Ψηφίστηκε, επί της αρχής, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας, καθώς και το δικαίωμα του «εκλέγειν» και «εκλέγεσθαι» από μετανάστες, που ζουν νόμιμα στην Ελλάδα.
Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ -χαρακτηρίζοντάς το «ψευδεπίγραφο»-, ενώ το ΚΚΕ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί των άρθρων.
Ειδικότερα, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Διαμαντίδης, υποστήριξε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να εξασφαλιστεί η ειρήνη, η ασφάλεια και η κοινωνική συνοχή στη χώρα, να προστατευτούν τα ατομικά δικαιώματα των μεταναστών και να μπουν κανόνες διαφάνειας στο διάτρητο ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
Υπογράμμισε δε ότι «η Ελλάδα θα σταματήσει να είναι ξέφραγο αμπέλι», ενώ επέκρινε εκείνους οι οποίοι αντιδρούν στην κοινωνική ένταξη όλων όσων ζουν και εργάζονται νόμιμα στη χώρα, προσθέτοντας πως «πρέπει να αντιμετωπίσουμε το υπαρκτό και μεγάλο αυτό πρόβλημα, χωρίς παρωπίδες και λαϊκισμούς».
Απέρριψε επίσης τις αιτιάσεις ΝΔ και ΛΑΟΣ περί προσπάθειας του ΠΑΣΟΚ «να αλλοιώσει το αποτέλεσμα στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές», τονίζοντας ότι η δυνατότητα του «εκλέγειν» και «εκλέγεσθαι» αφορά μόνον 65.000 μετανάστες διασκορπισμένους σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε ο εισηγητής της ΝΔ, Θανάσης Νάκος, χαρακτηρίζοντάς το ψευδεπίγραφο, ενώ υποστήριξε ότι θα μεταβάλει την εθνολογική και πληθυσμιακή εκπροσώπηση της χώρας με τις αθρόες νομιμοποιήσεις, θα αυξήσει κατακόρυφα τη λαθραία μετανάστευση και οι οικονομικές συνέπειες θα είναι ολέθριες.
Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαυρίκος, έκανε λόγο για αποσπασματικές λύσεις και πρόσθεσε ότι το ν/σ διατηρεί ποινικά κριτήρια, ενώ αναδεικνύει και δεν λύνει προβλήματα.
Να προχωρήσει σε δημοψήφισμα κάλεσε εκ νέου την κυβέρνηση ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Άδωνης Γεωργιάδης, επικαλούμενος 400.000 υπογραφές πολιτών που έχει συλλέξει, όπως είπε, το κόμμα του.
Κάλεσε, ακόμη, τον ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει το αίτημα καθώς, όπως ανέφερε, είναι υπέρ των δημοψηφισμάτων, όταν υποστηρίζονται από 100.000 υπογραφές.
«Δεν χωρούν δημοψηφίσματα σε ατομικά δικαιώματα», απάντησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Τσούκαλης, στο ΛΑΟΣ. Πρόσθεσε ότι η θέση του κόμματός του είναι πάγια και ξεκάθαρη υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφισμάτων, όμως «σε αυτή τη περίπτωση αφορά πολιτικό θέμα, που μετεξελίσσεται σε ατομικό».
Η συζήτηση του ν/σ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής θα συνεχιστεί αύριο με τις τοποθετήσεις αρμόδιων φορέων.