Αρκετά μέλη του Εθνικού Συμβουλίου επιχειρηματολόγησαν για τη μη προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ.
Στελέχη που πρόσκεινται στην «αριστερή» πτέρυγα, όπως μεταξύ άλλων οι Γ. Παναγιωτακόπουλος και Στ. Τζουμάκας, αλλά και στελέχη που κάποτε πρόσκεινταν στην πτέρυγα των «εκσυγχρονιστών», όπως π.χ. οι Γ. Νικολάου, Μιχ. Νεονάκης, Μ. Σταυρακάκης, Ν. Μπίστης, συμπίπτουν στο ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να προσφύγει στο ΔΝΤ, ωστόσο αντιπαρατέθηκαν σε άλλα ζητήματα.
«Έχω την εντύπωση πως μας αντιμετωπίζουν ως ένα πείραμα, όπου δοκιμάζονται οι ανησυχίες και οι αντοχές του λαού», ανέφερε ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος και έκανε λόγο για «στήσιμο τον σοσιαλιστών στον τοίχο από τα διεθνή κέντρα εξουσίας».
Ο κ. Παναγιωτακόπουλος διερωτήθηκε, μεταξύ άλλων, «γιατί οι μαθητευόμενοι μάγοι του υπουργείου Οικονομικών επέλεξαν τα εύκολα και αρνήθηκαν τα δύσκολα».
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Παναγιωτακόπουλος απηύθυνε «έκκληση» στον πρωθυπουργό να «διώξει τα μαύρα σύννεφα» και «να αναμετρηθεί με τη μεγάλη πρόκληση». «Έχεις χρόνο, διαθέτεις δύναμη, μπορείς. Αλλιώς η ιστορία θα σε κρίνει αυστηρά για ό, τι συμβεί», ανέφερε το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.
«Έπρεπε να δανειστούμε από τις πρώτες δέκα ημέρες για να μην είναι αναγκασμένη να διαπραγματεύεται με την Ε.Ε., την ΕΚΤ, τους τραπεζίτες κ.α.», είπε ο Στέφανος Τζουμάκας και συμπλήρωσε ότι «δεν είναι θέμα στρατηγικής για τη χώρα το δάνειο αλλά η ανασυγκρότηση της παραγωγικής της βάσης».
Ακόμη, ανέφερε ότι δεν θα είναι «επιτυχία» εάν συγκροτηθεί το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και πως λύση θα ήταν η αλλαγή του καταστατικού της ΕΚΤ ώστε να γίνεται απευθείας δανεισμός προς τις χώρες και όχι μέσω τραπεζών των κρατών-μελών.
«Για να κάνει κάποιος μπλόφα στα χαρτιά και την πολιτική, πρέπει να έχει λεφτά», ανέφερε ο Γιάννης Νικολάου προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση δεν έχει πολιτική νομιμοποίηση για να οδηγήσει τη χώρα στο ΔΝΤ».
«Ασυζητητί πρέπει να αποφύγουμε αυτόν τον δρόμο», είπε όσον αφορά το ΔΝΤ ο Νίκος Μπίστης, προσθέτοντας ότι «πρέπει να παραμείνουμε στην ευρωπαϊκή λύση με όποιο κόστος, που μπορεί να είναι και μεγάλο». Πρόσθεσε δε ότι το ΔΝΤ σημαίνει «συγκυβέρνηση» και εκτίμησε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο «θα μας οδηγήσει αργά ή γρήγορα έξω από την ευρωζώνη».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι τοποθετήσεις των Μηνά Σταυρακάκη και Μιχάλη Νεονάκη, ο οποίος έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για «αναβλητικότητα» και «αναποφασιστικότητα» στη λήψη και εφαρμογή των μέτρων.