ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟ.Δ.Ε. ΣΑΜΟΥ Σάμος 18/3/2010
Θέμα: Απάντηση στο από 16/03 Δελτίο Τύπου του Βουλευτή Σάμου Πυθαγόρα Βαρδίκου
Αποτύπωση Νομοσχεδίου
Η ΝΟΔΕ Σάμου σε απάντηση της επιστολής του Βουλευτή κ. Βαρδίκου θεωρεί χρέος της να διευκρινίσει τα ακόλουθα, χρησιμοποιώντας ατόφιες φράσεις του ψηφισθέντος Νομοσχεδίου για την Ιθαγένεια και το δικαίωμα ψήφου στους ομογενείς και τους αλλοδαπούς που διαμένουν στη χώρα μας:
- Στο Κεφάλαιο Α, άρθρο 1 πράγματι γίνεται αναφορά στην απόκτηση ιθαγένειας των ανηλίκων τέκνων αλλοδαπών που γεννιούνται και συνεχίζουν να ζουν στην Ελλάδα από γονείς που διαμένουν μόνιμα και νόμιμα και οι δύο στην χώρα επί πέντε τουλάχιστον συνεχή έτη και ορίζεται σαφώς ο τρόπος και οι διαδικασίες για την απόκτηση της ιθαγένειας.
- Στο Κεφάλαιο Α, άρθρο 2 του Ν/Σ (το οποίο αντικαθιστά το άρθρο 5 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας όπως αυτό ίσχυε ως σήμερα) αναφέρεται πως όποιος αλλοδαπός επιθυμεί να γίνει Έλληνας πολίτης με πολιτογράφηση πρέπει να:
- Είναι ενήλικος κατά την υποβολή της αίτησης
- Να μην έχει καταδικασθεί αμετακλήτως για πλήθος αδικημάτων που αναφέρονται αναλυτικά
- Να μην τελεί υπό απέλαση
- Να διαμένει στην Ελλάδα νόμιμα για επτά συνεχή έτη – Οι ομογενείς εξαιρούνται
- Να κατέχει τίτλο νόμιμης διαμονής όπως άδεια επί μακρόν διαμένοντος, δελτίο πολιτικού πρόσφυγα κτλ.
- Στο Κεφάλαιο Α, άρθρο 3 του Ν/Σ ορίζονται οι ουσιαστικές προϋποθέσεις πολιτογράφησης που αφορούν την γνώση της ελληνικής γλώσσας, ιστορίας, πολιτισμού, να έχουν επαγγελματική, οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα και άλλα. Όλα αυτά τυγχάνουν της κρίσης της Επιτροπής Πολιτογράφησης, οργάνου που από το εξής ορίζεται από τον Περιφερειάρχη και έχει μέλη υπαλλήλους της περιφέρειας και του ΥΠΕΣ.(άρθρο 12)
- Στο Κεφάλαιο Β του Ν/Σ , άρθρο 14 με τίτλο «Δικαίωμα του Εκλέγειν» διευκρινίζεται ότι δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν όλοι οι ομογενείς και λοιποί αλλοδαποί τρίτων χωρών εφόσον μεταξύ άλλων :
- Είναι νόμιμοι διαμένοντες στη Χώρα (κάτοχοι άδειας διαμονής αορίστου ή 10ετούς διάρκειας, κάτοχοι δελτίου μακράς διαμονής και οι γονείς ανηλίκων Ελλήνων Πολιτών με πενταετή συνεχή και νόμιμη διαμονή στη χώρα)
Σκέψεις και Ερωτήματα
Με έκπληξη διαβάσαμε την επιστολή του κ. Βαρδίκου. Αρνούμαστε να σχολιάσουμε τα περί ανοίγματος των συνόρων και για τη δημιουργία του Κέντρου Φιλοξενίας Μεταναστών γιατί σκοπός μας δεν είναι η άσκηση μικροπολιτικής και η ατέρμονη διαμάχη για το παρελθόν αλλά ο επί της ουσίας διάλογος για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, της ισοπολιτείας και της οικονομικής ανάπτυξης του νησιού μας. Ο προσανατολισμός μας είναι σταθερά στραμμένος στο μέλλον.
Είναι αλήθεια πως σε ορισμένα σημεία το Ν/Σ που ψηφίσατε μας εξέπληξε. Ελπίζουμε να μην εκπλαγείτε και εσείς με αυτά που θα αναφέρουμε γιατί αυτό θα αποδεικνύει άγνοια επί της ουσίας του Ν/Σ.
