Προτάσεις να μετατραπεί η Εξεταστική Επιτροπή για την οικονομία σε Προανακριτική άρχισαν να διατυπώνονται στο ΠαΣοΚ, τις οποίες εξετάζει το Μέγαρο Μαξίμου. Αν και ακόμη δεν έχει καν καθοριστεί η ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει τις εργασίες της η νέα αυτή Εξεταστική Επιτροπή ούτε ποιοι βουλευτές θα συμμετέχουν σε αυτήν, οι βουλευτές στο κυβερνών κόμμα έχουν χωριστεί σε δύο κατηγορίες: σε αυτούς που ζητούν όχι μόνο Εξεταστική αλλά και Προανακριτή και σε εκείνους που εκφράζουν αμφιβολίες αν τελικά, με τα spreads χθες πάνω από 660 μονάδες βάσης, είναι χρήσιμο αυτή την ώρα να αρχίσει μια αντιπαράθεση στη Βουλή.
Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου κ. Φ. Πετσάλνικος βεβαίωσε ότι μπορεί η Εξεταστική Επιτροπή να λάβει χαρακτήρα Προανακριτικής, αν βεβαίως προκύψουν στοιχεία εις βάρος πολιτικών προσώπων. Ο πρώην υπουργός κ. Γ. Φλωρίδης επισημαίνει απλώς ότι οι Εξεταστικές Επιτροπές είναι χρήσιμες μόνο αν προάγουν τη διαφάνεια, αλλά δεν πρέπει να συστήνονται για να γίνονται εκκαθαρίσεις προσώπων και αντίπαλων κομμάτων. Με τη θέση του αυτή τάσσεται σαφώς εναντίον τού να χρησιμοποιούνται οι Εξεταστικές Επιτροπές ως μέσον εκδίκησης για πολιτικούς αντιπάλους. Κορυφαίο μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ και πρώην υπουργός, όταν ρωτήθηκε χθες από «Το Βήμα» αν συμφωνεί με τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί από βουλευτές του ΠαΣοΚ για τη μετατροπή της Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία σε Προανακριτική, απάντησε: «Εδώ που φτάσαμε τι σημασία έχει; Με τα spreads τόσο υψηλά νομίζετε ότι έχει αξία εάν θα πάνε σε Εξεταστική ή σε Προανακριτική Επιτροπή;» , ενώ ένας άλλος πρώην υπουργός των κυβερνήσεων ΠαΣοΚ δήλωσε: «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε στρατοδικεία...» .
Την ίδια ώρα όμως πολλοί βουλευτές ζητούν από τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Χρ. Παπουτσή να ενεργοποιηθεί αμέσως η Εξεταστική Επιτροπή και αν προκύψουν στοιχεία εναντίον πολιτικών προσώπων, αμέσως να μετατραπεί σε Προανακριτική: «Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες, δεν μπορεί κάποιοι να μένουν εσαεί ατιμώρητοι», λένε, χωρίς όμως να θέλουν το όνομά τους να δημοσιοποιηθεί. Ενδεικτικό της αλλαγής στάσης ορισμένων βουλευτών είναι και του βουλευτή Μαγνησίας κ. Κ. Καρτάλη, ο οποίος δηλώνει τώρα ότι είναι πεπεισμένος πως πρέπει να ενεργοποιηθεί Εξεταστική Επιτροπή αλλά μόνο για την περίοδο 2004-2009. Τους βουλευτές ενόχλησαν τόσο οι δηλώσεις του κ. Αντ. Σαμαρά ο οποίος αποκάλεσε τον Πρωθυπουργό «νεοφιλελεύθερο σοσιαλιστή» όσο και οι δηλώσεις του κ. Αλ. Αλαβάνου ο οποίος ζήτησε να απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα του Πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει, τέλος, και για τα δύο κόμματα η δικαστική εξέλιξη στη μήνυση την οποία έχει υποβάλει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης για τα ψευδή στατιστικά στοιχεία που δίνονταν στις Βρυξέλλες. Αν στην ανάκριση προκύψουν στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα τότε ο φάκελος αποστέλλεται αμέσως στη Βουλή για τα περαιτέρω.