νέα ώθηση στις διερευνητικές επαφές, οι οποίες, τουλάχιστον για την ελληνική πλευρά, θα ήταν ευκταίο να καταλήξουν σε οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας σε εύλογο χρονικό διάστημα και αν δεν καταστεί αυτό δυνατό, τότε να υπάρξει προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι δεν αποκλείεται σήμερα να ανακοινωθεί κάποια κοινή πρωτοβουλία διμερούς συνεργασίας στον τομέα του περιβάλλοντος και του τουρισμού, ακόμη και η ανάληψη κοινής πρωτοβουλίας σε περιφερειακό επίπεδο στα Βαλκάνια (Βοσνία και Ερζεγοβίνη) και τη Μέση Ανατολή.

Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι οδηγός για το νέο αυτό κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι η περίοδος 1999- 2004, κατά την οποία ακολουθήθηκε επιτυχημένη πολιτική, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, «θέλουμε να δούμε τα μηνύματα της τουρκικής ηγεσίας ως θετικά και ειλικρινή, αλλά περιμένουμε πράξεις». Κύριος στόχος της επίσκεψης πάντως είναι η προετοιμασία της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα στις αρχές Ιουνίου, κατόπιν της πρόσκλησης που του έχει απευθύνει ο Γιώργος Παπανδρέου.

Οι υπερπτήσεις

Η ελληνική πλευρά αναμένεται να θέσει και το ζήτημα των τουρκικών υπερπτήσεων του Φαρμακονησίου, καθώς και των διελεύσεων των τουρκικών πλοίων από το Αιγαίο που ενέχουν κινδύνους πρόκλησης ατυχήματος, αν και παρά τη δεδηλωμένη ενόχλησή της η Αθήνα γνωρίζει την απάντηση της τουρκικής πλευράς που είναι ότι τα τουρκικά πλοία ακολουθούν τους κανόνες της αβλαβούς διέλευσης.ΝΕΑ

Μην εκπλαγεί κανείς
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π. ΜΑΛΟΥΧΟΣ

Η σημαντική χθεσινή συνέντευξη Νταβούτογλου στο «Βήμα» δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών: «Μακάρι να ήταν μόνο μία η διαφορά με την Ελλάδα» είπε, μιλώντας για την υφαλοκρηπίδα. Και έσπευσε να δώσει την πλήρη ευλογία του στις τουρκικές φρεγάτες που οι «κακοί στρατηγοί» στέλνουν έξω από το Σούνιο...
Η Τουρκία εξοπλίζεται όσο ποτέ. Και, μάλιστα, με δομή δυνάμεων σχεδιασμένη ειδικά για να επιβάλλει δεδομένα στο Αιγαίο. Την ίδια στιγμή έχει ήδη καταστεί διεθνής παίκτης μεγάλης ισχύος, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται σε πολλαπλή αδυναμία. Η Αγκυρα διαθέτει τη δύναμη πυρός, τη διπλωματική εξασφάλιση, μα και την πολλαπλά εκπεφρασμένη βούληση να απαιτήσει και πιθανότατα να επιβάλει. Αυτό είναι πλέον βέβαιο. Μόνο το πώς και το πότε δεν γνωρίζουμε. Οι «οιωνοί» όμως δείχνουν ότι προετοιμάζεται. Οτι δεν αργεί.gmalouchos@tovima.gr-ΒΗΜΑ