19 Μαρτίου 2010

Λόγια...λόγια....λόγια λόγια από χρόνια τώρα -η συνθήκη Σένγκεν έχει υπογραφεί και από Ελλάδα κάτι που ξεχνούν ορισμένοι εκτός και να φύγουμε από Ε.Ε

Το παρακάτω δημοσίευμα έγινε τον Φεβρουάριο του 2003, όσο το είδατε εσείς να παίρνει σάρκα και οστά άλλο τόσο το είδαμε και εμείς,από τη μια φωνάζουμε τους Ευρωπαίους να φυλάξουν τα θαλάσσια σύνορα που τα έχουν κουρελιάσει οι Τούρκοι και από την άλλοι Νομάρχες και Δήμαρχοι του Αιγαίου ζητούν την κατάργηση της συνθήκης σένγκεν ξεχνώντας ότι η Ελλάδα έχει προσυπογράψει αυτή τη συμφωνία!!!!!!

5/2/2003


Συνάντηση Υπουργού Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλου και Υπουργού Τουρισμού της Τουρκίας G. AKSIT

Την πλήρη ικανοποίησή τους για την πορεία εξέλιξης και κυρίως για της περαιτέρω προοπτικές της Ελληνοτουρκικής τουριστικής συνεργασίας, εξέφρασαν κατά τη σημερινή συνάντησή τους ο Υπουργός Ανάπτυξης Α.Τσοχατζόπουλος και η Υπουργός Τουρισμού της Τουρκίας κ.Guldal Aksit, που επισκέπτεται επίσημα τη χώρα μας μετά από πρόσκληση του Έλληνα Υπουργού. Μετά την κατ΄ ιδίαν συνάντησή τους οι δύο Υπουργοί προήδρευσαν της πρώτης συνεδρίασης της μικτής Ελληνοτουρκικής Επιτροπής τουριστικής συνεργασίας, που έχει συσταθεί και λειτουργεί βάσει της από τριετίας συμφωνίας συνεργασίας των δύο χωρών σε τομείς «χαμηλής πολιτικής».

Μετά την ολοκλήρωση των διμερών επαφών και της συνεδρίασης της Επιτροπής, οι δύο Υπουργοί υπέγραψαν Πρωτόκολλο περαιτέρω εξειδίκευσης και προοπτικής της τουριστικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Όπως τόνισε σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου ο Α.Τσοχατζόπουλος, «στόχος των σημερινών συζητήσεων ήταν η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών για συγκεκριμένα νέα μέτρα συνεργασίας μας, με σκοπό να αναδείξουμε τα πλεονεκτήματα του τουριστικού προϊόντος που παράγεται στην Ανατολική Μεσόγειο, -και ιδιαίτερα στην Ελλάδα και την Τουρκία-, προς όλους τους λαούς της Ευρώπης και του κόσμου. Συμφωνήσαμε να προωθήσουμε κοινά προγράμματα τουρισμού προς χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία. Επίσης, εκφράσαμε την επιθυμία και δεσμευτήκαμε να βοηθήσουμε, να ανοίξει η επικοινωνία ελεύθερα μεταξύ των δύο χωρών μας. Γνωρίζοντας βέβαια και τους περιορισμούς που υπάρχουν από τις συνθήκες ασφάλειας της Ε.Ε. (Συνθήκη Σένγκεν), προσπαθούμε για μια όσο το δυνατό ευέλικτη εφαρμογή αυτών των όρων, για να στηρίξουμε από την άλλη πλευρά την τόσο αναγκαία διευκόλυνση των όρων μετακίνησης και επισκέψεων των πολιτών από τη μια χώρα στην άλλη».

Ο Υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε την επιθυμία των δύο πλευρών για συνεργασία στο θαλάσσιο τουρισμό, τονίζοντας ότι πρόκειται για τον βασικότερο τομέα που αναδεικνύει ειδικό τουριστικό προϊόν σε ολόκληρο το χώρο του Αιγαίου της Ανατολικής Μεσογείου. «Συμφωνήσαμε τρόπους για να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας δίνει η ανάπτυξη της συνεργασίας μας στο θαλάσσιο τουρισμό, αλλά και σε μια σειρά άλλων τομέων, όπως προβλέπεται στο Πρωτόκολλο που υπογράψαμε. Θα έχουμε σύντομα ανταλλαγή επισκέψεων με τη συνάδελφο, διότι, πέρα από τη διμερή συνεργασία μας, θέλουμε να προωθήσουμε και την περιφερειακή συνεργασία, με κοινή προσπάθεια, στον ευρύτερο Βαλκανικό χώρο, με όλες τις χώρες της περιοχής» τόνισε ο Α.Τσοχατζόπουλος.

