19 Μαρτίου 2010

Καθημερινά οι Τούρκοι μας πηδούν (οικονομικά)και από την άλλοι ζητάμε τη κατάργηση της Βίζας.Απόψεις είναι αυτές τι να κάνουμε!!!


ΕΛΛΗΝΟ      ΤΟΥΡΚΙΚΗ     ΦΙΛΙΑ
Αιγαιοπελαγίτικο «ΟΧΙ στη βίζα»
Γράφει: Μπαλάσκας Στρατής
17/03/2010
Στοχεύοντας στην εξασφάλιση για τουριστικούς και εμπορικούς λόγους αμοιβαιότητας στις επισκέψεις και στη δυνατότητα ευκολότερης επικοινωνίας των πολιτών στις δύο ακτές του Αιγαίου, πολίτες και φορείς από όλους τους συνοριακούς νομούς του Αιγαίου ζητούν από τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών την αλλαγή στο καθεστώς της βίζας που ισχύει για Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου.

Με την επιστολή τους αυτή και επειδή όπως σημειώνουν «επίκειται συνάντηση κορυφής που θα αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στην οποία θα συζητηθούν και τα λεγόμενα “ήσσονος σημασίας ζητήματα”», οι υπογράφοντες την επιστολή ζητούν αναθεώρηση των όσων ισχύουν σε εφαρμογή της Συνθήκης του Σένγκεν σχετικά με την Προξενική Θεώρηση, γνωστή ως βίζα, που απαιτεί η χώρα μας από τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν τα νησιά μας. Όπως μάλιστα σημειώνουν, το ζήτημα είναι γνωστό στον πρωθυπουργό από την περίοδο της θητείας του στο υπουργείο Εξωτερικών. «Ανάλογα υπομνήματα», σημειώνουν, «είχαν υποβληθεί στις κυβερνήσεις Κ. Σημίτη και Κ. Καραμανλή, αλλά το ζήτημα παραμένει, όπως βέβαια παραμένει και η κραυγαλέα ετεροβαρής (σε βάρος της Ελλάδας) σχέση στη διακίνηση επισκεπτών στο Αιγαίο.»

«Ευέλικτη και υλοποιήσιμη»

Η επιστολή υπογράφεται από τους νομάρχες Λέσβου Παύλο Βογιατζή, Χίου Πολύδωρο Λαμπρινούδη, Σάμου Μανώλη Κάρλα και Δωδεκανήσου Γιάννη Μαχαιρίδη. Τους δημάρχους Μυτιλήνης Νάσο Γιακαλή, Χίου Παντελή Βρουλή, Σάμου και με την ιδιότητα του πρόεδρου της ΤΕΔΚ Φίλιππου Πετρούσκα και Ρόδου Χατζή Χατζηευθυμίου. Τους προέδρους των ΤΕΔΚ Λέσβου Σωτήρη Ζαμτράκη, Χίου Ιωάννη Μαλαφή και Δωδεκανήσου Μιχάλη Κορδίνα. Τους προέδρους των Επιμελητηρίων Λέσβου Γιώργου Ορφανού, Χίου Αντώνη Ζαννίκου, Σάμου Νίκου Αγγελή και Δωδεκανήσου Γ. Χατζημάρκου. Τους προέδρους των ξενοδόχων Λέσβου Περικλή Αντωνίου, Χίου Στυλιανού Βίου, Σάμου Κώστα Κυριαζή, και Ρόδου Β. Μηναΐδη. Τους προέδρους των Συλλόγων Ενοικιαζόμενων Δωματίων Λέσβου Γιάννη Αμπουλού, Χίου Δημήτριου Κυπριλάκη και Ρόδου Παν. Τοκούζη. Τους προέδρους των Συλλόγων Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου Αχιλλέα Σούγιουλζη και Ρόδου Κ. Γεωργιάδη, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Δωδεκανήσου Παν. Καραγιάννη και τέλος τον πρόεδρο της Κίνησης Πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» που είχε και την πρωτοβουλία για την κίνηση αυτή Χαράλαμπο Κρικλάνη.
Όπως αναφέρουν, «αναγνωρίζοντας τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, η πρότασή για να είναι ευέλικτη κα υλοποιήσιμη περιορίστηκε σε δύο μόνο ζητήματα:
Στην καθιέρωση ειδικής βίζας για επισκέπτες που έρχονται στα νησιά χωρίς διανυκτέρευση, η οποία θα χορηγείται απ’ τους κατά τόπους σταθμούς ελέγχου διαβατηρίων, όπως συμβαίνει και με τους Τούρκους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων.
Και στην αναγνώριση χωρίς θεώρηση βίζας των “πράσινων” διαβατηρίων των Τούρκων πολιτών (επιστήμονες, επιχειρηματίες κ.λπ.), όπως συμβαίνει και σε όλες τις άλλες χώρες της Ε.Ε.».
Σύμφωνα πάντα με τους παραπάνω Αιγαιοπελαγίτες, «το ενδιαφέρον προέρχεται απ’ την ανάγκη για αμεσότερη επαφή των πολιτών μεταξύ τους στις δύο ακτές του Αιγαίου, ώστε με την αμοιβαιότητα των επισκέψεων να αμβλυνθεί το ετεροβαρές για τη χώρα μας “ισοζύγιο επικοινωνίας”. Έτσι εκτιμάται ότι θα ωφεληθεί το εμπόριο, ο τουρισμός και ο πολιτισμός στα νησιά και μάλιστα σε περίοδο χαμηλής ζήτησης, αφού οι Τούρκοι επισκέπτες, που κι αυτοί απασχολούνται με τον τουρισμό, προτιμούν να επισκέπτονται τα νησιά στις αρχές και στα τέλη της περιόδου.».

