Στις 13 Μαρτίου 2010 και ώρα 8 μ.μ., θα προβληθεί για πρώτη φορά στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ - Αίθουσα «Ερμής», 6ος όροφος, Ακαδημίας 7), το ντοκιμαντέρ «Τα προϊόντα των νησιών Σάμος, Ικαρία και Φούρνοι», μια παραγωγή του Επιμελητηρίου Σάμου, του 2009. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του επιμελητηρίου, είναι ένα ντοκιμαντέρ προβολής των προϊόντων του Νομού Σάμου, ένα DVD - οδηγός παραγωγικότητας, με στόχο την ανάδειξη της μοναδικότητας, των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και της υψηλής τους ποιότητας. ''Οι επιχειρήσεις της περιοχής δεν καλούνται πλέον να διαθέσουν στους καταναλωτές μόνο ποιοτικά προϊόντα, αλλά και αξίες που συνδέονται με την αξιοπιστία, τη συνέπεια, τη συστηματική δουλειά'' σημειώνει το επιμελητήριο. Στα πλαίσια της παραπάνω εκδήλωσης, θα υπάρχει εκθετήριο τοπικών προϊόντων και θα πραγματοποιηθούν επιχειρηματικές επαφές (Β2Β). Το ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Πάνου Ζενέλη, κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2009, σε DVD με ελληνική και αγγλική αφήγηση. Είναι δομημένο σε αυτοτελείς ενότητες (chapters), για το φημισμένο κρασί που παράγεται στη Σάμο και την Ικαρία, το ούζο, το ελαιόλαδο, το πράσινο σαπούνι, τα αρωματικά φυτά και βότανα, τις ορχιδέες, το μέλι, τα γλυκά κουταλιού, την τυροκομία, την κεραμική, τις μελανοταινίες και τα αναλώσιμα υλικά μηχανογράφησης, όλη δηλαδή την Σαμιακή παραγωγή. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην ανάπτυξη της αλιείας στους Φούρνους και τα άλλα δύο νησιά του Νομού. Ο συσχετισμός της παραγωγικότητας των νησιών με τη διαχρονική πολιτιστική ιστορία τους, είναι ο άξονας ανάπτυξης του ντοκιμαντέρ. Τα κείμενά του έγραψαν ο Σωτήρης Μαργιωρής και η Φιλένα Βενάρδου. Την πρωτότυπη μουσική οι Φάνης και Κρίτων Σίδερης. Την ελληνική αφήγηση έκανε η Μάριον Μπιτσόλα και την αγγλική ο Ίαν Ρόμπερτσον. Τη φωτογραφία ο Γιώργος Κουρμούζας. Την εκτέλεση παραγωγής για την Mecano Film, η Ανδριάνα Ζενέλη.