Από την πλευρά της η κ.G.Aksit τόνισε ότι «με την υπογραφείσα συμφωνία για συνεργασία στον τουριστικό τομέα, οι δύο χώρες έρχονται ακόμη πιο κοντά. Προτείνοντας κάποιες ελκυστικές τουριστικές προτάσεις προς τρίτες χώρες και ιδιαίτερα ακόμη και προς εκείνες που βρίσκονται σε πολύ μακρινές αποστάσεις από την περιοχή μας, νομίζω ότι ανοίγουμε το δρόμο για τη δημιουργία μιας πολύ ενδιαφέρουσας τουριστικής αγοράς στην περιοχή μας». Η κ.Aksit δήλωσε επίσης ότι ο ελληνικός και ο τουρκικός πολιτισμός αλληλοσυντηρούνται και αυτό θα βοηθήσει πολύ την προώθηση και της τουριστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Στο Πρωτόκολλο που υπεγράφη μεταξύ άλλων περιέχονται:

· Η έκφραση της ικανοποίησης των δύο πλευρών για τη μέχρι τώρα πορεία εξέλιξης της συνεργασίας τους στον τουριστικό τομέα.

· Η σύστασή τους προς τις αρμόδιες αρχές των δύο χωρών για κάθε δυνατή διευκόλυνση της τουριστικής μετακίνησης μεταξύ τους, με σεβασμό της εσωτερικής νομοθεσίας κάθε χώρας, καθώς και των υποχρεώσεών της που απορρέουν από τη συμμετοχή της σε διεθνείς οργανισμούς.

· Η ανταλλαγή εμπειριών σε θέματα τουριστικής πολιτικής και σχεδιασμού.

· Η προώθηση της συνεργασίας στο θαλάσσιο και οικολογικό τουρισμό.

· Η ενθάρρυνση των δραστηριοτήτων των ιδιωτικών τουριστικών επιχειρήσεων σχετικά με κοινές πρωτοβουλίες σε τομείς όπως η ιστορική, φυσιολατρική και πολιτιστική κληρονομιά, με την παρουσίαση συνδυασμένων τουριστικών πακέτων προς χώρες που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση (ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία κλπ).

· Η πρόταση για τη δημιουργία γραμμής φέρι-μπωτ Σμύρνης-νησιών Αιγαίου-Θεσσαλονίκης-Πειραιά, καθώς και η μελέτη της ελληνικής πρότασης για δημιουργία αντίστοιχης γραμμής Λήμνου-Ίμβρου.

· Η ενθάρρυνση της συνεργασίας των πρακτορείων ταξιδίων των δύο χωρών.

· Η διευκόλυνση των ανταλλαγών επισκέψεων εκπροσώπων των ΜΜΕ και διαμορφωτών της κοινής γνώμης. Η τουρκική πλευρά, στο πλαίσιο αυτό, εκφράζει την επιθυμία να φιλοξενήσει Έλληνες τουριστικούς συντάκτες και συγγραφείς τουριστικών θεμάτων στο πλαίσιο ενημερωτικών επισκέψεων στη γείτονα χώρα.

· Η ανταλλαγή επιμορφωτικών επισκέψεων σπουδαστών και εκπαιδευτικών στελεχών τουριστικών σχολών των δύο χωρών.

Τέλος, η Υπουργός Τουρισμού της Τουρκίας προσκάλεσε τον Α.Τσοχατζόπουλο σε ανταποδοτική επίσκεψη στην Τουρκία, που θα συνδυαστεί με τη δεύτερη συνεδρίαση της μικτής Επιτροπής στην Κωνσταντινούπολη, την προσεχή άνοιξη. Παράλληλα, ο Υπουργός Ανάπτυξης προσκάλεσε την κ.G.Aksit να συμμετάσχει στην Υπουργική Διάσκεψη για θέματα τουρισμού και μεταφορών, που θα πραγματοποιηθεί στη χώρα μας στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε., στις 5 και 6 Μαϊου.