Ερώτημα 1: Πρέπει κάποιος αλλοδαπός να έχει την ελληνική ιθαγένεια για να συμμετάσχει στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;
Απάντηση: Στο άρθρο 14 ορίζεται ότι δικαίωμα του εκλέγειν έχουν όλοι οι ομογενείς και λοιποί αλλοδαποί τρίτων χωρών, εφόσον τηρούν μια σειρά προϋποθέσεις μεταξύ των οποίων δεν είναι να έχουν την ελληνική ιθαγένεια. Το ξεχάσατε ή διά της πλαγίας οδού επιχειρείτε να δώσετε δικαίωμα ψήφου σε όλους τους μετανάστες που διαμένουν νόμιμα στη χώρα και όχι μόνο σε όσους πάρουν την ιθαγένεια;
Ερώτημα 2: Γιατί διαχωρίσατε το δικαίωμα του εκλέγειν μεταξύ Βουλευτικών (που για να ψηφίσει κάποιος απαιτείται η ιθαγένεια εκ του Συντάγματος) με τις Εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης (που πλέον δεν απαιτείται) αφού τονίζεται στην επιστολή σας ότι το Ν/Σ δεν επηρεάζει τις επόμενες εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Μήπως γιατί επιθυμείτε διακαώς οι 266.000/570.000 νόμιμοι μετανάστες που αναφέρετε στην επιστολή σας να ψηφίσουν;
Απάντηση: Το πρόβλημα προφανώς δεν είναι η «αποκατάσταση της αδικίας», αλλά η επικράτηση του ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές, με τη ψήφο των 266.000/570.000 νόμιμων μεταναστών που αναφέρετε στην επιστολή σας.
Ερώτημα 3: Την ελληνική ιθαγένεια λαμβάνουν «μόνο τα παιδιά των, για 5 συνεχή χρόνια, νόμιμα διαμενόντων αλλοδαπών ή στα παιδιά που φοιτούν τουλάχιστον για 6 χρόνια σε ελληνικά σχολεία εφόσον βέβαια το επιθυμούν οι γονείς τους ή τα ίδια αφού συμπληρώσουν τα 18 τους χρόνια» όπως λέτε στην επιστολή σας;
Απάντηση: Βεβαίως όχι, αφού στο άρθρο 2 του κεφαλαίου Α του Ν/Σ ορίζεται πως το δικαίωμα απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας έχουν όλοι οι νόμιμοι μετανάστες υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Πουθενά δεν δηλώνεται ότι το δικαίωμα απόκτησης ιθαγένειας έχουν μόνο τα παιδιά, που εσείς αναφέρετε, και που προφανώς πρέπει να λάβουν την ελληνική ιθαγένεια εφόσον το επιθυμούν.
Ερώτημα 4: Γιατί αφού προασπίζεστε την Δημοκρατία ψηφίσατε το Ν/Σ που καθορίζει πως η Επιτροπή Πολιτογράφησης ορίζεται από τον Περιφερειάρχη (που είναι δοτός) και όχι από το Νομάρχη (που είναι αιρετός);
Απάντηση: Αυτή τη στιγμή και μέχρι να εφαρμοστεί το σχέδιο Καλλικράτης οι Περιφερειάρχες ορίζονται από τον ΥΠΕΣ και ανήκουν όλοι στην Παράταξή σας.
Τελειώνοντας θα θέλαμε να διευκρινιστούν και τα εξής:
Στην επιστολή σας αναφέρεστε σε 570.000 νόμιμους οικονομικούς μετανάστες και σε άλλο σημείο σε 266.000 νόμιμους μετανάστες και 160.000 ομογενείς. Παρακαλώ εξηγείστε μας πόσοι είναι τελικά γιατί εμείς είμαστε απλοί άνθρωποι και όχι βουλευτές – μαθηματικοί και δεν γνωρίζουμε τα πάντα … απλή αριθμητική προσπαθούμε να κάνουμε και ενδεχομένως να μην τα καταφέρνουμε.
Στα συλλογικά σας όργανα μάλλον έχετε μάθει τα κείμενα να τα ετοιμάζει «ένας», γιατί εμείς έχουμε μάθει να δρούμε και να γράφουμε συλλογικά, ενώ ενυπόγραφα ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ αναλαμβάνει την ευθύνη.
Αν κάπου κάνουμε λάθος, συγχωρέστε την άγνοια μας. Ούτε στο παρελθόν, ούτε τώρα δημοσιεύουμε τις θέσεις μας με σκοπό να σας θίξουμε προσωπικά. Θεωρούμε δημοκρατική μας υποχρέωση να εκφράζουμε τη γνώμη μας και να ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας και το δικαίωμα αυτό δεν μπορείτε, ούτε να μας το στερήσετε, γιατί μας το παρέχει το Σύνταγμα που είναι υπεράνω οποιουδήποτε Βουλευτή.
Ο Πρόεδρος της ΝΟ.Δ.Ε. Σάμου
Αρτέμης Πανούσος