2 Μαρτίου 2010

Με διάγγελμα τα νέα μέτρα


Χάθηκε ο 14ος μισθός, παγώνουν οι συντάξεις



Με διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό σήμερα το βράδυ στις 7 ή την Τετάρτη το μεσημέρι στις 12 θα ενημερώσει ο πρωθυπουργός για τα νέα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση καθ' απαίτηση των Βρυξελλών. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα θα ανακοινώσει την "προσωρινή" απώλεια του 14ου μισθού για 600,000 δημοσίους υπαλλήλους καθώς και το πάγωμα των συντάξεων του ΙΚΑ. Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει εθνική ομοψυχία και θα επισημάνει ότι πρόκειται για έκτακτα μέτρα και όχι αλλαγές μόνιμου χαρακτήρα. Παράλληλα θα αναφερθεί στις διαβεβαιώσεις για στήριξη που έχει λάβει από την ΕΕ και ιδιαίτερα από Γερμανία και Γαλλία.
Σήμερα το απόγευμα στις 5 ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στην κοινοβουλευτική ομάδα ανακοινώνοντας τα μέτρα και ζητώντας άνευ όρων στήριξη από τους βουλευτές, από τους οποίους θα ζητήσει να κινηθούν προς κατευνασμό των κοινωνικών αντιδράσεων και την αποτροπή απεργιακού κύματος.
Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκαν οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι ο κοινοτικός επίτροπος Όλι Ρεν του ζήτησε το πάγωμα όλων των συνάξεων - την οποία υιοθετεί ως έσχατη λύση.
Για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ο υπουργός Εργασίας είπε ότι θα υπάρξει «αύξηση του μέσου όρου». Όπως εξήγησε: «Θα πάει 63,5 μέχρι το 2015. Και επειδή κάνουμε τη σχετική αριθμητική, κάνουμε τις πράξεις στο υπουργείο, νομίζω ότι από τη στιγμή που θα ψηφιστεί ο νόμος για το Ασφαλιστικό, δηλαδή γύρω στο Μάιο, σε ένα χρόνο μέσα θα έχουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα».
Ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε την ριζική διαφωνία του με τις εθελουσίες εξόδους.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, η εθελουσία θα «απαγορεύεται δια ροπάλου. Και θα δείτε ότι μετά την απαγόρευση θα έχουμε τραγελάφους. Θα έχουμε διαφόρους Διοικητές ΔΕΚΟ κτλ. που θα θέλουν να παραβιάσουν τη νομοθεσία και από την πλευρά τη δική μας δε θα υπάρχει περίπτωση όχι μόνο να υποχωρήσουμε, αλλά θα τους επιτεθούμε κιόλας. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι που διοίκησαν τις ΔΕΚΟ, γιατί από εκεί προέκυψε το πρόβλημα κατά βάση, για να κάνουν τις μετοχές τους ελκυστικές στο Χρηματιστήριο ή για να πουλήσουν, να ιδιωτικοποιήσουν τις ΔΕΚΟ, φόρτωναν στα ασφαλιστικό σύστημα τα δικά τους προβλήματα».
Παράλληλα, επεσήμανε ότι η εισφοροδιαφυγή στη χώρα ξεπερνά τα 10 δισ.. ευρώ ετησίως, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στους μηχανισμούς ελέγχου, τόνισε ωστόσο ότι στόχος του υπουργείου είναι να μαζέψει 1 δισ. ευρώ περισσότερα από πέρυσι.