21 Απριλίου 2010

Πληθώρα ρυθμίσεων στη Βουλή λόγω της... επιτήρησης


Του Γιωργου Σ. Μπουρδαρα

Τα σημάδια που αφήνει η βαριά σκιά των άσχημων οικονομικών εξελίξεων και της επιτήρησης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα είναι τα τελευταία 24ωρα περισσότερο από εμφανή στις κοινοβουλευτικές και νομοθετικές εργασίες. Οτιδήποτε και αν συζητείται στη Βουλή, «διανθίζεται» από αναφορές και συγκρούσεις για το ποιος φέρει την ευθύνη για τα αδιέξοδα, ενώ την ίδια ώρα πολλαπλασιάζονται οι ταχύτητες κατάθεσης - επεξεργασίας και ψήφισης σχεδίων νόμων.

Ως προς το τελευταίο, ενδεικτικό είναι το χθεσινό παράδειγμα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τις «Εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια». Μαζί με αυτό, η κυβέρνηση επέλεξε να προωθήσει προς έγκριση… πέντε σημαντικές τροπολογίες: Για τις προμήθειες των νοσοκομείων, για τα φαρμακεία ιδιωτικών κλινικών, για θέματα ασφάλισης επαγγελματιών σε χωριά κάτω των 2.000 κατοίκων, καθώς και για την επιβολή κυρώσεων σε παραβάτες ως προς τη συνταγογράφηση, τις διαφορές ΟΤΟΕ - τραπεζών και το Ολυμπιακό Χωριό. Η αντιπολίτευση διαμαρτυρήθηκε, υποστηρίζοντας ότι ορισμένες από αυτές τις τροπολογίες αποτελούν από μόνες τους ξεχωριστά νομοσχέδια και πρέπει να συζητηθούν ξεχωριστά. «Θέλουμε πολύ χρόνο για να συζητήσουμε τα άρθρα του νομοσχεδίου και τις τροπολογίες», σημείωσε από την πλευρά του και ο εισηγητής εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ κ. Χρ. Πρωτόπαπας. «Θα έχουμε όσο χρόνο χρειαζόμαστε, αλλά μέχρι τέλους της τρέχουσας εβδομάδας», είπε ο κ. Α. Λοβέρδος. «Κάθε εβδομάδα σημαίνει κόστος» πρόσθεσε, επικαλούμενος τη δύσκολη συγκυρία. «Υπάρχουν εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν άμεσα», σημείωσε με τη σειρά της η υπουργός Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Αλλο «δείγμα» της κυβερνητικής διάθεσης να εντατικοποιηθούν οι ρυθμοί είναι επίσης, τουλάχιστον σε ό, τι αφορά τη χθεσινή ημέρα, ότι βρίσκονταν σε παράλληλη διαδικασία συζήτησης τα νομοσχέδια των υπουργείων Παιδείας για τους εκπαιδευτικούς, Δικαιοσύνης για τον Ποινικό Κώδικα και Οικονομικών για την οδηγία Μπολγκενστάιν, ενώ σήμερα σειρά παίρνουν άλλα τρία νομοσχέδια (Οικονομικών, Οικονομίας, Περιβάλλοντος).

Δίνοντας μια διάσταση της πίεσης που αισθάνεται η κυβέρνηση αυτήν την περίοδο, ο κ. Λοβέρδος χθες μεταξύ άλλων σημείωσε: «Κάθε μέρα αξιολογούμαστε από την ελληνική κοινωνία και τους επιτηρητές, όντας σε μια διαδικασία αναξιοπρεπή, αλλά ρυθμισμένη από την Ε. Ε. Μια διαδικασία όχι απώλειας της εθνικής κυριαρχίας, αλλά απώλειας αξιοπρέπειας, από την οποία πρέπει να βγούμε το συντομότερο δυνατό».

Λίγο αργότερα, στην αίθουσα της Ολομέλειας αυτή τη φορά ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ τόνισε ότι έρχονται σοβαρές και επικίνδυνες εξελίξεις. «Πείτε μας μέχρι πού θα υποχωρήσετε» είπε ο κ. Γ. Καρατζαφέρης απευθυνόμενος στον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. «Η χώρα μας θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στα προβλήματα» περιορίστηκε να σχολιάσει ο υπουργός Οικονομικών, επιτιθέμενος εκ νέου στη Ν. Δ. για την κυβερνητική πολιτική της τελευταίας πενταετίας. Ο κ. Μ. Βαρβιτσιώτης (Ν. Δ.) υποστήριξε: Νομοθετείτε βιαστικά και χωρίς αναπτυξιακή προοπτική, γι’ αυτό και δεν πείθουμε τις αγορές.

πηγη Καθημερινή