Αυτά που συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες δεν έχουν καμιά λογική εξήγηση: Εξηγούμαι: - Στις 25 Μαρτίου ανακοινώθηκε ο κοινός μηχανισμός στήριξης της Ελλάδος από το ΔΝΤ και την Ε.Ε. Η συμμετοχή του ΔΝΤ υπολογιζόταν περίπου στα 15 δις ευρώ κατά το Reuters.
- Την Κυριακή 11 Απριλίου, σε τηλεδιάσκεψη, καθορίστηκαν οι λεπτομέρειες του μηχανισμού στήριξης. Θριαμβολογούσε, την επομένη το ΕΘΝΟΣ: «Φρένο στα σενάρια τρόμου, με τη χώρα να μπορεί να λάβει ανά πάσα στιγμή 40 δισ. για φέτος και άλλα 40 την επόμενη διετία. Μετά τη χθεσινή απόφαση της Ε.Ε., η κυβέρνηση μπορεί ανά πάσα στιγμή να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης και να λάβει δάνεια συνολικού ύψους 40 δισ. ευρώ για το 2010 (τα 30 από τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης και τα 10 από το ΔΝΤ) και να έχει στη διάθεσή της άλλα 40 δισ. για τη διετία 2011-2012.»
- Ο πρωθυπουργός από την Κύπρο υποδέχθηκε ευνοϊκά την απόφαση του Eurogroup λέγοντας “Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πήρε σάρκα και οστά. Η σημερινή εξέλιξη δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, τη χώρα μας. Είναι μια σημαντική απόφαση για την ίδια την Ευρώπη, για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση” δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε «Κανείς πια δεν μπορεί να παίζει με το κοινό μας νόμισμα, κανείς δεν μπορεί να παίζει με την κοινή μας μοίρα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν, είναι και παραμένει μία κοινότητα κοινών αξιών, κοινών στόχων και αλληλεγγύης“.
- Την επομένη, 12 Απριλίου τα spreads βρέθηκαν στις 330 μονάδες, ενώ το χρηματιστήριο σημείωνε άνοδο άνω του 3%.
- Στις 15 Απριλίου, ενώ τα spreads σκαρφάλωναν στις 435 μονάδες ο κ. Παπακωνσταντίνου έστειλε (ενώ διαρκούσε η συνεδρίαση του ΧΑΑ) την περίφημη επιστολή προς ΔΝΤ και ΕΕ, για την ενεργοποίηση του μηχανισμού. Η είδηση οδήγησε σε πτώση το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του γερμανικού στις 408! Και το χρηματιστήριο, ενώ ήταν στο κόκκινο, γύρισε σε άνοδο!
- Aφού μεσολάβησε μια εβδομάδα ήξεις-αφίξεις, την Πέμπτη 22 Απριλίου: «Νέο αρνητικό ρεκόρ 12ετίας, σημείωσε το spread στα ομόλογα, όπως και το ασφάλιστρο κινδύνου (CDS). Η διαφορά απόδοσης μεταξύ του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο εκτοξεύθηκε μέχρι τις 606,17 μονάδες (άνοιξε στις 502). Το επιτόκιο του ομολόγου αναφοράς διαμορφώνεται στο 8,57% (άνοιξε στο 8,14%) και του 2ετούς στο 9,74% (+2,03% σε σχέση με το άνοιγμα).
- Από τις 12 Απριλίου, το επιτόκιο του 10ετούς τίτλου είχε αυξηθεί πάνω από 100 μονάδες.
- Άνοδο, στο επίπεδο-ρεκόρ των 565 μονάδων, υψηλότερο επίπεδο στην Ευρώπη (από 485,7 την Τετάρτη), σημείωσε το ασφάλιστρο έναντι του κινδύνου αθέτησης πληρωμών (CDS). Το αντίστοιχο Ιρακινό CDS ήταν 200 μονάδες χαμηλότερα!
- Mε το spread στις 570 μονάδες βάσης, οι πιθανότητες χρεοκοπίας της χώρας αναμένεται να έχουν ξεπεράσει το 35%, όσο δηλαδή το Πακιστάν.
