27 Απριλίου 2010

Γ.Γ. Υπουργείου Οικονομικών: «Θα παραμείνουν οι προιστάμενοι οι οποίοι θα επιδείξουν έργο»

Να χάσουν τον ύπνο τους για να πιάσουν τους στόχους. Όποιος δεν επιτυγχάνει τους στόχους, δεν μπορεί να ασκεί και διευθυντικά καθήκοντα» ήταν το αυστηρό προειδοποιητικό μήνυμα προς τους προϊσταμένους των εφοριών του γενικού γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών Δημήτρη Γεωργακόπουλου.

Όπως εκτίμησε εάν οι εφορίες «βάλουν τα δυνατά τους» μπορεί να καλυφθεί το χαμένο έδαφος για την επίτευξη του στόχου αύξησης των εσόδων του κράτους, όπως προβλέπεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

«Εάν οι εφορίες βάλουν τα δυνατά τους μπορούν να καλύψουν τη διαφορά του α' τριμήνου. Συνήθως τα έσοδα είναι περισσότερα κατά το β' και γ' τρίμηνο, ενώ υπάρχει και η αλλαγή των συντελεστών που έγινε στο ΦΠΑ», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Γεωργακόπουλος, σε δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη, όπου το πρωί ηγήθηκε σύσκεψης με τα διευθυντικά στελέχη των ΔΟΥ της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο κ. Γεωργακόπουλος γνωστοποίησε ότι κατά το α' τρίμηνο του 2010 τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και στο σύνολο της Μακεδονίας, ελάχιστες ήταν οι ΔΟΥ, που έπιασαν τους στόχους αύξησης των εσόδων, καθώς και ότι η εικόνα είναι περίπου ίδια σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

«Στη Μακεδονία 2-3 εφορίες έπιασαν τους στόχους που είχαμε, οι υπόλοιπες είχαν αποκλίσεις, που ξεκινούν από 1,5% και φθάνουν μέχρι 25%», σημείωσε.

Ο μέσος όρος της απόκλισης όσον αφορά στο στόχο αύξησης των εσόδων κατά το πρώτο τρίμηνο διαμορφώνεται στο 20%, και όσον αφορά στις καθυστερούμενες οφειλές στο 2,5%.

Ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών διεμήνυσε προς τους προϊσταμένους των ΔΟΥ ότι η παραμονή τους στις θέσεις τους θα κριθεί από την επίτευξη των στόχων, που καλούνται να επιτύχουν.

«Τους ζήτησα να χάσουν τον ύπνο τους για να πιάσουν τους στόχους. Όποιος δεν επιτυγχάνει τους στόχους, δεν μπορεί να ασκεί και διευθυντικά καθήκοντα, τι θα κάνει, θα κάθεται να ζεσταίνει την καρέκλα; Και όλοι θα κριθούν με το νέο νόμο του υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης που ψηφίστηκε πρόσφατα», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως διευκρίνισε οι πρώτες τέτοιες «κρίσεις» θα γίνουν μέσα στο Μάιο.

Ο κ. Γεωργακόπουλος απέκλεισε, τέλος, το ενδεχόμενο τροποποιήσεων στο φορολογικό νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα, με βάση πιθανές προτάσεις που θα τεθούν επί τάπητος από τα κλιμάκια ΔΝΤ-ΕΕ, που βρίσκονται στην Αθήνα μετά την ενεργοποίηση του μεικτού μηχανισμού στήριξης.

«Εκείνο το οποίο θα συμπληρωθεί είναι η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του υπουργείου, τους επόμενους μήνες, που θα αποτελέσει και μία μεγάλη τομή», επισήμανε.

Οι βασικές αρχές της αναδιάρθρωσης των ελεγκτικών υπηρεσιών του ΥΠΟΙΚ

«Μεγάλη τομή» για τη λειτουργία των εισπρακτικών μηχανισμών του κράτους θα αποτελέσει η προωθούμενη αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, στόχος της οποίας είναι να λειτουργήσει συμπληρωματικά στο προσφάτως ψηφισθέν φορολογικό νόμο, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών θεμάτων του υπουργείου, Δημήτρης Γεωργακόπουλος, κατά την ομιλία του στο 2ο ετήσιο φορολογικό συνέδριο σήμερα Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη.

Όσον αφορά στο νέο μοντέλο διοίκησης του υπουργείου Οικονομικών, ο Δ. Γεωργακόπουλος ανέφερε ότι εξετάζεται η αναδιοργάνωση με ενοποίηση όλων των κλάδων, μόνο σε επίπεδο επιτελικών και περιφερειακών υπηρεσιών και διακριτή δράση των τοπικών μονάδων όπως είναι σήμερα. «Με αυτό το μοντέλο πετυχαίνουμε μείωση μέχρι και 50% της Κεντρικής Υπηρεσίας και του αριθμού των τοπικών μονάδων μέχρι και 30%», εξήγησε.

Περαιτέρω, γνωστοποίησε ότι προωθείται η δημιουργία μίας ενδιάμεσης Υπηρεσίας Περιφερειακής Διοίκησης, η οποία θα αποτελεί τον ενδιάμεσο κρίκο στην επικοινωνία της διοίκησης και των τοπικών υπηρεσιών ΔΟΥ. Η διαμόρφωση της υπηρεσίας αυτής προτείνεται να είναι ανάλογη με τη νέα διοικητική διαίρεση της χώρας, σύμφωνα με τον Καλλικράτη. Ο αριθμός των ΠΦΚ θα είναι τόσος όσος και ο αριθμός των περιφερειών.

Ο γενικός γραμματέας επισήμανε ότι καταβλήθηκε προσπάθεια ο καινούργιος φορολογικός νόμος να διαπνέεται από φορολογική δικαιοσύνη και φορολογική ισότητα, αν και παραδέχθηκε ότι «το επαναλαμβανόμενο επί χρόνια φαινόμενο της πολυπλοκότητας του φορολογικού συστήματος οφείλεται στο πολύπλοκο και το δυσνόητο της φορολογικής νομοθεσίας, που ούτε και τώρα αποφύγαμε δυστυχώς».

«Η αντιμετώπιση και επίλυση των δυσλειτουργιών είναι το επιτακτικά απαιτητό επόμενο βήμα μας», είπε, προσθέτοντας ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα προωθούνται ο εκσυγχρονισμός του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, μέτρα μείωσης της γραφειοκρατίας και του κόστους, επέκταση χορήγησης ΑΦΜ σε όλους τους Έλληνες από τη γέννησή τους και στους οικονομικούς μετανάστες από τη νομιμοποίησή τους, η Δημιουργία Οργάνου για τη γρήγορη και δίκαιη λύση των διαφορών μεταξύ φορολογικής αρχής και φορολογουμένων και η δημιουργία Φορολογικών Δικαστηρίων.