Κλειστά θα παραμείνουν πολλά ξενοδοχεία σε δημοφιλείς προορισμούς της χώρας την περίοδο του Πάσχα, κυρίως λόγω του περιορισμένου ενδιαφέροντος για κρατήσεις από το εξωτερικό και της αδυναμίας αναπλήρωσής τους από την εσωτερική αγορά. Την απόφαση αυτή έλαβαν οι ξενοδόχοι εξαιτίας του γεγονότος ότι φέτος το Πάσχα πέφτει πολύ νωρίς σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Παράλληλα, το Ορθόδοξο Πάσχα συμπίπτει χρονικά με το Καθολικό, μία αρνητική συγκυρία για την ελληνική ξενοδοχειακή βιομηχανία, καθώς υπάρχει μεγάλο χρονικό κενό με ιδιαίτερα χαμηλή τουριστική ζήτηση τόσο από το εξωτερικό όσο και από την εγχώρια αγορά έως την επίσημη έναρξη της σεζόν.
Οπως αναφέρει ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Τσακίρης, η κρίση στον ελληνικό τουρισμό και το διεθνές αρνητικό κλίμα που έχουν προκαλέσει οι οικονομικές επιδόσεις της χώρας μας αποτελούν πρόσθετες παραμέτρους για την καθυστέρηση έναρξης λειτουργίας των ελληνικών ξενοδοχείων. Επίσης, τονίζει χαρακτηριστικά ότι «το ξενοδοχείο πολλές φορές κοστίζει λιγότερο για τον ιδιοκτήτη του να μείνει κλειστό από το να ανοίξει».
Η πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Αργυρώ Φίλη εκτιμά ότι φέτος το Πάσχα θα προσελκύσουν περισσότερο κόσμο οι χαρακτηρισμένοι ως χειμερινοί προορισμοί της χώρας. Αντίθετα, περιορισμένο ενδιαφέρον θα παρατηρηθεί σε θερινούς και κυρίως νησιωτικούς προορισμούς όπου τα περισσότερα ξενοδοχεία έχουν εποχική λειτουργία και δεν θα είναι ανοιχτά. Επιπροσθέτως, η κ. Φίλη δεν αποκλείει τις πρώτες επιπτώσεις στον εσωτερικό τουρισμό από τις πρόσφατες ανακοινώσεις των μέτρων της κυβέρνησης να τις διαπιστώσουμε την περίοδο του Πάσχα με την αναβολή των ταξιδιωτικών σχεδίων Ελλήνων που επηρεάζεται άμεσα η οικονομική τους κατάσταση. «Τα μεγάλα ξενοδοχεία θα τολμήσουν να ανοίξουν στη Ζάκυνθο», δηλώνει η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Λαγανά Ζακύνθου Χριστίνα Τετράδη. Οπως αναφέρει, εκτός της πόλης, λίγα θα είναι τα ξενοδοχεία που θα ανοίξουν το Πάσχα.
«Τα περισσότερα ξενοδοχεία θα ανοίξουν την Πρωτομαγιά στη Ρόδο», δηλώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων του νησιού Βασίλης Μηναΐδης. Την περίοδο του Πάσχα, θα είναι ανοιχτά λιγότερα ξενοδοχεία σε σχέση με πέρυσι, με Γάλλους και Αυστριακούς τουρίστες.
«Το ¼ του συνόλου των κλινών, δηλαδή περίπου 10.000 κρεβάτια, θα είανι διαθέσιμα την περίοδο του Πάσχα στα ξενοδοχεία που θα λειτουργήσουν στο νομό Χαλκιδικής», σημειώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσσιος, τονίζοντας ότι η κίνηση μέχρι στιγμής είναι μηδενική από την ελληνική αγορά. «Υπάρχει ζήτηση, αλλά ακόμη η πληρότητα κινείται κάτω του 50%», αναφέρει για την Αράχωβα ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων της περιοχής Γιάννης Γεωργακός. Δύο εβδομάδες πριν από το Πάσχα αναμένεται να ενισχυθούν οι κρατήσεις, αν και θα εξαρτηθεί από το χιόνι που θα υπάρχει στο Χιονοδρομικό Κέντρο του Παρνασσού.
«Δεν θα ανοίξουν τα resort ξενοδοχεία στην Κρήτη το Πάσχα», δηλώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νικηφόρος Λαμπρινός, υπογραμμίζοντας ότι «η σεζόν θα συρρικνωθεί περισσότερο ακόμη και στην Κρήτη».
«Μειωμένη πληρότητα και λιγότερα σε αριθμό ανοιχτά ξενοδοχεία λόγω της κρίσης και των μέτρων συνθέτουν μέχρι στιγμής την τουριστική εικόνα της Κέρκυρας για το Πάσχα», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ταξιδιωτικών Πρακτόρων του νησιού Δημήτρη Χαρίτο. Οπως σημειώνει, ακόμη παραμένουν απούλητα πολλά δωμάτια που έχουν διατεθεί από τους ξενοδόχους του νησιού σε ελληνικά ταξιδιωτικά γραφεία.
«Ο κόσμος είναι διστακτικός να προχωρήσει σε κρατήσεις», αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Κώστας Λεβέντης, με αποτέλεσμα η πληρότητα να παραμένει κάτω του 50% για την περίοδο του Πάσχα, παρ' ότι οι τιμές έχουν μειωθεί σε σχέση με πέρυσι έως και 20%.
Υπό το βάρος των δυσμενών αυτών παραγόντων που επηρεάζουν τον ελληνικό τουρισμό, ο μεγαλύτερος αριθμός των ξενοδοχειακών συγκροτημάτων της χώρας προγραμματίζει σταδιακά την έναρξη λειτουργίας του από τα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου.