19 Απριλίου 2010

Προβλήματα με τη βίζα στην Ρωσία και Τουρκία

Αισιόδοξος για την πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν εμφανίστηκε πάλι ο νομάρχης Δωδεκανήσου Γιάννης Μαχαιρίδης. Η θετική του εκτίμηση όπως υποστήριξε στηρίζεται σε στατιστικά στοιχεία, που έδειξαν πως οι κρατήσεις δεν πάνε και άσχημα την τρέχουσα περίοδο. "Το γεγονός ότι στο πρώτο τρίμηνο καταγράφεται αύξηση της τάξεως του 11% δείχνει πως θα πάμε καλά ίσως καλύτερα απο πέρσι" δήλωσε ο κ Μαχαιρίδης
Οι ξενοδόχοι του νησιού μας βέβαια ανησυχούν για το γεγονός ότι δεν παρουσιάζουν αύξηση οι κρατήσεις από τις δύο μεγάλες τουριστικές αγορές, που κάθε χρόνο δίνουν χιλιάδες τουρίστες στη Ρόδο. Ελπίδα για το νησί μας αποτελούν οι αφίξεις των τουριστών από τη Ρωσία η οποία αποτελεί μια αγορά που χρόνο με το χρόνο αναπτύσσεται ακόμη περισσότερο.
Αισιοδοξία προκάλεσαν μάλιστα οι ανακοινώσεις που έγιναν από το υπουργείο Πολιτισμού -Τουρισμού για την απλούστευση των διαδικασιών, για τη χορήγηση βίζας στους Ρώσους που θέλουν να επισκεφθούν τη χώρα μας .
Ωστόσο φαίνεται πως υπάρχουν και εξαιρέσεις καθώς όπως καταγγέλθηκε στο νομάρχη Γ Μαχαιρίδη από το προξενείο της χώρας μας στο Νοβοροσίσκ , ζητούνται περισσότερα δικαιολογητικά, για την χορήγηση της βίζας, γεγονός που δυσχεραίνει την κατάσταση και αποθαρρύνει τους Ρώσους από το να έρθουν στην περιοχή μας για να κάνουν διακοπές. Η καταγγελία στο νομάρχη έγινε από ένα πρακτορείο της περιοχής μας που διακινεί Ρώσους τουρίστες.
"Μεταξύ των δικαιολογητικών που ζητούνταν, ήταν και αντίγραφο του βιβλιαρίου καταθέσεων του εκάστοτε Ρώσου. Αυτά είναι υπερβολές γιατί στέκονται εμπόδιο στον τουρισμό μας. Η συνθήκη Σένγκεν καθορίζει συγκεκριμένα δικαιολογητικά. Όταν ζητούνται περισσότερα από αυτά που έχουν καθοριστεί δυσχεραίνεται η κατάσταση" δήλωσε ο νομάρχης Δωδεκανήσου Γιάννης Μαχαιρίδης .
Αναφορά έγινε και στις προσπάθειες που καταβάλλονται για να απλουστευθούν οι διαδικασίες χορήγησης βίζας και για τους Τουρκους που θέλουν να επισκεφθούν τα νησιά. Το θέμα όπως είπε ο νομάρχης ξεκίνησε από τη Μυτιλήνη και έφθασε και στα Δωδεκάνησα . Ειδικότερα όπως ανακοινώθηκε φορείς από τους συνοριακούς νομούς του Αιγαίου με επιστολή τους ζητούν από τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον υπουργό Εξωτερικών την αλλαγή του καθεστώτος της βίζας, που ισχύει για Τούρκους πολίτες.
Η επιστολή υπογράφεται από νομάρχες, δημάρχους και εκπροσώπους επιμελητηρίων, τουριστικών φορέων και κατοίκων των νησιών Ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου.Όπως επισημαίνουν, στόχος μιας τέτοιας ενέργειας θα είναι η εξασφάλιση -για τουριστικούς και εμπορικούς λόγους- αμοιβαιότητας στις επισκέψεις και η δυνατότητα ευκολότερης επικοινωνίας των πολιτών, στις δύο ακτές του Αιγαίου. Υπογραμμίζουν δε, πως ανάλογο αίτημα είχε υποβληθεί και στις κυβερνήσεις Κ. Σημίτη και Κ. Καραμανλή, αλλά το ζήτημα παραμένει, όπως βέβαια «παραμένει και η κραυγαλέα ετεροβαρής (σε βάρος της Ελλάδας) σχέση στη διακίνηση επισκεπτών στο Αιγαίο».
Όπως αναφέρουν οι φορείς , «αναγνωρίζοντας τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, η πρότασή μας για να είναι ευέλικτη και υλοποιήσιμη περιορίστηκε σε δύο μόνο ζητήματα: Στην καθιέρωση ειδικής βίζας για επισκέπτες, που έρχονται στα νησιά χωρίς διανυκτέρευση, η οποία θα χορηγείται από τους κατά τόπους σταθμούς ελέγχου διαβατηρίων, όπως συμβαίνει και με τους Τούρκους επιβάτες των κρουαζιεροπλοίων. Και στην αναγνώριση, χωρίς θεώρηση βίζας, των «πράσινων» διαβατηρίων των Τούρκων πολιτών (επιστήμονες, επιχειρηματίες κ.λπ), όπως συμβαίνει και σε όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ».
Σύμφωνα με τους υπογράφοντες την επιστολή «το ενδιαφέρον προέρχεται από την ανάγκη για αμεσότερη επαφή των πολιτών μεταξύ τους στις δύο ακτές του Αιγαίου, ώστε με την αμοιβαιότητα των επισκέψεων να αμβλυνθεί το ετεροβαρές για την χώρα μας "ισοζύγιο επικοινωνίας". Έτσι εκτιμάται ότι θα ωφεληθεί το εμπόριο, ο τουρισμός και ο πολιτισμός στα νησιά και μάλιστα σε περίοδο χαμηλής ζήτησης, αφού οι Τούρκοι επισκέπτες, που κι αυτοί απασχολούνται με τον τουρισμό, προτιμούν να επισκέπτονται τα νησιά στις αρχές και στα τέλη της περιόδου».
Ο κ. Μαχαιρίδης μίλησε και για το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με τα σκουπίδια στο αεροδρόμιο του νησιού μας . "Διαπιστώθηκε ότι η ΥΠΑ δεν μπορεί να πληρώνει Είναι δυνατό όμως οι χρήστες του αερολιμένα να πληρώνουν το τίμημα . Αυτό έχει αποφασιστεί ήδη όπως με διαβεβαίωσε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών" δήλωσε ο νομάρχης.
Ο κ. Μαχαιρίδης εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να βρεθεί λύση για να μην υπάρχει αυτό το θέαμα στο αεροδρόμιο του νησιού μας τώρα που έχει ξεκινήσει η τουριστική σεζόν.