Πτωτική «τάση» στον ρυθμό εξόδου προς τα νησιά δείχνουν, κατά τις ημέρες του Πάσχα, τα πρώτα «δείγματα». Η οικονομική κατάσταση των πολιτών, σε συνδυασμό με τον «πρώιμο» φετινό εορτασμό του Πάσχα, διαμορφώνει αυτή την πρώτη εικόνα, όπως αποτυπώνεται σε πρακτορεία του Πειραιά και εάν επιβεβαιωθεί θα διαμορφωθεί η μικρότερη πασχαλινή έξοδος σε επίπεδο τριετίας. Ωστόσο, η εξεύρεση εισιτηρίου, ιδιαίτερα για τις μέρες αιχμής, όπως είναι η Μεγάλη Τετάρτη και η Μεγάλη Πέμπτη και για κάποιους προορισμούς η Μεγάλη Παρασκευή, μόνο εύκολη υπόθεση δεν θα είναι, αφού από πέρυσι υπάρχει περαιτέρω μείωση των πλοίων και κατ’ επέκταση των δρομολογίων. Ετσι, η πληρότητα των δρομολογημένων πλοίων αναμένεται να είναι και πάλι αυξημένη.
Να σημειωθεί ότι το περυσινό Πάσχα είχαν αναχωρήσει από τον Πειραιά και τη Ραφήνα για τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη συνολικά 250.765 επιβάτες, καταγράφοντας μείωση κατά 11% σε σύγκριση με όσους είχαν διακινηθεί από τα δύο λιμάνια το Πάσχα του 2008.
Οι εκπρόσωποι των ενώσεων ξενοδόχων μιλούν ακόμη και για... μηδενικές κρατήσεις, γεγονός που αναγκάζει ήδη πολλές τουριστικές μονάδες να μεταθέσουν την έναρξη της λειτουργίας τους για αργότερα.
Τα τηλέφωνα στα ξενοδοχεία δεν χτυπούν και οι επαγγελματίες του κλάδου εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο... θαύμα της τελευταίας στιγμής. Η Πάτμος, η Χίος, η Σύρος, η Χαλκιδική, μέχρι και η κοσμοπολίτικη Μύκονος" target="_blank">Μύκονος, που παραδοσιακά συγκεντρώνουν το Πάσχα πλήθος επισκεπτών, απειλούνται πλέον με οικονομική καταστροφή, ενώ όσοι δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση.
«Στα θύματα των έκτακτων οικονομικών μέτρων και των περικοπών συγκαταλέγεται και ο κλάδος μας», λένε χαρακτηριστικά οι ξενοδόχοι, οι οποίοι, εκτός από την ανύπαρκτη εσωτερική ζήτηση, βλέπουν να διαψεύδονται και οι ελπίδες για έλευση Ευρωπαίων τουριστών, καθώς το καθολικό Πάσχα συμπίπτει φέτος με το ορθόδοξο. Οι προκρατήσεις, άλλωστε, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας...
Την όλη κατάσταση επιδεινώνουν τα ακριβά εισιτήρια των πλοίων και το γεγονός ότι το Πάσχα πέφτει φέτος νωρίς ημερολογιακά. Η εκτίμηση είναι ότι το κλίμα που επικρατεί ενδέχεται να ωθήσει τον κόσμο σε κοντινές αποδράσεις σε ηπειρωτικούς κυρίως προορισμούς, όπως η Αράχοβα και τα χωριά της Πελοποννήσου, που ενδέχεται να τα πάνε καλύτερα. Οι τιμές στα δωμάτια κυμαίνονται στα περσινά ή και σε χαμηλότερα σε ορισμένες περιοχές επίπεδα, αλλά αυτό από μόνο του δεν φαίνεται να αποτελεί δέλεαρ.
Σύρος
«Ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει τα τηλεφωνήματα. Η μείωση θα είναι αισθητή. Είναι η πρώτη χρονιά που δεν θα ανοίξουν αρκετά περιφερειακά ξενοδοχεία. Πέρα από το οικονομικό πρόβλημα, έχει δημιουργηθεί στη Σύρο μια νέα κατάσταση τα τελευταία 2-3 χρόνια. Εχουν αγοραστεί περίπου 700 τουριστικές κατοικίες. Από τις προκρατήσεις εξωτερικού βλέπουμε μείωση προσέλευσης τουριστών 22-23% από Αγγλία και Γερμανία και 35% από σκανδιναβικές χώρες», τονίζει ο εκπρόσωπος του δικτύου συνεργαζόμενων ξενοδοχείων «Syros Sunny Hotels», Ιάκωβος Αρβανίτης. Τιμή δίκλινου με πρωινό: 45-80 ευρώ.
Σαντορίνη
Από ενδιαφέρον κάτι «κινείται», αλλά από κρατήσεις... ξηρασία! Ωστόσο, οριακά πριν από το... «Χριστός Ανέστη» η Σαντορίνη μπορεί να... ανακάμψει και η κίνηση να αγγίξει τα περσινά επίπεδα, σύμφωνα με τη εκτίμηση του γραμματέα της Ενωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης, Μανόλη Καραμολέγκου. «Η κατάσταση δεν είναι όπως πριν από 5-6 χρόνια, αλλά ευελπιστούμε πως τελικά ο κόσμος θα έρθει στο νησί μας», λέει ο κ. Καραμολέγκος. Τιμή δίκλινου με πρωινό: 40-200 ευρώ.
Μύκονος
Παλαιότερα στη Μύκονο ήταν όλα τα ξενοδοχεία γεμάτα από τη Μ. Δευτέρα. Φέτος οι ξενοδόχοι θα είναι ικανοποιημένοι αν γεμίσουν το τριήμερο. «Το 90% των ξενοδοχείων εκτός πόλης θα παραμείνει κλειστό. Στην πόλη θα ανοίξουν 20 ξενοδοχεία. Ενα άλλο στοιχείο είναι πως έχουν χτιστεί αρκετές βίλες», διευκρινίζει ο υπεύθυνος του ξενοδοχείου Apollonia Bay ΑΕ, Μάκης Μωράκης. Μέση τιμή δίκλινου με πρωινό: 80 ευρώ. |