Ερωτήματα
Στην επιστολή σημειώνεται ακόμα ότι, δεδομένου του τεράστιου προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης, «αν κάποιος Τούρκος πολίτης έχει σκοπό να έλθει παράνομος στη χώρα, γιατί να επέλεγε να καταστρατηγήσει τις διατάξεις Σένγκεν κατά τη διάρκεια μιας τουριστικού χαρακτήρα επίσκεψής του στα νησιά και να μην έμπαινε σε ένα φουσκωτό να φθάσει εδώ εύκολα κι ανέξοδα χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα, δηλώνοντας τάχα Ιρακινός ή Παλαιστίνιος λαθρομετανάστης;».
«Μήπως λοιπόν», συνεχίζει η επιστολή, «τα μέτρα που εφαρμόζει η Ελλάδα με την απέραντη γραφειοκρατία στα προξενεία μας, που δυσκολεύουν κι αποτρέπουν τους γείτονές μας να πραγματοποιούν επισκέψεις στα νησιά μας, είναι υπερβολικά αυστηρά και χωρίς αντικείμενο, έτσι που εξελίσσεται η ζωή;
Μήπως ήλθε ο καιρός με έξυπνο τρόπο και στο πλαίσιο βέβαια των διεθνών μας υποχρεώσεων, να βρούμε λύση, όπως π.χ. βρήκαμε για τα κρουαζιερόπλοια; Άραγε, τόσα χρόνια που η Ελβετία δεν ήταν μέλος του “Σένγκεν”, πώς γίνονταν δεκτοί οι Ελβετοί χωρίς βίζα στις όμορες χώρες της Ε.Ε. (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία);»
Και η επιστολή καταλήγει: «Ζητούμε απ’ την κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει ότι επιβάλλεται να αποκατασταθεί η αμοιβαιότητα στις επισκέψεις Ελλήνων και Τούρκων πολιτών στο Αιγαίο, αλλιώς η Κοινωνία, το Εμπόριο και ο Τουρισμός στα νησιά μας αδικούνται. Νομίζουμε ότι ήλθε πια η ώρα για τόλμη και ρεαλισμό σε αυτό το καίριο ζήτημα.»
πηγή Εμπρός