- Ακόμα και ένα μαθητευόμενος γνωρίζει ότι όταν τα CDS διαπραγματεύονται σε επίπεδα ίσα ή μεγαλύτερα από αυτά των ομολόγων, οι αγορές προεξοφλούν αναδιάρθρωση δανείων ή στάση πληρωμών.
- Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs για την Ευρώπη, Έρικ Νίλσεν, εκτιμά, ότι η ελληνική κυβέρνηση ίσως προτείνει εθελοντικά στους ομολογιούχους μία συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους, «σε κάποια στιγμή μέσα στους επόμενους μήνες.»
- Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους βλέπει ακόμα, σε έκθεση της με ημερομηνία 21 Απριλίου, και η JP Morgan.
- Σύμφωνα με το Bloomberg, οι επενδυτές ανησυχούν ότι το Ελληνικό Δημόσιο είτε θα μειώσει είτε θα μεταθέσει χρονικά ένα τμήμα της αποπληρωμής του χρέους (ή των τόκων) στους κατόχους ελληνικών ομολόγων.
- «Η αγορά έχει χάσει τελείως την εμπιστοσύνη της στην Ελλάδα», σχολίασε ο στρατηγικός αναλυτής της αγοράς σταθερού εισοδήματος της Nomura International, στο Λονδίνο, Σιν Μαλόνεϊ.
- Σημειώνεται ότι τα CDS είναι υψηλότερα από την Ελλάδα στην Αργεντινή (843), τη Βενεζουέλα (815) και το Πακιστάν (649).
Μπορεί κάποιος να μας απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα: - Γιατί δεν ενεργοποιήθηκε αμέσως ο μηχανισμός στήριξης; Η δικαιολογία ότι η ΕΕ δεν είχε την τεχνογνωσία δεν ευσταθεί, γιατί μπορούσε να ενεργοποιηθεί άμεσα το σκέλος βοήθειας του ΔΝΤ, που και εμπειρία διαθέτει και τεχνογνωσία.
- Μήπως η Κυβέρνηση, φοβούμενη το πολιτικό κόστος, σκοπίμως απέφυγε να ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού και ήλπιζε ότι η ύπαρξη του και μόνο θα ήταν αρκετή για να ηρεμήσει τις αγορές; Αν, ναι, ποιος εισηγήθηκε και ποιος ανέλαβε τη σχετική ευθύνη;
- Δεν γνώριζε το οικονομικό επιτελείο ότι όταν τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι της αθέτησης πληρωμών (τα περίφημα CDS) διαπραγματεύονται σε επίπεδα ίσα ή μεγαλύτερα από αυτά των ομολόγων, οι αγορές προεξοφλούν αναδιάρθρωση δανείων ή στάση πληρωμών και ότι κάποιοι έχουν ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΩΘΟΥΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΤΩΧΕΥΣΗ γιατί θα κερδίσουν περισσότερα από την πτώχευση; Γνωστή πρακτική: βουλιάζεις το πλοίο για να εισπράξεις την ασφάλεια!
- Γιατί περίμεναν έξη μήνες για να οριστικοποιήσουν τα στοιχεία για το έλλειμμα και κυρίως γιατί αυτή η ανακοίνωση έγινε εν μέσω θυέλλης, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί μια ήδη βεβαρυμένη κατάσταση;
- Τέλος, όλα αυτά συνέβησαν επειδή είναι άσχετοι, ανίκανοι ή μήπως απλώς αδίσταχτοι;
Πολύ φοβούμαι ότι ο κ. Παπανδρέου, σκεπτόμενος μικροπολιτικά και ενδιαφερόμενος αποκλειστικά και μόνο για το πολιτικό του σαρκίο, επιχείρησε να εξουθενώσει ψυχολογικά τον ελληνικό λαό, ώστε να δεχθεί την προσφυγή στο ΔΝΤ, ως λύση σωτηρίας, αφού προηγουμένως έχει πειστεί ότι κάθε άλλη λύση, είναι χειρότερη. Και μπροστά σ’ αυτή τη λογική, είναι αδιάφορο για τον κ. Παπανδρέου, το κόστος που πληρώνει η χώρα και τη ζημιά που υφίσταται. Τελικά, είναι μάλλον αδίσταχτοι! |